Intrebat marti de CNN cat de probabil este ca Putin sa foloseasca o arma nucleara tactica, presedintele Biden a raspuns: „Ei bine, nu cred ca o va face”. Dar, in contextul ofensivei ucrainene, posibilitatea nu mai poate fi exclusa.
Ce este o arma nucleara „tactica”?
Sunt in general definite ca „arme non-strategice”, spre deosebire de cele strategice, pe care armata americana le defineste ca vizand „capacitatea si vointa inamicului de a declansa un razboi”.
Sunt destinate sa indeplineasca scopuri militare mai limitate si imediate. Termenul „tactic” descrie mai ales arme cu putere distructiva redusa – cantitatea de energie eliberata in explozie.
Pot fi montate pe rachete, lansate din aer sau chiar in obuze pentru distante relativ scurte, nu prin rachete balistice care pot calatori mii de kilometri pentru a lovi tinte de pe alte continente.
Ca putere exploziva, o arma tactica poate fi de la o fractiune de kilotona pana la 50 kt. O kilotona este echivalenta cu 1.000 de tone de TNT.
Cine le are?
Multe din puterile nucleare ale lumii au arme care pot fi folosite in teatrul de operatiuni.
Rusia are intre 1.000 si 2.000 de arme nucleare tactice in arsenal, conform unui raport din martie de la US Congressional Service.
Putin, care comanda cea mai mare putere nucleara din lume, a avertizat repetat Occidentul ca un atac asupra Rusiei poate provoca un raspuns nuclear. El a spus ca SUA au creat „un precedent” cand au aruncat doua bombe atomice peste orasele japoneze Hiroshima si Nagasaki in 1945.
Statele Unite au aproximativ 230 de arme nucleare non-strategice, inclusiv cele 100 de bombe B61 stocate aeropurtat in Europa.
Coreea de Nord a derulat si ea in aceasta saptamana un val de teste cu rachete, declarand ca simuleaza un bombardament cu arme nucleare tactice asupra Coreei de Sud. Expertii cred ca, daca va relua testele nucleare, Coreea de Nord va dezvolta arme mai mici, destinate campului de lupte.
Vor fi folosite in Ucraina?
Biden a exprimat dubii ca Putin va utiliza arme nucleare, dar mentionase anterior ca si folosirea unora mai mici ar putea scapa de sub control. „Nu cred ca ar putea exista vreo idee de a utiliza o arma nucleara tactica si care sa nu se sfarseasca in Armageddon”, a spus el.
Iar cum Rusia se clatina pe fronturile din Ucraina, posibilitatea – odata de negandit – de a fi folosite arme nucleare tactice este acum in ascensiune.
Noua tari detineau in jur de 12.700 de focoase nucleare la inceputul lui 2022, conform estimarilor Federatiei Americane a Oamenilor de Stiinta.
Desi Rusia si SUA au dezarmat mii din focoasele retrase, ele tot mai detin 90% din totalul mondial (peste 11.300). Urmeaza China cu 350, Franta cu 290, Regatul Unit cu 225, Pakistan cu 165, India cu 160, Israel cu 90 si Coreea de Nord cu 20. Africa de Sud le-a dezafectat voluntar in 1989.
Armele nucleare tactice nu au facut parte din scenariile strategice dupa sfarsitul Razboiului Rece in 1991. Multe din calculele pentru cum ar raspunde Rusia si SUA la utilizarea de arme nucleare au originea in Razboiul Rece si delicatul Echilibru al Terorii, care a mentinut lumea in siguranta - dar si in teama, dupa cum spun analistii.
Iar daca Putin nu poate iesi din acest razboi fara sa aiba ceva care sa semene cu o victorie, ei mai spun ca sporesc sansele ca Rusia sa apeleze la statutul sau de putere nucleara.