Sarmale cu smantana afumata, coltunasi din dovleac murat, mamaliga cu branza de burduf sau baba neagra cu inghetata de vin - sunt cateva dintre bucatele traditionale reinterpretate, care vor fi in meniul pregatit pentru summitul din 1 iunie, ce va aduna aproape 50 de sefi de state si de guverne in Moldova. Declaratiile despre meniul invitatilor au fost facute astazi de purtatorul de cuvant al Guvernului, Daniel Voda, intr-o conferinta de presa. 

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL GUVERNULUI: „Patrimoniul gastronomic al Moldovei va fi promovat la summit, iar liderii care se aduna la eveniment vor servi bucate traditionale moldovenesti pregatite dupa retete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregatite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate in evidenta autenticitatea si calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mandreste cu produsele sale agro-alimentare, iar in cadrul summitului si liderii vor putea sa vada acest lucru. 

La aperitiv oaspetii vor degusta traditionalele sarmalute cu umplutura de legume in stil moldovenesc acoperite cu glazura de vin de soiuri Saperavi si cu smantana afumata. Chiar daca preparatul national va fi servit intr-o versiune reinterpretata, acesta isi va pastra gustul autentic. 

O alta gustare inclusa in meniu este roata norocului - o tocanita de vinete si rosii proaspat taiate presarata cu pudra de vin din soiuri Rara neagra si usturoi negru. Denumirea mancarii vine de la Roata cu carul cu boi expusa in mosiile boieresti care este aducatoare de noroc, asa cum cunoastem noi cei din Moldova. 

Oaspetii vor puteau gusta si coltunasi din dovleac murat cu crema de branza de capra, sos de leustean si icre de stiuca, dar si mamaliguta umpluta cu branza de burduf, cas afumat si trufe negre. Mamaliga va fi fiarta in zer obtinut din lapte batut prelucrat dupa principii japoneze si garnisita cu branza de burduf, dar si cu trufe negre, deci respectiv este o reteta reinterpretata. 

Un alt fel de mancare servit de oficialii internationali, vor fi rulourile de cartofi umplute cu zacusca facuta ca la Bulboaca, presarata cu boia afumata si cu seminte de floarea-soarelui si arpagic verde. 

Pentru felul principal, bucatarii au tinut cont de preferintele alimentare ale oaspetilor, de aceea pregatesc mancaruri vegetariene cu peste sau carne. Oficialii vor fi serviti cu muschiulet de miel in stil moldovenesc cu frunze de varza, coloana infinitului din morcovi si telina, sos glazurat din struguri din soiuri Saperave, de asemenea, sos hribi cu ulei cu ceapa verde si un buchet de ierburi flori de sezon si hrean.

Vegetarienii vor manca pastrav de fag in stil moldovenesc, iar amatorii de carne de peste vor putea savura din deliciosul sturion in stil moldovenesc. 

La desert, cei peste 50 de invitati de rang inalt, vor putea savura din traditionala baba neagra cu inghetata din vin din soiul Merlot, alaturi de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri si un ice wine riesling din anul 2018."

La inceput acestui an, autoritatile au anuntat ca cea de-a doua reuniune a Comunitatii Politice Europene va avea loc in Republica Moldova. Cei 47 de presedinti si sefi de guverne, care urmeaza sa vina in tara noastra pe data de 1 iunie, vor pune in discutie eforturile comune pentru pace, in contextul razboiului din Ucraina, apararea democratiei si consolidarea securitatii energetice. 

Comunitatea Politica Europeana a fost creata anul trecut, la initiativa presedintelui Frantei, Emmanuel Macron. 

Prima reuniune a avut loc in octombrie, anul trecut, la Praga.