Armata rusa a lansat o campanie sustinuta de un clip video pentru a atrage mai multi soldati profesionisti sa lupte in Ucraina, prin care ii provoaca pe cei interesati sa demonstreze ca sunt „barbati adevarati" si sa dea viata civila monotona pe campul de lupta, potrivit The Guardian, scrie hotnews.ro.

Dupa pierderi semnificative de trupe pe campul de lupta, Moscova incearca sa recruteze pana la 400.000 de soldati, pe baza de voluntariat, pentru a face fata mult-asteptatei contraofensive ucrainene, potrivit serviciilor de informatii militare britanice.

Clipul video a fost difuzat pana acum pe principalele retele de socializare rusesti.

Barbatii sunt invitati sa aleaga un alt drum in viata si sa semneze un contract cu Ministerul rus al Apararii pentru un salariu incepand de la 204.000 de ruble (2.495 de dolari) pe luna.

„Asta e calea pe care o alegi?”

Videoclipul incepe prin a arata un barbat intr-un supermarket imbracat in uniforma militara care tine in mana o mitraliera.

Apoi, barbatul este prezentat in uniforma de agent de securitate al unui supermarket, cu intrebarea: „Acesta este genul de aparator pe care ai visat sa devii?".

In continuare, in videoclip, un barbat se plimba prin ceata alaturi de alti soldati pe ceea ce pare a fi un camp de lupta.

Apoi este prezentat ca un instructor de sala de sport care ajuta un client sa ridice greutati.

„Aici se afla cu adevarat forta ta?", este intrebat privitorul, inainte de a trece la un sofer de taxi care ia o cursa alaturi de intrebarea: „Asta e calea pe care o alegi?”.

Taximetristul se transforma ulterior intr-un soldat pe campul de lupta.

„Esti un barbat. Fii unul", conchide reclama.

„Tara ta are nevoie de tine!”

Din cauza lipsei de trupe, Rusia incearca sa angajeze forte noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (retea rusa de socializare) ale bibliotecilor si chiar a gradinitelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.

Saptamana trecuta, Vladimir Putin a semnat o lege privind citatiile electronice care face mult mai usoara chemarea rusilor la razboi. Dar Kremlinul nu este inca pregatit sa anunte un al doilea val de mobilizare, astfel ca autoritatile incearca sa rezolve penuria de forta umana in front cu contractori si voluntari.

„Am gasit 75.000 de reclame pe Vkontakte care indeamna oamenii sa mearga pe front, iar 70% dintre ele au aparut in ultimele doua luni. Postarile sunt publicate in conturile spitalelor, centrelor de angajare, bibliotecilor si chiar a gradinitelor”, scrie Novaya Gazeta.

Aproape 90% din toate reclamele pentru contracte de la Ministerul Apararii, dar sunt si postari despre cautarea de voluntari si recrutare pentru compania militara privata Wagner.

„Serviciul prin contract – alegerea barbatilor adevarati!”, „Serviciul militar – stabilitate si incredere in viata!” si „Tara ta are nevoie de tine!”.

Mii de postari

Novaya Gazeta a gasit aproape 20.000 de postari publicitare in publicatii de stiri, precum si pe grupurile de cautare a locurilor de munca.

Cel putin 650 de posturi vacante sunt postate pe HeadHunter, un site popular de cautare de locuri de munca din Rusia. Restul anunturilor au fost publicate in grupuri fara un subiect clar.

Speculatii despre faptul ca armata rusa ar fi ramas fara rezerve au aparut inca de la inceputul toamnei anului trecut, insa ulterior ministerul condus de Serghei Soigu a aruncat in lupta recrutii incorporati ca parte a mobilizarii „partiale” decretate de Vladimir Putin pe 21 septembrie.

Aceste noi trupe au suferit insa pierderi colosale in timpul lunilor de iarna, cand armata rusa a incercat fara succes sa captureze orasul Bahmut, lansand totodata alte ofensive de amploare mai redusa inspre localitati din jurul sau.

In aceste conditii au aparut zvonuri tot mai persistente potrivit carora Putin s-ar pregati sa declanseze un nou val al mobilizarii, chiar daca acesta nu va fi anuntat oficial, ci implementat la nivel local de autoritatile militare ruse si guvernatorii diferitelor regiuni.

Vinerea trecuta Putin a promulgat o lege care faciliteaza incorporarea rusilor in fortele armate, dupa ce un proiect legislativ in acest sens a fost adoptat in regim de urgenta de catre parlamentul rus.

Indiviu privind pierderile Rusiei

Vizita pe care presedintele rus Vladimir Putin ar fi facut-o in urma cu cateva zile comandantilor sai din sudul Ucrainei a oferit un nou potential indiciu despre pierderile grele suferite de trupele de invazie, noteaza ministerul britanic al Apararii in ultima sa evaluare.

Ministerul de la Londra face referire in evaluarea sa intocmita pe baza rapoartelor serviciilor de informatii britanice la comunicatul de presa remis marti de Kremlin cu privire la vizita pe care Putin ar fi efectuat-o, remarcand ca aceasta a descris deplasarea ca fiind facuta la „Grupul de Forte Nipru”.

Analistii militari britanici subliniaza ca aceasta este una dintre primele referinte facute vreodata de Rusia la existenta unui „Grup de Forte Nipru” (GFN), comandantii militari de la Moscova folosind termenul de „grup de forte” intr-un mod foarte specific, pentru a face referire la o formatiune operationala mare, organizata pe sarcini de lupta.

La inceputul invaziei declansate de Putin fortele rusesti au fost organizate in grupari de forte aliniate fiecare districtelor militare de care apartineau in Rusia, ca de exemplu Grupul de Forte Vest sau Centru.

Asemanarea cu armata germana in timpul invaziei Rusiei

„Existenta unui Grup de Forte Nipru sugereaza ca organizarea initiala a fortelor a evoluat, probabil din cauza pierderilor grele. Misiunea GFN este probabil sa apere sectorul sudic al zonei ocupate, si mai ales flancul de sud-vest care in prezent este delimitat de raul Nipru”, conchide evaluarea britanica asupra razboiului din Ucraina.

In mod interesant, o situatie asemanatoare a avut loc si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cu armata germana in timpul invaziei Rusiei, care initial a fost organizata in trei mari grupari de forte: Nord, Centru si Sud. Dupa infrangerile devastatoare cu pierderi grele suferite incepand cu iarna lui 1942, si cu precadere in 1943, unele grupari de unitati ale Wehrmacht-ului au inceput sa fie redenumite dupa frontul local pe care luptau.

In ultimele faze ale razboiului unele corpuri ale armatei germane au ajuns sa fie denumite inclusiv dupa comandantii din fruntea acestora, ca de exemplu „Detasamentul de armata Steiner” care a fost insarcinat cu spargerea incercuirii Berlinului in ultimele zile ale conflictului.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski dar si oficiali militari de la Kiev, au justificat in mod repetat refuzul de a ordona retragerea de la Bahmut, epicentrul luptelor din Ucraina de luni de zile, prin faptul ca trupele ruse sufera pierderi uriase comparativ cu cele ucrainene in bataliile de aici.