Aproximativ 3.500 de militari participa, de Ziua Nationala a Romaniei, la parada de la Arcul de Triumf din Bucuresti.

La manifestari iau parte reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si ai Serviciului Român de Informatii, precum si militari din tari aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice.

Noutatea acestuia an este tinuta combat a trupelor Ministerului Apararii Nationale, care va intra în acest an în dotarea Armatei Române. De asemenea, pentru prima data la parada militara de Ziua Nationala va fi prezent un detasament al Fortelor Armate Portugheze. Vor defila autospeciale si motociclete ale Politiei Române, aeronave si tancuri, precum si alte vehicule de lupta ale Armatei Române.

DESFĂSURAREA EVENIMENTELOR


UPDATE 9:10 Câteva sute de oameni au sosit cu autocarele în Bucuresti, vineri dimineata, adusi de mai multe organizatii PSD din tara, pentru a participa la ceremoniile care vor avea loc de Ziua Nationala la Arcul de Triumf, informeaza news.ro.

În jurul orei 8.30, în parcarea Romexpo erau deja aproximativ 20 de autocare, din Bihor, Hunedoara, Caras-Severin, Buzau, Prahova sau Calarasi.

Pe unele dintre ele este lipit, pe parbriz, un afis pe care este mentionata organizatia PSD din care provin oamenii.

Parada de la Arcul de Triumf începe la ora 11.00


În timpul intonarii Imnului de catre Orchestra Reprezentantiva a Ministerului Apararii Nationale, corala Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studentilor Academiei Tehnice Militare si solistul Alexandru Stefan Constantin de la Ansamblul Artistic al Armatei, Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” va executa 21 de salve de tun, în semn de salut si în onoarea Zilei Nationale, a Imnului si a Drapelului.

Dupa ce presedintele Iohannis depune o coroana de flori, începe defilarea, parada fiind organizata pe detasamente, cu trupe si tehnica de la Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Român de Informatii. De asemenea, va participa la parada de 1 Decembrie Asociatia Traditia Militara, membra a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare.

În premiera, trupele MApN vor purta noua tinuta combat intrata în acest an în dotarea Armatei Române, în timp ce elevii si studentii militari vor defila în tinuta de oras.

Defilarea terestra va începe cu trei detasamente care vor purta atât drapelele de epoca ce au apartinut unitatilor care au luptat în Primul Razboi Mondial, cât si uniformele militarilor din Primul Razboi Mondial. Uniformele de ofiter, subofiter si soldat vor fi purtate de 18 militari ai Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul”. Potrivit MApN, uniformele sunt replici si apartin Regimentului 6 Infanterie “Mihai Viteazul”, Regimentului 4 Artilerie si Regimentului 9 Vânatori de Munte, numarul unitatii fiind brodat pe epolet. Armele, carabine model 1891, sunt originale.

De asemenea, Asociatia Traditia Militara, grupul de reconstituire istorico-militara care reprezinta România la Uniunea Europeana, va purta uniformele si echipamentul Armatei României din anii 1915-1918, de Infanterie, de Graniceri si de Vânatori de Munte. Din detasament fac parte inclusiv patru membri ai Asociatiei Deutsches Freikorps si patru membri ai Asociatiei Culturale Tomis. Anul acesta, un pluton al Asociatiei Traditia Militara a defilat la Chisinau de Ziua Nationala a Republicii Moldova. Detasamentul va fi condus de comandantul Mircea Stoica, ce va purta o uniforma de capitan de vânatori de munte ;i sabie de parada, tip Solingen, model 1895.

La parada vor defila si militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime „Burebista”, unitate de elita a Fortelor Terestre Române, care vor purta steagurile Fortelor Terestre si Navale, Comandamentului Logistic Întrunit, Brigazii de Operatii Speciale si Brigazii de Informatii Militare, urmati de Fortele pentru Operatii Speciale. Militarii brigazii pentru Operatii Speciale vor fi îmbracati în uniforma de lupta pentru medii de desert si aride. Potrivit MApN, Brigada 6 Operatii Speciale „Mihai Viteazul” si structurile subordonate participa din anul 2006 la misiuni în teatrul de operatii din Afganistan.

Brigada de Operatii Speciale va fi urmata de Brigada de Informatii Militare “Maresal Alexandru Averescu”, cu Drapelul de Lupta, comandat de colonelul Ionel Irimia, participant la trei misiuni în teatrele de operatii.

Si în acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detasament format din militari raniti în teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. Detasamentul va fi condus de capitanul Adrian Ciprian Iriciuc, ranit în Afganistan si medaliat cu bronz la proba de canotaj în sala la Jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada. Si alti militari raniti care au participat la jocurile Invictus din Canada si care au obtinut rezultate foarte bune fac parte din acest detasament.

MApN precizeaza ca din 1996, 29 de militari români au murit în teatrele de razboi, iar 25 din cei aproximativ 180 de raniti vor da onorul de Ziua Nationala a României.

De asemenea, la parada vor participa si militari straini din cadrul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est al NATO. Detasamentul va fi format, astfel, atât din militari români, cât si din militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Potrivit MApN, accest comandament contribuie la consolidarea flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice si poate asigura interventia în cazul unei operatii de tip Articol 5, care prevede obligatia ca fiecare stat al Aliantei sa ajute orice alt stat membru în cazul unui atac.

Militarii români ai Comandamentului Brigazii Multinationale Sud-Est, condus de colonelul Cristian Dan, vor defila alaturi de militari straini din acelasi comandament.

Brigada multinationala de la Craiova s-a înfiintat în urma deciziilor luate de NATO la summit-ul de la Varsovia din 2016, comandamentul fiind alcatuit 85 la suta din militari români si 15 la suta din militari din Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia si Spania.

Armata Poloniei va fi reprezentata în programul paradei de Ziua Nationala de un detasament format din militari ai Brigazii 17 Mecanizata a Voievodatului Wielkopolskie, participanti la misiuni în Ciad si Afganistan, precum si din Brigada 10 Logistica, care a participat la încheierea misiunii ISAF din Afganistan. Militarii acesteia au participat la misiuni în cadrul SFOR, în Bosnia si Hertegovina, UNIFIL, în Liban, si UNDOF, în regiunea Golan din Siria.

De asemenea, militarii bulgari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizata al Brigazii 2 Mecanizata din Stara Zagora, precum si forte canadiene dislocate la Baza aeriana “Mihail Kogalniceanu” de la Constanta vor defila în cadrul paradei. Conform MApN, 135 de militari canadieni si patru avioane de vânatoare CF-18 Hornet ale Aviatiei Regale Canadiene participa în tara noastra la misiuni de politie aeriana întarita sub comanda NATO, în cadrul operatiunii REASSURANCE. Detasamentul francez va fi reprezentat la parada de Academia Militara formata din Academia Militara de la Saint Cyr si Scoala de Arme Întrunite.

La rândul sau, detasamentul din Germania participant la parada va fi format din militari ai Diviziei Fortelor de Reactie Rapida. Din programul de defilare mai fac parte si ofiteri ai Fortelor Navale, Aeriene si Terestre din Grecia, precum si detasamentul italian de garda din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiintat la 18 aprilie 1659, care a participat, în ultimii ani, la operatii de mentinere a pacii în Somalia, Bosnia Hertegovina, Albania, Liban si Kosovo.

În premiera la parada militara va defila un detasament al Fortelor Armate Portugheze, comandat de capitanul João Petro Santos Martins., respectiv purtatorul Drapelului National al Portugaliei si trei militari reprezentând cele trei categorii de forte armate: Fortele Terestre, Fortele Aeriene si Fortele Navale.

Militarii Garzii de Onoare a Republicii Moldova vor participa si în acest an la parada de 1 Decembrie, iar pentru a doua oara vor fi alaturi de militarii români reprezentantii armatei Slovaciei, care apartin Garzii de Onoare, unitate care desfasoara ceremonii de protocol la nivelul Guvernului si al Parlamentului Republicii Slovacia.

Vor fi prezente la parada si armata Turciei, cu militari care fac parte din Corpul 3 de Reactie Rapida Turcia, armata ucraineana, formata din cei mai buni cadeti ai Academiei Militare Odessa, cu experienta de lupta în cadrul operatiilor de protectie a integritatii teritoriale a Ucrainei, armata Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, cu Corpul de tobe al Orchestrei Marinei Regale, precum si armata SUA.

Reprezentantii Armatei Statelor Unite ale Americii participa la parada militara nationala cu doua detasamente. Unul va fi format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, “Vanguards”. Potrivit MApN, în tara noastra sunt dislocati peste 250 de militari din cadrul batalionului “Vanguards” care se instruiesc în comun cu militarii români, iar al doilea va fi compus din militari ai Batalionului 2 Puscasi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marina al Statelor Unite, care a participat la misiuni în cadrul operatiilor terestre si navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak si Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu natiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia si România.

Detasamentele tarilor straine vor fi urmate de blocul de parada al Fortelor Terestre Române, condus de generalul de brigada Dorin Blaiu, comandantul Componentei Operationale Terestre si loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre, veteran al teatrelor de operatii din Irak si Afganistan.

Fortele terestre Române au participat la misiuni pe trei continente dupa 1990 cu aproximativ 40.000 de militari. În 2017, au participat la peste 350 de exercitii nationale, multinationale în tara si în strainatate, exercitiul cel mai important fiind „SABER GUARDIAN-17”, la care peste 8.000 de militari români s-au instruit alaturi de militari din 22 tari aliate si partenere.

Primul detasament al fortelor Terestre Române va fi format din militari ai Brigazii 1 Mecanizata „Argedava”, care a participat la toate operatiile militare desfasurate de Armata României dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial în diferite zone de conflict, precum Angola, Albania, Kosovo, Bosnia, Irak si Afganistan, urmat de militarii Batalionului 2 Infanterie “Calugareni”, condus de locotenent-colonelul Costel Pastase, veteran al teatrelor de operatii din Kosovo, Irak si Afganistan. În acest an, peste 3.000 de militari ai Batalionului 2 Infanterie “Calugareni” au participat la misiuni în sase teatre de operatii pe trei continente. Ultima misiune a fost în 2016, RESOLUTE SUPPORT, din teatrul de operatii Afganistan.

Vor mai defila miltarii supranumiti “Scorpionii Rosii” ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigazii Multinationale de Sud-Est, care au deschis, în 2002, seria participarii batalioanelor românesti în teatrul de operatii din Afganistan si care au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak si Afganistan, militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, cu Drapelul de Lupta, precum si militari parasutisti din Batalionul 495 Infanterie “Capitan Stefan Soverth”, care sunt brevetati ca parasutisti militari si scafandri de lupta si au specializari în instructie alpina, supravietuire, pregatire sanitara, cercetare si geniu.

Parada va continua cu militarii Batalionului 33 Vânatori de Munte “POSADA”, înfiintat în urma cu 48 de ani, care a participat, începând cu 2005, la cinci misiuni în teatrele de operatii din Irak si Afganistan, apoi cu politistii militari ai Batalionului 265 Politie Militara „Tudor Vladimirescu”, care au participat la toate misiunile externe în care a fost angrenata Armata României, respectiv în Angola, Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia si Hertegovina, Irak si Afganistan, preum si cu ofiterii Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu.

Vor defila, de asemenea, elevii Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri ai Fortelor Terestre “Basarab I”, si ai Colegiului National Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care a împlinit 105 ani de existenta si a primit, pentru a doua oara consecutiv, titlul de Scoala Europeana. Cei 50 de elevi cantemiristi vor fi condusi de colonel Doina Muresan, prima femeie comandant din istoria institutiilor militare de învatamânt.

Dupa Fortele Terestre va urma Garda de onoare a Drapelului de Lupta al Fortelor Aeriene, formata din militari din cadrul Detasamentului de cautare-salvare prin lupta, structura de operatii dotata cu echipamente de ultima generatie si destinata multiplicarii de putere a Fortelor Aeriene. Militarii detasamentului au participat la misiuni de lupta în teatrele de operatii din Irak si Afganistan, la misiuni specifice de cautare-salvare pe teritoriul national si la exercitii nationale si internationale cu parteneri NATO.

Defilarea va continua cu militarii Brigazii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dascalescu”, care au misiunea de aparare a Capitalei si a altor obiective importante si cu detasamentul Academiei Fortelor Aeriene “Henri Coanda”, singura institutie militara de învatamânt superior din tara care pregateste ofiteri pentru Fortele Aeriene Române si cu detasamentul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene “Traian Vuia” de la Boboc, singura institutie de învatamânt postliceal militar pentru formarea maistrilor militari si subofiterilor din Fortele Aeriene, cu o vechime de aproape un secol.

Vor urma patru detasamente ale Fortelor Navale formate din militari ambarcati la bordul navelor din subordinea Comandamentului Flotei, fregate, corvete, nave purtatoare de rachete, dragoare maritime, militari ai Batalionului 307 Infanterie Marina, o structura unica din Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apa, cât si în teren, respectiv studenti de la Academia Navala „Mircea cel Batrân” din Constanta, care, anul acesta, cu Nava Scoala „Mircea”, au facut un mars de instructie de patru luni si au facut escale în 11 porturi din noua tari europene, ajungând pâna în Finlanda. Pentru prima data în timpul marsului au fost ambarcati 110 cadeti germani, care s-au instruit cu cadetii români. Cel de-al patrulea detasament va fi format din elevii Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Fortele Navale au participat, în ultimul an, la 16 exercitii multinationale, în Marea Neagra si Marea Mediterana, precum si la operatiile Aliantei Nord-Atlantice, din Bazinul Mediteranean, unde Fregata „Regele Ferdinand” a reprezentat România în cadrul Operatiei “Sea Guardian”, alaturi de partenerii NATO.

Defilarea va continua cu militari din unitatile din compunerea Bazelor logistice teritoriale dislocate pe întreg teritoriul national si detasamentul Scolii de aplicatie pentru logistica „General Constantin Zaharia”, din cadrul Comandamentul Logistic Întruni.

Vor urma alte doua detasamente ale Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii, structura de specialitate a Statului Major al Apararii care asigura realizarea, exploatarea si mentenanta sistemelor de comunicatii si informatica necesar Armatei României la nivel strategic, printre care vor fi si elevi ai Colegiului National Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, precum siofiteri studenti din cadrul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”. De asemenea, în fruntea detasamentului de studenti ai Academiei Tehnice Militare va fi sergent Claudiu Dimache, multiplu campion european si mondial la kempo, care va purta drapelul de lupta.

Parada va continua cu defilarea studentilor Institutului Medico-Militar, condus de colonelul Mihail-Silviu Tudosie, medic primar, doctor în medicina, care este cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si ofiter specialist în domeniul protectiei medicale împotriva armei chimice.

Dupa blocul de parada al MApN va defila cel al Ministerului Afacerilor Interne, deschis de Garda drapelului si detasamentul de studenti al Academiei de Poitie ,,Alexandru Ioan Cuza”, urmat de elevii Scolii de Agenti de Politie ,,Vasile Lascar” din Câmpina.

Vor mai particpa un detasament de Actiuni Speciale din cadrul Brigazii Speciale de Interventie “Vlad Å¢epes” a Jandarmeriei, brigada formata din militari specializati ca lunetisti, parasutisti, scafandri si alpinisti cu experienta în misiuni internationale desfasurate, precum si Garda de Onoare a Jandarmeriei.

Defilarea va continua cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), cu pompieri echipati care vor purta Drapelul de lupta. Astfel, vor defila echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înaltime si din alte medii, membri ai echipei de cautare-salvare urbana RO-USAR, recunoscuta la nivel international, acreditata INSARAG, pentru a executa misiuni în afara granitelor tarii, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite.

De asemenea, defilarea Serviciului Român de Informatii (SRI) va fi deschisa de luptatorii Brigazii Antiteroriste, care desfasoara atât misiuni preventive, pentru protectia unor obiective diplomatice si a unor personalitati si asigura securitatea la bordul aeronavelor („soimii aerului”), precum si misiuni ofensive. Tot din cadrul SRI vor defila si cadrele care asigura securitatea în aeroporturile din România.

Blocul de parada al tehnicii militare va fi condus de colonelul Dragos-Dumitru Iacob, comandantul Brigazii 15 Mecanizata „Podu Înalt”, ofiter de tancuri. Astfel, vor defila vehiculele de lupta de tip HUMVEE ale Fortelor pentru Operatii Speciale, cu si fara turela, care au în dotare tehnica de comunicatii de ultima generatie si sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din tara, cât si pe timpul misiunilor reale din teatrele de operatii. Vor mai defila motocicletele ENDURO, care au intrat în dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale în 2016 si care sunt folosite pentru misiuni specifice ce presupun un mare grad de mobilitate, urmate de vehiculele RANGERS POLARIS, care, tot din 2016, au intrat în dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale, fiind folosite la actiuni de cautare, salvare, evacuare si cercetare în teren puternic framântat.

În cadrul paradei de Ziua Nationala vor mai fi prezentate aeronavele fara echipaj uman la bord „Scan Eagle”, care pot zbura în orice conditii meteorologice, ziua si noaptea. Conform MApN, pâna în prezent cu aceste aeronave s-au desfasurat peste 600 de misiuni de culegere de date în teatrul de operatii Afganistan.

Detasamentele de tehnica din dotarea Fortelor Terestre vor fi formate din vehicule URO VAMTAC, model blindat, folosit în misiuni speciale atât în teatrele de operatii, cât si în tara, 10 transportoare de trupe PIRANHA, autovehicule blindate, dotate cu kituri de protectie împotriva minelor si a armelor chimice, radiologice, bacteriologice si nucleare, cinci transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, de lupta, dotate cu mitraliere, cu sistem de lansare a grenadelor fumigene si sistem de protectie contra armelor de distrugere în masa, precum si transportoare amfibii blindate 8x8 Piranha V, o masina de lupta a infanteriei 84 M – „Jderul”, dotata cu un sistem de rachete antitanc, o mitraliera si instalatie de fumizare termica pentru mascare.

De asemenea, la parada vor mai fi prezente punctul de comanda mobil de unde pot fi urmarite toate masinile de lupta ale infanteriei, o masina blindata pentru evacuare medicala MEDEVAC, dotata cu targi pliante si toate echipamentele necesare pentru primul ajutor si un autovehicul blindat TEHEVAC, care asigura evacuarea tehnicii avariate din câmpul de lupta.

Potrivit reprezentantilor ministerului, cele doua masini au fost folosite în interventiile pentru salvarea populatiei din judetele Vrancea si Buzau în cazul caderile masive de zapada.

Defilarea va continua cu tancuri proiectate în România, sisteme de artilerie antiaeriana GEPARD, lansatorul de rachete LAROM, sisteme antiaeriene, autostatii radio HARRIS pe sasiu Chevrolet, patru autospeciale de cercetare si interventie chimica, biologica, radiologica si nucleara din cadrul Sistemului de Supraveghere si Avertizare CBRN al Armatei României, autospeciale ale genistilor, motociclete BMW Enduro ale politiei militare, autospeciale Dacia Duster, autospecialel de transport trupe HATTEHOF din dotarea Batalionului 265 Politie Militara, trei vehicule de recuperare-evacuare si autotranscontainerele care pot transporta materiale containerizate cu o masa totala de 40 de tone.

În ceea ce priveste tehnica Fortelor Aeriene, aceasta va fi formata din detasamentul de radare TPS-79 R ale Brigazii 76 Cercetare, Supraveghere si Recunoastere “DACIA”, care supravegheaza spatiului aerian al României, precum si rachete sol-aer HAWK,

În acest an, Fortele Navale vor participa la parada de 1 Decembrie cu un dispozitiv mobil de lansare a rachetelor de la Divizionul 58 Rachete de coasta. Dispozitivele mobile de lansare ale rachetelor si navele purtatoare de rachete formeaza un sistem defensiv de aparare aa litoralului românesc, cu rachete sol-nava si nava-nava, explicp MApN.

Vor mai defila patru autostatii radio blindate ale Comandamentului Logistic Întrunit, cinci autovehicule de teren blindate tip usor Panhard, pentru zonele de conflict, doua autospeciale de supraveghere video mobila Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI tehnica nou intrata în dotarea Bazei Militare 99 Deveselu, 10 autovehicule de teren variat, autospeciale pentru interventie rapida în conditii dificile de teren care au intrat în dotare în 2016, fiind primele vehicule de acest gen din Armata României, precum si trei autospecialele de politie militara Ford Ranger ale echipelor de patrulare din serviciul de paza si serviciul de interventie.

Comandamentul comunicatiilor si informaticii va participa la parada cu autostatia de videoteleconferinta, pe sasiu Uro Vamtac, dotata în 2017 cu echipamente multimedia si drone, cu autostatia satelitara Anchor Station, trei containere radioreleu transportabile, autostatii radio Falcon, autospeciala pentru managementul spectrului radio care asigura monitorizarea spectrului radio, detectia si localizarea surselor de interferente, precum si modulul NATO de comunicatii si informatica dislocabil (NATO DCM „E”) care face parte din structura de comanda NATO si este subordonat operational Batalionului 2 Transmisiuni NATO.

Politia Româna va defila, de Ziua Nationala, cu 10 motociclete ale Politiei Rutiere si cu autospeciale de interventie ale Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale, dotate cu echipament de protectie balistica si echipamente speciale. Luptatorii vor purta tinuta specifica si pistoale Glock 17 sau pistoale mitraliera Heckler & Koch MP5, în timp ce lunetistii vor avea arme SSG 3000 si tinute de camuflaj.

De asmenea, Institutul National de Criminalistica din cadrul IGPR va defila cu un autolaborator criminalistic si cu unitatea mobila de interventie în cazul dezastrelor, urmate de Serviciul Politiei Delta Dunarii.

Tehnica Jandarmeriei va avea autoturisme Volswagen Passat Variant dotate cu sistem de avertizare sonora si luminoasa, doua motocicletele de interventie, autoturisme Dacia Logan si Dacia Duster folosite în patrulare, ATV-uri folosite pentru teren accidentat, autospeciale ISUZU 4X4 folosite de Jandarmeria Montana în misiunile de salvare si evacuare a persoanelor aflate în situatii de risc, autospeciale Volkswagen Transporter T5 folosite în misiunile de interventie antiterorista, barci pneumatice, autospeciale Opel Movano pentru transportul gruparilor de jandarmi, remorca de transport câini de serviciu, care este primul vehicul al Jandarmeriei Române special destinat transportului câinilor de serviciu, conceput de inginerii jandarmi Cristian Streza si Raul Baba, precum si autospeciale Volkswagen Transporter dotate cu mijloce de filmare si înregistrare, folosite în misiunile de asigurare si restabilire a ordinii publice.

Tot din tehnica Jandarmeriei vor mai defila autospeciala blindata pentru interventie SANDCAT, folosita în misiunile antiteroriste si în cele internationale, autospeciala AM7 si autospeciala cu apa ACDP 7000, folosite în misiunile de asigurare si restabilire a ordinii publice.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va defila la parada cu autospecialele pentru misiuni operative Volkswagen Passat Variant, folosite pentru patrulare si interventie, autospeciale Dacia Duster, pentru supravegherea frontierei, în special în zonele greu accesibile, autospecialele de supraveghere cu termoviziune, autospeciale de patrulare tot–teren “Iveco Massif”, pentru interventia în zonele de frontiera greu accesibile, precum si cu ambarcatiuni si autospeciale transport efective.

Formatia de defilare a pompierilor militari va fi deschisa de motocicletele de interventie SMURD, folosite în zonele aglomerate si greu accesibile din Capitala, Constanta si Cluj-Napoca, urmate de autospeciale de prima interventie si comanda, folosite pentru accesul pompierilor în spatiile înguste.

De asemenea, din tehnica IGSU vor face parte si senilata cu capacitate de trecere marita, în care se vor afla doi salvatori din cadrul Unitatii Speciale de Interventie în Situatii de Urgenta, autospeciale pentru munca operativa, autospecialele de stingere cu apa si spuma cu capacitate medie si marita, pentru stingerea incendiilor în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate si cu trafic intens si autospeciala de stingere cu capacitate mare, care poate transporta 9.000 de litri de apa la locul incendiului. Potrivit MApN, aceste masini de stingere au fost achizitionate de IGSU prin fonduri europene.

Vor mai defila doua autospeciale de interventie si salvare de la înaltimi, autospeciala pentru transportul scafandri la interventie, masina medicului de urgenta pentru deplasarea rapida la locul interventiei, ambulante SMURD cu echipaj de prim ajutor, doua unitati de terapie intensiva mobila, dintre care una destinata nou-nascutilor, autospeciale pentru descarcerare grea folosite pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere si salvari urbane, autospeciale pentru transport personal si victime multiple, autospeciale de interventie la dezastre si accidente colective care poate fi folosita ca spital mobil în cazul unor catastrofe, autospeciale pentru cercetare si prima evaluare în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice si nucleare, centrul mobil de comanda si control, motopompa de mare capacitate utilizata de pompieri pentru evacuarea apei în urma inundatiilor, tractata de un camion nou intrat în dotare, precum si echipamente realizate în sisteme de containere, transportabile în orice loc cu ajutorul unor camioane de interventie de tip multirisc.

Un echipament nou este camera hiperbara, destinata tratamentelor de urgenta a victimelor sau a salvatorilor, care poate furniza oxigen la o presiune mai mare decât cea normala, defilarea tehnicii pompierilor români încheiându-se cu Caravana „Fii Pregatit”, autospeciala utilizata pentru pregatirea populatiei si personalului de interventie din inspectoratele pentru situatii de urgenta.

Tehnica Serviciului Român de Informatii va fi formata din trei dispozitive, primul alcatuit din autospeciale contraterorista cu câte patru luptatori, si un vehicul blindat al echipei de negociere. Cel de-al doilea dispozitiv va fi cel de interventie pirotehnica, alcatuit din doua autospeciale echipate pentru evacuarea si izolarea zonei afectate de o criza terorista si o autospeciala de interventie pirotehnica, prevazuta cu o remorca anti-bomba, pentru transportul dispozitivelor explozive improvizate. Cel de-al treilea dispozitiv va fi cel de protectie-gardare alcatuit dintr-un autovehicul principal, precedat de un antemergator si încadrat de doua vehicule de escorta cu câte patru luptatori fiecare.

Dupa tehnica SRI va defila Cavaleria Jandarmeriei, folosita în misiunile de interventie pentru asigurarea si restabilirea ordinii publice la competitii sportive si manifestari manifestari ce implica aglomerari mari de persoane.

Caii au fost o prezenta constanta în cadrul structurilor militare, iar cabalinele de astazi sunt partenerii de încredere ai jandarmilor, de fiecare data fiind tratati cu respect, atât de catre militari, cât si de catre cetateni”, precizeaza MApN.

Militarii Brigazii 30 Garda ,,Mihai Viteazul”, unitate aflata în subordinea Statului Major al Apararii, vor defila la final, purtând uniforme de protocol. Soldatii vor avea în dotare carabine SKS, model 1956, produse la Cugir, iar ofiterii, sabii de ceremoniei Solingen.