Un cutremur cu magnitudine 7,5, a antrenat valuri imense pe tarmul insulelor Sulawesi, in centrul arhipelagului indonezian. Inainte ca alerta de tsunami, emisa de autoritati, sa ajunga la urechile lor, localnicii au luat-o la fuga.

UPDATE 16:10  Ministerul român al Afacerilor Externe transmite sincere condoleante familiilor victimelor cutremurului din insula Sulawesi, Republica Indonezia.

″În aceste momente de profunda durere, Ministerul Afacerilor Externe îsi manifesta întreaga compasiune si solidaritate cu poporul si autoritatile indoneziene si îsi exprima totodata profundul regret pentru numarul extrem de ridicat al victimelor, precum si pentru serioasele pagube materiale cauzate de aceasta catastrofa naturala”, se arata într-un comunicat transmis sâmbata Agerpres. de MAE.

UPDATE 15:30 Numarul ranitilor a crescut la 540. Oficialii au solicitat, într-o informare de presa, ”personal, voluntari si utilaje speciale”.

Presedintele indonezian Joko Widodo a anuntat ca armata a fost chemata sa ajute în operatiunile de cautare a victimelor în zona.

Mii de case s-au prabusit, împreuna cu spitale, hoteluri si centre comerciale.

UPDATE 10.30 ”384 de persoane au murit”, potrivit datelor de la spitale, a anuntat sâmbata Sutopo Purwo Nugroho, un purtator de cuvânt al agentiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aproape 400 de morti si alte cateva sute de raniti. Este ultimul bilant lasat in urma de cele doua cutremure si un tunami, care s-au produs aseara in Indonezia. Cel de-al doilea seism a atins o magnitudine de 7,5 grade pe Richter si a generat un tsunami, valurile caruia au atins o inaltime de doi metri.

Noul bilant a fost anuntat azi dimineata de catre autoritatile indoneziene. Sunt 384 de oameni morti, iar numarul ranitilor nu este deocamdata cunoscut, autoritatile vorbind de sute de oameni. Bilantul precedent spunea ca peste 350 de persoane au fost ranite.

Purtatorul de cuvant al Agentiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia a declarat ca mai multe cladiri au fost distruse, iar rezidentii, intrati in panica, au fugit din locuintele lor unde i-au dus ochii. Au fost trimise mai multe echipe de salvare in cele mai afectate zone.

Indonezia, un arhipelag alcatuit din 17 mii de insule, s-a format la convergenta a trei mari placi tectonice, si se afla in Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcata de o puternica activitate seismica. Cutremurul de pamant cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter de aseara s-a produs la adancimea de 10 kilometri, la doar cateva ore dupa un prim seism, mai redus ca intensitate.

Al doilea cutremur a declansat si un tsunami cu valuri de pana la doi metri. La sfarsitul lunii decembrie 2004, Indonezia a fost lovita de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220 de mii de persoane in regiune.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atentie, urmeaza imagini, care va pot afecta emotional.

UPDATE ora 10.30 Agentia France Press anunta ca bilantul mortilor a ajuns la 384.


UPDATE ora 09.00 Cel putin 48 de persoane si-au pierdut viata în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami cu valuri de pâna la doi metri, care a afectat vineri Insula Sulawesi din centrul Indoneziei, scrie Reuters, potrivit News.ro. De asemenea, peste 350 de oameni au fost raniti.

Seismul, urmat de un tsunami, care a zguduit vineri insula Sulawesi din Indonezia s-a soldat cu “multi morti”, a indicat sâmbata un oficial al serviciilor de urgenta, fara a putea furniza pentru moment un bilant precis, transmite AFP.

Un fotograf al AFP prezent la Palu, oras cu 350.000 de locuitori, pe coasta de vest a insulei, a vazut zeci de cadavre.

Cele mai multe informatii despre victime vin din Palu si (din regiunea) Donggala”, a indicat, la postul de televiziune Kompas, Sutopo Purwo Nugroho, purtator de cuvânt al Agentiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia.

Treizeci de cadavre se afla la un spital din zona, potrivit unui responsabil local din sanatate.

Sunt 30 de morti la spital. Cazuri care trebuie operate de specialisti - 12, iar 9 persoane prezinta traumatisme craniene”, a aratat Komang Adi Sujendra la Metro TV.

Cutremurul de pamânt cu magnitudinea de 7,5, potrivit institutului american USGS, a lovit centrul insulei Sulawesi vineri, la scurt timp dupa ora locala 18.00 (10.00 GMT), si s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, la doar câteva ore dupa un prim seism, mai redus ca intensitate, care a ucis cel putin o persoana în aceeasi regiune.

Cutremurul a avut o magnitudine mai mare decât seria de seisme violente care au facut peste 500 de morti si aproximativ 1.500 de raniti în luna august pe insula Lombok, la câteva sute de kilometri sud-vest de Sulawesi.

Cel de-al doilea cutremur de vineri a fost urmat de un tsunami cu înaltimea de 1,5 m, la ora locala 18,22, ce a lovit Palu.

Am primit informatii potrivit carora mai multe cladiri au fost distruse în urma cutremurului”, a declarat anterior purtatorul de cuvânt al Agentiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia, Sutopo Purwo Nugroho. “Rezidentii au intrat în panica si au fugit din locuintele lor”, a adaugat el.

Imaginile prezentate de aceeasi agentie arata un centru comercial grav avariat în orasul Palu, cu cel putin un etaj al cladirii fiind prabusit. Alte fotografii stau marturie pentru distrugerile importante suferite de multe cladiri, prezentând însa si sosele si trotuare fisurate.

Echipele de salvare au fost trimise în zonele cele mai afectate, a precizat acelasi oficial indonezian.

Agentia de gestionare a catastrofelor naturale a emis initial o alerta de tsunami în urma seismului, pe care a anulat-o ulterior.

Cu toate acestea, orasul Palu din insula Sulawesi din centrul Indoneziei a fost lovit de un tsunami, declansat de al doilea seism de vineri, a anuntat un reprezentant al acestei agentii.

Un tsunami veritabil a lovit Palu”, un oras situat la o distanta de aproape 80 de kilometri de epicentrul seismului, a confirmat Rahmat Triyoni, coordonatorul Centrului pentru seisme si tsunami din cadrul Agentiei indoneziene de geofizica, pentru postul de televiziune Kompas.

Seismul a fost resimtit pâna în sud, la Makassar, capitala insulei. Pamântul s-a zguduit si pe insula învecinata Kalimantan, la Samarinda, o localitate aflata de cealalta parte a strâmtorii Makassar.

Cutremurul s-a simtit si în Toraja, o localitate aflata la 175 de kilometri fata de Palu.

Indonezia, un arhipelag alcatuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenta a trei mari placi tectonice (indo-pacifica, australiana si eurasiatica) si se afla în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcata de o puternica activitate seismica.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovita de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 în Indonezia.