Batalia de la Soledar ilustreaza avantajul pe care Rusia continua sa-l detina in artilerie si putere de foc in general si confirma nevoia Ucrainei de a primi mai multe arme occidentale, cu toate ca armata ucraineana va avea de gestionat complicatii logistice in operarea si intretinerea diferitelor tancuri si blindate promise de NATO, conform evaluarii unor experti citati in articole publicate de agentiile AFP si EFE, preluate de Agerpres, transmite hotnews.ro.
In ultimele zile, armatele rusa si ucraineana revendica fiecare controlul asupra orasului Soledar din estul Ucrainei, care impreuna cu orasul invecinat Bahmut este scena unor lupte crancene, descrise de un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept cele mai sangeroase de la inceputul invaziei ruse.
Evolutia luptelor de la Soledar si Bahmut arata clar ca Rusia inca este capabila sa concentreze masiv putere de foc pe o singura directie si sa continue lupta in pofida marilor pierderi umane in randul propriilor trupe, remarca Mikola Bielieskov, analist militar in cadrul ONG-ului „Come Back Alive”.
Tactica „valurilor umane”
Potrivit soldatilor ucraineni, mercenarii rusi din gruparea Wagner, implicata substantial in batalia de la Soledar, ataca acum pozitiile ucrainene in mici grupuri in valuri succesive. Cei din primul val, mai putin pregatiti, sunt adesea ucisi in lupta, dar reusesc sa detecteze pozitiile adversarului si sa-l epuizeze; urmeaza al doilea val, format din soldati mai bine instruiti si mai capabili sa neutralizeze trupele ucrainene.
Aceasta tactica a „valurilor umane” arata ca Rusia nu mai mizeaza la fel de mult pe artilerie ca in etapele anterioare ale razboiului pornit impotriva Ucrainei si ca este dispusa in schimb sa piarda un mare numar de soldati in atacuri conduse de infanterie.
„Stiam ca in Rusia viata are putina valoare, dar ne surprinde totusi pana unde au ajuns”, spune Oleksii Melnik, un fost responsabil militar ucrainean. Conform acestuia, confruntate cu aceasta tactica a trupelor ruse, cele ucrainene se vad obligate sa contraatace cu infanteria sau cu trupele speciale, ceea ce conduce de asemenea la pierderi umane semnificative in randul soldatilor ucraineni, alternativa fiind retragerea.
Comentand in dezbaterea daca ar mai avea sens ca armata ucraineana sa apere in continuare zona Bahmut-Soledar, Melnik crede ca este greu de tras o concluzie, iar pentru aceasta liderii ucraineni trebuie sa decida daca pretul in vieti omenesti ale soldatilor merita platit.
Cat despre operatiunile contraofensive, insusi seful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, a declarat ca pierderile suferite in timpul recuperarii teritoriilor pierdute pot fi mai mari decat cele provocate de apararea lor.
Nevoia de tancuri occidentale
Prin urmare, desi Ucraina a primit o mare cantitate de arme occidentale de cand a inceput invazia rusa, acestea raman insuficiente, iar lipsa tancurilor din acest ajutor militar isi arata acum efectul in luptele de Bahmut si Soledar.
„Situatia este foarte dificila, echipamentele se defecteaza” si munitiile sunt insuficiente, se plange un comandant tanchist ucrainean intervievat pe front de France Presse. „Nu avem piese de schimb pentru intretinerea tancurilor si senilele se rup, asa ca atunci cand brigada noastra de intretinere vede tancuri care au fost lovite ia de pe ele tot ce trebuie”, mai spune militarul ucrainean, langa un vechi tanc sovietic T-64, un model modernizat de Ucraina si care inaintea invaziei ruse era majoritar in stocul de circa 900 de tancuri al armatei ucrainene.
Ucraina a mai primit de atunci din partea tarilor europene, in special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat in dotarea armatei ucrainene, si in plus a capturat in lupta sute de tancuri de toate tipurile folosite de armata rusa (T-62, T-64, T-72, T-80, T-90).
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus saptamana aceasta din nou presiune pe tarile occidentale sa intensifice ajutorul militar oferit Ucrainei, care pana in prezent a primit munitii, artilerie, sisteme antiaeriene si blindate pentru infanterie.
Mai performante decat cele sovietice
Interesul Kievului se indreapta catre tancul german Leopard 2, pe care Polonia s-a aratat dispusa sa-l ofere Ucrainei din propria sa dotare daca Germania va fi de acord.
Acest tanc este superior celor sovietice la mai multe capitole, cel mai important fiind locul de stocare a munitiei, explica pentru AFP un capitan ucrainean, Volodimir Ceaikovski.
„Intr-un tanc sovietic, echipajul sta pe munitii, asa ca daca tancul este lovit, echipajul moare sigur”, in timp ce in tancul Leopard munitiile sunt stocate in spatele unui panou blindat, subliniaza militarul ucrainean. „Acesta este motivul principal pentru care avem nevoie de tancuri occidentale. Restul - GPS, viziune nocturna, viziune termica - sunt secundare”, adauga acesta.
Si analistul centrului american de reflectie CSIS (Center for Strategic and International Studies) Mark Cancian subliniaza importanta acestui punct, adaugand ca tancurile occidentale au de asemenea sisteme mai performante de identificare a tintelor si pot lovi la o distanta mai mare.
Cu toate acestea, el crede ca tancurile occidentale „nu vor fi un remediu miracol”, intrucat chiar daca acestea vor ajunge in Ucraina numarul lor redus „va insemna ceva mai degraba simbolic decat un potential militar real”, astfel ca sugereaza mai degraba modernizarea rapida a tancurilor ucrainene T-72 cu sisteme aflate in echiparea tancurilor occidentale.
„O bataie de cap logistica”
De asemenea, primirea blindatelor si a tancurilor occidentale pune armata ucraineana in fata unor provocari logistice din cauza diversitatii acestor vehicule.
Franta, Germania si SUA au promis saptamana trecuta livrarea catre Ucraina a 40 de blindate germane Marder, 50 de blindate americane Bradley si a unor tancuri usoare AMX-10 RC franceze, conform unei surse de la Paris guvernul francez fiind dispus sa cedeze circa 40 de astfel de vehicule. Marea Britanie a transmis la randul ei ca ar putea oferi Ucrainei tancuri Challenger 2.
Insa „a da toate aceste echipamente este ceva, utilizarea lor este altceva”, comenteaza o sursa militara americana. „Tancurile sovietice sunt foarte simple, au mai putina electronica la bord. Data fiind diversitatea de tancuri si blindate occidentale promise, asta risca sa devina o bataie de cap logistica” pentru armata ucraineana, dat fiind ca fiecare tip de vehicul are propriile sisteme, motoare si arme de calibre diferite, avertizeaza la randul sau un ofiter francez.
Astfel, „trimiterea a 10 tancuri Challenger 2 de catre Marea Britanie ar fi un cadou otravit. Asta ar necesita mobilizarea unei intregi filiere de pregatire si mentenanta pentru o disponibilitate limitata si deci un efect minim pe teren”, crede si Leo Peria-Peigne, expert in armament la Institutul francez de Relatii Internationale (IFRI).
Totusi, nuanteaza acesta, „Ucraina este in stare de mobilizare generala, asadar ea dispune de o resursa umana considerabila” si de „structuri si dispozitive interne pentru a asimila toate aceste echipamente diverse”.
In orice caz, Rusia nu va castiga acest razboi, apreciaza la randul sau Oleksii Melnik. „Problema este insa ca cu cat el se prelungeste mai mult, cu atat mai multi ucraineni vor muri si cu atat mai multe vor fi efectele destabilizatoare in lumea intreaga, ceea ce va necesita mai mult efort si timp pentru a le depasi”, concluzioneaza acesta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.