Avem in fata un Mercedes Benz CLS 250 AMG. Cunoscatorii stiu - abreviatura AMG inseamna multe. Este ca o icoana si semnifica cele mai performante modele Mercedes Benz! Totusi, aceste litere pot fi intilnite si pe modele mai simple, dar care la fel, se deosebesc de celelalte Mercedes-uri.

Cu 45 de ani in urma, AMG era un atelier amenajat intr-o fosta moara. Astazi, cele trei initiale sunt imaginea diviziei de performanta Mercedes-Benz. Compania a fost fondata in iunie 1967 de catre Hans Werner Aufrecht - al lui este litera “A” din denumire, si Erhard Melcher - al lui este litera “M”. Litera “G” este data de orasul Grossapach, localitatea natala a lui Aufrecht. Cei doi se declarau “ingineri constructori de masini si spacialisti in testarea motoarelor destinate competitiilor automobilistice”.

Afacerea a inceput intr-o moara veche din orasul Burgstall, unde Aufrecht si Melcher pregateau masini pentru competitii. Modelul preferat de AMG la acel moment era Mercedes-Benz 300 SE, cu care compania a participat la Campionatul European de turisme. Primul succes notabil l-au inregistrat in anul 1971, cand echipa AMG a terminat pe un surprinzator loc secund in cursa de 24 de ore de la Spa. Masina de concurs, un Mercedes-Benz 300 SE, avea un motor din care AMG scosese 428 CP. Acesta a fost inceputul unei serii impresionante de victorii in diverse competitii, AMG detinand acum zece titluri in DTM si trei in FIA GT.

Anii ’70 au adus o crestere exponentiala a cererii pentru masinile cu performante ridicate. AMG a venit in intampinarea acestei tendinte, reusind sa adapteze tehnologia folosita in cursele automobilistice la turismele de uz cotidian. Aceasta abordare a reprezentat un pionierat in tuning-ul de masini premium.

Accesarea pietei de modificari auto a insemnat o crestere importanta a afacerii si a determinat mutarea, in 1976, intr-un sediu mult mai mare. Prezenta AMG la Salonul Auto de la Frankfurt din 1981 a fost definitorie pentru perioada de expansiune prin care trecea compania. Masinile Mercedes modificate de aceasta au castigat simpatia tuturor, chiar daca la Salon mai erau prezente inca 170 de firme de tuning. Cererea mare pentru versiunile AMG a determinat, in 1985, cresterea numarului de angajati la peste 100 si deschiderea celui de-al doilea atelier.

Era deja clar pentru toata lumea ca AMG ajunsese cel mai performant tuner de Mercedes. Acest lucru l-a inteles si constructorul german, care, pe valul unei cereri tot mai mari de masini sport, a semnat in 1990 un contract de colaborare cu AMG. In scurt timp, numarul angajatilor a ajuns la 400, compania de tuning deschizand al treilea atelier.

Primul rezultat al colaborarii a aparut in 1993, sub numele de Mercedes C 36 AMG, reusita lui prevestind fuziunea ce urma sa se petreaca peste cativa ani. Mai precis, sase. Pe 1 ianuarie 1999, Daimler Chrysler AG a achizitionat un pachet important de actiuni AMG, devenind apoi, in 2005, singurul proprietar al companiei. Din acel moment, modelele modificate de AMG fac parte, oficial, din imaginea constructorului din Stuttgart.


Si pentru ca aspectul exterior al masinilor AMG a inceput sa aiba prisa la public, pentru cei care nu au bani de un AMG veritabil, Mercedes le pune la dispozitie kit-ul AMG, care transforma exteriorul si interiorul unui Mercedes simplu in unul mult mai agresiv si sport.