Acordul privind mineralele din Ucraina este unul forțat și cu un viitor complicat, dar necesar între SUA și Ucraina. Potrivit unei analize CNN, Volodimir Zelenski nu a avut de ales decât să semneze documentul sau să riște o nouă ruptură seismică în relaţia sa cu Donald Trump. Cu toate acestea, acordul pregăteşte terenul pentru o relaţie pe termen lung între Washington și Kiev, dar nu oferă o garanţie de fier a profiturilor americane în următorii ani, scrie CNN.
Președintele ucrainean se declară mulțumit de acord, iar Casa Albă afirmă că este vorba despre o miză economică pentru un viitor liber al Ucrainei.
Acordul privind mineralele, încheiat de Ucraina cu Statele Unite, este rezultatul a luni de zile de negocieri dificile şi îşi are originea într-o idee ucraineană prezentată pentru prima dată în timpul administraţiei Biden, când exista o atmosferă amiabilă faţă de Ucraina, scrie CNN. De atunci, însă, a devenit un obstacol persistent în relaţia fragilă dintre Kiev şi Washington. Potrivit unei analize CNN, Volodimir Zelenski a fost pus în situația de a semna acordul, pentru a evita o nouă criză majoră în relația cu Donald Trump. Cu toate acestea, liderul de la Kiev a declarat că este mulțumit de acordul semnat.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul procesului de pregătire. Acesta este de acum un acord cu adevărat echitabil, care creează oportunităţi pentru investiţii semnificative în Ucraina.”
Documentul, analizat de CNN, deschide calea pentru o relație de durată între SUA și Ucraina, însă nu oferă nicio garanție solidă privind beneficiile economice pentru America în viitorul mandat al lui Trump. Simbolismul a fost, totuşi, în mare parte, la baza semnării acestui acord. Trump trebuia să simtă că America primeşte ceva înapoi de la Kiev. Iar Ucraina trebuia să arate că relaţia sa cu Washington este funcţională şi se îmbunătăţeşte, scrie CNN. Casa Albă însă a remarcat că SUA va beneficia de pe urma acestui parteneriat.
Karoline LEAVITT, PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A CASEI ALBE: „Acesta este primul parteneriat economic de acest tip pentru reconstrucția și succesul economic pe termen lung al Ucrainei, de care Statele Unite vor beneficia foarte mult.”
Natura simbolică a documentului se datorează parţial şi perspectivelor sale pe termen lung şi schimbărilor politice care vor avea loc, probabil, în deceniile de care are nevoie pentru a începe să aducă cu adevărat bani în seifurile SUA. Nici Kievul, nici Washingtonul nu vor mai avea aceleaşi administraţii, iar noii preşedinţi vor alege să onoreze sau să revizuiască acordul. Lumea resurselor naturale este deja opacă în Ucraina şi este puţin probabil ca acest acord de mare vizibilitate să instaureze brusc o transparenţă totală a afacerilor. Prin urmare, acordul pare a fi de mare anvergură, uriaş şi de natură să schimbe jocul, dar, în acelaşi timp, impactul său nu este imediat, este în mare măsură simbolic. Contradictoriu şi complex, dar probabil suficient de puternic şi clar pentru Trump, arată analiza CNN.