Ziarul de Garda, intr-o prima analiza a raportului Kroll, a scris ca principalele concluzii ale raportului nu aduc mari noutati.

Publicat:05.05.2015, 08:57

"Acestea il prezinta pe Ilan Shor drept persoana care a fost in prim-planul acestor operatiuni, lucru dezvaluit si anterior de presa. Totodata, in perioada 24—26 noiembrie 2014, in ajunul campaniei electorale, asa cum ZdG a scris anterior, cinci companii necunoscute, conduse de anonimi, au obtinut credite de la trei banci de peste 13,5 miliarde de lei. Kroll scrie ca aceste firme ar fi afiliate lui Shor(…) Expertii de la Kroll au demonstrat legatura dintre aceste firme si familia Shor. Acestea au fost conectate la internet banking la Banca Sociala pe str. Tighina 12, acolo unde se afla sediul altor companii ale lui Shor. Totodata, un numar de telefon folosit de companiile lui Shor in aceasta operatiune a fost folosit si de cele cinci firme beneficiare de credite”, scrie ZdG.

Publicatia remarca faptul ca banii, odata ajunsi la firmele enumerate mai sus, au ajuns catre firme din Marea Britanie pentru diferite marfuri, cum ar fi materiale de constructie, mobile, haine sau tehnica. Curios este si faptul ca acest firme din Marea Britanie au fost create cu doar cateva luni inainte de operatiune. Firmele engleze au fost fondate, la randul lor, de alte firme din zone off-shore.

In raport apar nume noi, care nu au fost vehiculate de presa, cum ar fi Petru Lucinschi, fostul presedinte al R. Moldova, Mariana Tauber, presedinta Federatiei de Tenis din Moldova, ajunsa aici dupa ce Igor Turcan, fostul presedinte a fost asasinat, Aurel Marinescu, bodyguard al omului de afaceri Gabriel Stati, prieten cu Shor, Viorel Melnic, fost sef la Vama, care insa nu se stie daca ar avea vreo implicare in furtul miliardelor. In schimb, in raport nu figureaza numele politicienilor acuzati anterior ca ar fi participat si beneficiat de acesti bani. 

*sursa foto: zdg.md