Doi oameni au murit în urma unui atac rusesc desfășurat noaptea asupra capitalei Ucrainei, a anunțat joi dimineață șeful administrației militare din Kiev, citat de AFP, scrie ştirileprotv.ro
Din păcate, avem doi morţi. Aceste persoane au fost ucise de ruşi", a scris Timur Tkatchenko pe Telegram, după ce a anunţat că 13 persoane au fost rănite.
Atacul nocturn asupra regiunii Kiev a fost „masiv” şi a durat „aproape zece ore” cu drone de luptă şi rachete, a declarat Mykola Kalachnyk, şeful administraţiei militare regionale.
Jurnaliştii de la AFP din Kiev au auzit explozii puternice deasupra oraşului în timpul nopţii şi au văzut exploziile proiectilelor interceptate pe cer de apărarea antiaeriană.
Zeci de locuitori s-au refugiat într-o staţie de metrou din centrul oraşului, unde erau disponibile saltele şi echipament de camping. În noaptea precedentă, Rusia lansase cel mai mare atac aerian de la începutul invaziei, în februarie 2022, cu 728 de drone şi 13 rachete, dintre care aproape toate au fost interceptate, potrivit Kievului.
SUA va trimite arme Ucrainei
În acest context de intensificare a atacurilor ruse şi de blocaj diplomatic, secretarul de stat american Marco Rubio urmează să se întâlnească joi cu omologul său rus Serghei Lavrov, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor ţărilor din Asia de Sud-Est (Asean) la Kuala Lumpur.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că doreşte să trimită „mai multe arme” Kievului, în principal „arme defensive”, iar a doua zi l-a acuzat pe Vladimir Putin că vorbeşte „prostii” despre Ucraina, lăsând totodată să se înţeleagă că vrea să impună noi sancţiuni Rusiei.
Premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să participe joi la o reuniune prin videoconferinţă privind Ucraina, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul italian Giorgia Meloni şi cancelarul german Friedrich Merz.
Potrivit Elysée, sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi ai SUA.
Ucraina solicită de mai multe luni aliaţilor săi occidentali, inclusiv Statelor Unite, mai multe sisteme de apărare antiaeriană, într-un război care a făcut deja cel puţin zeci de mii de victime civile şi militare de ambele părţi.