Pana in toamna am putea alfa cati oameni am ramas la moment in tara. Dupa patru ani de la Recensamant, Biroul National de Statistica anunta ca va revizui numarul oficial al populatiei din Republica Moldova. Potrivit mold-street, acum exista o diferenta mare intre datele publicate anual si cele din ultimul Recensamant.
Organizatia Natiunilor Unite a recomandat Oficiilor Nationale de Statistica sa revada numarul populatiei. Potrivit mold-street, cifrele publicate anual de Biroul National de Statistica difera de cele de la ultimul recensamant. Discrepanta ar fi de circa 600 de mii de locuitori sau aproape 20 de procente.
E lucru stiu ca Republica Moldova este o tara cu o emigratie intensa, iar datele se modifica nu pe zile, ci pe ore, sustin specialistii. Zeci de moldoveni, aflati in cautarea unei vieti indestulate, pleaca in strainatate si nu se mai intorc.
“Generatie tanara cauta de lucru. Bravo ca se duc.“
Pe aceasta femeie am surprins-o revenind din Polonia.
“La munca am fost. Vad ca va dau ochii in lacrimi? Astept fata dupa un an si jumate."
“E greu in tara, coruptia e mare. Feciorul e in Italia. Acolo e stabilit. Am rams doi batrani acasa. “
Potrivit Biroului National de Statistica, pe langa numarul populatiei, vor fi recalculati indicatorii principali de statistica demografica, indicatorii macroeconomici, precum si PIB-ul pe cap de locuitor. In acest proces vor fi impicati experti si consultanti internartionali cu suportul UNFPA si Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare.
Datele recensamantului din 2014, care au fost publicate in martie 2017, au aratat ca in zece ani populatia Republicii Moldova a scazut cu aproape jumatate de milion si a ajuns la 2 milioane 900 de mii. Recensamantul a costat 89 de milioane de lei si nu a inclus regiunea transnitreana.