Vezi reactia Guvernului Republicii Moldova la declaratiile facute de presedintele rus Dmitri Medvedev, si omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici.


"Procesul de reintegrare a tarii, care este un obiectiv prioritar al programului de guvernare, a fost in ultimul timp marcat de actiuni orientate spre apropierea pozitiilor actorilor implicati pentru relansarea negocierilor in formatul "5+2” si intensificarea masurilor de intarire a increderii.

Guvernul Republicii Moldova saluta implicarea tot mai activa a partenerilor internationali in procesul de reglementare a conflictului transnistrean pentru identificarea unei solutii cuprinzatoare si viabile in baza principiului fundamental de respectare a suveranitatii si a integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

In acest sens, Guvernul Republicii Moldova apreciaza sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru solutionarea problemei transnistrene exprimat in declaratia din 17 mai 2010 a Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate.

In acelasi context, Guvernul Republicii Moldova a luat act si de Declaratia comuna din 17 mai 2010 a presedintilor Federatiei Ruse si Ucrainei prin care este exprimata vointa politica de a contribui in cadrul formatului de negocieri „5+2” la urgentarea reglementarii cuprinzatoare si viabile a problemei transnistrene.

Reiterindu-si vointa politica ferma de a promova in mod consecvent masurile de intarire a increderii si de sprijinire a populatiei din regiune, Guvernul Republicii Moldova isi exprima disponibilitatea de a purcede fara intirziere si fara conditii prealabile la negocieri constructive in formatul „5+2” si se adreseaza catre toate partile implicate sa procedeze in acelasi mod.

Totodata, Guvernul Republicii Moldova, evocind rolul actualei operatiuni de mentinere a pacii in stabilizarea situatiei dupa stoparea conflictului armat, se pronunta pentru lansarea consultarilor cu privire la transformarea acesteia intr-o misiune civila multinationala cu mandat international. Guvernul Republicii Moldova pledeaza pentru diminuarea factorului militar in regiune, inclusiv prin retragerea completa a munitiilor care apartin Federatiei Ruse si a contingentului militar ce asigura paza acestora.

Guvernul Republicii Moldova mizeaza in continuare pe sprijinul sincer al tuturor partenerilor internationali implicati in vederea reglementarii cit mai grabnice a conflictului transnistrean cu luarea in considerare a intereselor nationale ale Republicii Moldova, ceea ce va contribui la asigurarea pacii si securitatii in aceasta parte a Europei."