Efectele schimbarii climatice se accelereaza in tarile mediteraneene, avertizeaza un studiu publicat de Nature Climate Change, care prognozeaza pentru urmatorii ani o reducere a cantitatii ploilor in timpul verii, mai multe boli si foamete.

Publicat:23.10.2018, 05:22

Studiul, condus de geograful german Wolfgang Cramer, descrie pentru prima data multiplele schimbari cu care se vor confrunta locuitorii din zona mediteraneeana în urmatorii ani ca urmare a efectelor schimbarilor climatice. La studiu au participat 18 institutii internationale, printre care Universitatea Politehnica din Madrid, Universitatea Autonoma de la Barcelona sau Euro-Mediterranean Centre for Climate Change (CMCC), relateaza Agerpres, citând EFE.

În ultimul secol, temperaturile din bazinul mediteranean au crescut cu 1,4 grade, ceea ce înseamna cu 0,4 % mai mult decât media globala, iar în ultimii 20 de ani nivelul marii a crescut cu 6 centimetri iar aciditatea apei a scazut. În consecinta, “precipitatiile estivale se vor reduce cu între 10 - 30 % în unele regiuni, ceea ce va avea ca rezultat o scadere a cantitatii de apa necesara agriculturii”, a declarat Ana Iglesias, coautore a lucrarii.

În paralel, reducerea stratului de gheata în Antarctica, Groenlanda si în zonele muntoase va accelera cresterea nivelului marii mai mult decât prevazut, ceea ce va “afecta în special regiunile meditareneene, unde o mare parte a populatiei traieste în zonele de coasta”, a subliniat ea.

Odata cu aceasta vom asista “la o crestere a numarului de furtuni si la patrunderea apei marii în regiunile agricole din zonele de coasta”, precum Delta Nilului, noteaza cercetatoarea într-un comunicat publicat de Universitatea Politehnica din Madrid.

Aceste schimbari ale climei vor provoca si pagube colaterale, deoarece încalzirea va multiplica valurile de canicula si poluarea, ceea ce ne va afecta sanatatea. Studiul asigura ca va creste numarul bolilor respiratorii, cardiovasculare si cele transmise de tântari precum virusul West Nile, dengue sau chikunguÅ„a, care se vor extinde si în alte teritorii.

Si nu în ultimul rând, avertizeaza cercetatorii, în tarile în care instabilitatea politica este deja o problema, prin adaugarea efectelor schimbarii climatice, factorii de risc socio-economici se vor multiplica, “generând o mai mare instabilitate în regiuni si aducând mai multa foamete, migratii si conflicte”.

Sursa: Agerpres