Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat joi că a „obosit să fie mereu nevoit să-i convingă” pe aliații săi occidentali de necesitatea de a lua „decizii rapide, concrete și puternice” pentru a-și susține țara împotriva Rusiei, potrivit AFP, scrie hotnews.ro

Publicat:04.04.2024, 20:20

„Aud cuvinte de solidaritate. Dar astăzi trebuie să luăm decizii ferme și concrete pentru a consolida apărarea ucraineană”, a declarat Kuleba, la întoarcerea sa de la o reuniune ministerială NATO-Ucraina la Bruxelles, în cadrul unui discurs prin videoconferință la o conferință organizată de Ifri (Institutul francez de relații internaționale).

„La NATO, am avut un singur subiect de discutat: Patriot”, rachetele folosite în apărarea antiaeriană de care Ucraina are nevoie disperată pentru a contracara loviturile rusești.

„Colegii mei mă susțin, dar îmi spun că ceea ce cereți este complicat”, a adăugat ministrul, ale cărui cuvinte în ucraineană au fost traduse în franceză.

„Sunt convins că, dacă ar fi petrecut o noapte la Harkov, nu ar fi spus că este complicat”, a continuat el, după ce cel puțin cinci persoane au fost ucise și zeci rănite miercuri seara de bombardamentele rusești asupra celui de-al doilea oraș din Ucraina.

„M-am săturat să fiu mereu nevoit să conving, când totul este evident... Trebuie să lucrăm 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, pentru a lua decizii rapide, concrete și puternice pentru a ajuta Ucraina să învingă și pentru a preveni răspândirea războiului în Europa”, a adăugat el, îndemnându-i pe aliații Kievului să „ia în serios ceea ce spune președintele (Emmanuel) Macron”, care a calificat războiul din Ucraina drept „existențial” pentru continent.

Președintele francez a provocat agitație la sfârșitul lunii februarie prin faptul că nu a exclus trimiterea de trupe în Ucraina.

Referindu-se la pachetul de ajutor american de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat de luni de zile de susținătorii republicani ai lui Donald Trump din Congres, Kuleba a declarat că „aude de luni de zile semne de speranță” că va fi deblocat.

„Nu mă îndoiesc de sinceritatea domnului (Antony) Blinken (secretarul de stat american) și cred că acest pachet va fi adoptat în cele din urmă, dar nu pot spune când”, a spus el.

Întrebat despre starea sa de spirit la întoarcerea de la Consiliul NATO-Ucraina, Kuleba a răspuns totuși: „Am plecat de la Bruxelles cu sentimentul că ceva s-a mișcat”.