Regele a ajuns miercuri pentru totdeauna in tara in care a incercat de mai multe ori sa revina dupa Revolutie ca sa-si revada poporul. In anii aceia, a indurat, insa, umilinte greu de imaginat.
Noua conducere a ţarii, în frunte cu Ion Iliescu, l-a tratat ca pe un strain şi l-a oprit de doua ori cu forţele de ordine. Abia în 1992, peste un milion de oameni îi cereau sa ramâna, mulţi fara sa ştie ca sosirea sa fusese condiţionata atunci de promisiunea ca va pleca înapoi în Elveţia.
Ramas fara cetaţenie româna dupa instalarea regimului comunist la Bucureşti, în 1948, revenirea în ţara imediat dupa caderea comunismului, în ’89, a fost imposibila pentru Regele Mihai.
Noua putere îl considera un pericol, astfel ca l-a ţinut departe de popor.
Pe 25 decembrie 1990, Regele s-a întors pentru prima data acasa. Dar nu a apucat sa faca nimic. În drum spre Curtea de Argeş, maşina în care se afla a fost oprita de poliţie şi întoarsa din drum. Regele a fost obligat sa forţele de ordine sa paraseasca ţara.

Astfel, autoritaţile conduse de Ion Iliescu se asigurau ca nu exista nicio şansa a restaurarii monarhiei.
Theodor Paleologu, istoric: Din nou ne-am confirmat vocaţia asta de a rata ocazii
Reporter: Dar de ce am ratat ocazia?
Theodor Paleologu, istoric: De prostie şi pentru ca am fost intoxicaţi de o propaganda comunista zeci de ani, care a ramas. De altfel e foarte mult comunism în mintea oamenilor şi acum ni se inoculasera diferite toxine, diferite otravuri care au acţionat şi am ratat o mare ocazie. Ar fi fost o ocazie foarte buna sa avem şi noi o viaţa publica mai civilizata, mai aşezata, mai puţin încrâncenata, mai puţin conflictuala”
Constantin Balaceanu Stolnici, academician: “Era o populaţie intoxicata cu doctrinele comuniste, era o populaţie care nu accepta monarhie, nu accepta regalitatea despre care i se vorbise numai negativ, pe de o parte, pe de alta parte, cei care au luat puterea în mâna: Iliescu şi toata grupa din jurul lui, Petre Roman, erau strict opuşi”
În aprilie 1992, Regele primeşte prin Ambasada României din Berna viza de a veni România pentru 3 zile. Cu lacrimi în ochi, Majestatea Sa cobora treptele avionului care îl aducea acasa.
Se întâmpla de Paşte, când de la balconul Hotelului Continental, Regele Mihai I îşi revedea poporul dupa un exil de 45 de ani! Peste 1 milion de români se aflau la picioarele sale.
Mircea Cartarescu, scriitor: “Eram unul dintre miile de oameni adunaţi sub balconul Hotelului Continental, când el a venit prima data în România. Atunci, îmi e greu sa uit, s-au deschis uşile de la apartamentul sau, Regele a ieşit în balcon alaturi de prinţul Nicolae, care avea 6-7 ani şi erau amândoi extrem de fericiţi, ca şi lumea de dedesubt. Foarte rar am avut un asemenea sentiment de bucurie generala, ca atunci cred ca a fost cel mai fericit moment în istoria noastra dupa Revoluţia din 1989.”

“Eu am un principiu al meu. Când eu îmi dau cuvântul pentru ceva, înţeleg sa mi-l şi respect. Or eu am spus atunci ca am sa vin pentru trei zile, pentru Paşte, şi nu mai mult. Cu toate ca mi-au spus şi la aeroport şi îmi strigau numele acolo. Dar când am facut o promisiune, am spus ceva, eu nu o calc. Poate nu am fost înţeles foarte bine, dar nu puteam sa fac altfel.”
Popularitatea Regelui i-a surprins pe liderii PDSR, aşa ca în 1994, când acesta a revenit în România, nu l-au mai lasat sa intre.
Mai mult, cei aflaţi la putere au propus Parlamentului sa îl declare persoana non-grata.
Aterizat pe Aeroportul Otopeni, alaturi de Regina Ana, Regele a fost oprit de poliţişţii de frontiera pentru ca nu avea viza, deşi cu paşaportul sau britanic, avea dreptul ca orice cetaţean, la vremea aceea, sa obţina viza pe loc, în aeroport.
Forţele de ordine au spus ca în acea zi, acest lucru nu este posibil. Oamenii îl aşteptau în aeroport, dar Regele nu a fost lasat sa depaşeasca pista. I se pregatise un alt avion, pentru a parasi imediat ţara. Majestatea Sa a refuzat.
Regele Mihai, octombrie 1994: “Sunt aici pentru a oferi deschis în mod public ocazia autoritaţilor sa dea poporului român şi mie însumi un raspuns clar la o întrebare decisiva: reconciliere sau nu? poporul român aşteapta acest raspuns astazi. Numai el, poporul român ne va judeca pe toţi”
Câţiva lideri ai opoziţiei l-au susţinut.
Dinu Patriciu, octombrie 1994, Deputat PL În 1994: “Este evident ca ceea ce s-a întâmplat acum este abuziv, este lipsit de orice fel de logica. ngura explicaţie pentru ce s-a întâmplat acum este frica. este frica unui dictator de o persoana care îl poate pune în pericol”

Dar Regele nu a avut încotro. Angajaţii aeroportului i-au încarcat înapoi, bagajele, în aeronava.Întors de la Strasbourg, preşedintele Ion Iliescu susţinea ca asta era normal sa se întâmple cu Regele Mihai.
Ion Iliescu, octombrie 1994, preşedintele României în 1994: “Ce sa caute vineri la ora 2? Asta presupune un cadru normal. Este un cadru normal al relaţiilor cu cetaţeni straini sau cu cei care vor cetaţenie, deci trebuie sa depuna o cerere pentru a obţine viza şi care sa fie însoţita de motivaţia corespunzatoare şi nu sa faca trimitere la nu ştiu ce declaraţie de acum un an sau 2, ci sa exprime în mod expres astazi cadrul în care sa vina, în acest context sa ceara viza şi guvernul sa judece”
PDSR nu îl recunoaştea pe Mihai I al României ca român.
Oliviu Gherman, Octombrie 1994, preşedintele Senatului în 1994: “Nu ştiu la cine va referiţi. Eu ştiu ca exista un Mihai de Hohenzollern, nu ştiu sa existe o Majestate a Sa Regele Mihai”
Dupa ce la putere a sosit Emil Constantinescu, Regele Mihai a primit cetaţenia româna. Istoricii spun ca nici atunci nu i s-a facut, însa, dreptate. Autoritaţile au refuzat sa îi dea numele de Mihai I de România, numindu-l doar Mihai I.
Atunci, Ion Iliescu declara: “Este un precedent cu consecinţe mai ample, cade exemplu intrarea în dreptul de posesie asupra vechilor proprietaţi regale. asta poate provoca consecinţe grave pentru stabilirea ţarii”.
Regele a revenit în ţara, în 1997, ca cetaţean român. Şi de aceasta data, însa, vizita era limitata.
Regele Mihai I al României, 1997: “Pentru a 75-a aniversare a încoronarii bunicului meu şi pe urma pentru Sfânta Paracheva, la Iaşi
Reporter: Ce veţi face aici?
Regele Mihai I al României, 1997: Atât. Astea doua vizite. Pentru asta am venit.
Reporter: Cu ce gânduri va întoarceţi în România?
Regele Mihai I al României, 1997: Totdeauna când vin aici e emoţionant sa vin înapoi. La Alba Iulia o sa fie destul de emoţionat.
Reporter: Majestate, când va veţi stabili în România?
Regele Mihai I al României, 1997: Asta nu ştiu înca”
În ciuda umilinţelor la care a fost supus, Regele Mihai a acceptat în 2001 o împacare cu Ion Iliescu, considerata pâna azi un moment istoric controversat şi neînţeles. Atunci, Preşedintele Ion Iliescu i s-a adresat Regelui cu „Sire”.
Regele lasa, însa, de înţeles, ca nu îl va ierta niciodata pentru felul în care a condus România.
Reporter: I-aţi iertat pe cei care v-au împiedicat sa va întoarceţi în ţara, chiar şi dupa caderea comunismului?
Regele Mihai I al României: Şi aici e o chestiune puţin delicata într-un fel, fiinca mie cel puţin nu îmi place sa dau în cineva. Am mai spus-o la mai multa lume, când sunt întrebat daca pot sa iert sau nu asta devine o chestiune pur personala. Când e vorba de ceva personal, acolo poţi sa ierţi, poţi sa faci cumva... Ce eu nu pot sa iert este ce au facut din ţara noastra, unde au redus România. Asta nu se poate ierta niciodata, indiferent cine este.
Şi îmi pare foarte rau, dar trebuie sa o spun foarte clar: astea sunt lucruri inadmisibile care nu sunt de iertat niciodata. Poate unii zic “saracii de ei...” Asta nu exista! Fiindca atunci când îţi baţi joc de un popor şi îi ţii într-un asemenea hal, ca într-o închisoare, astea sunt lucruri care nu se pot accepta în nicio lume civilizata.
Au facut nemţii ce au facut, ruşii ce au facut... Au facut şi la noi la fel, asta nu se poate ierta. Îmi pare rau s-o spun aşa brutal, dar eu aşa simt.
În 2011, dupa 60 de ani de când se adresa naţiunii din Parlament, Regele Mihai a fost invitat sa sustina un discurs în fata Camerelor Reunite. Atunci, Regele Mihai a evitat sa dea mâna cu Ion Iliescu.