Julia Joja spune că așa-zisele eforturi depuse de Trump pentru a obține un tratat de pace permanent între Ucraina și Rusia nu a adus niciun rezultat până în prezent. Mai mult aceasta spune că și discuțiile cu Putin sunt purtate în zadar, deoarece chair dacă el a anunțat că rușii au acceptat un armistițiu parțial privind structurile energetice din Ucraina, cinci minute mai târziu aceștia au atacat o parte a sistemului din Sloviansk, ceea ce demonstrează că așa-zisa promisiune nu a fost respectată.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Ce așteptări au fost și ce rezultate avem după această discuție?”

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ: Așteptările sunt în funcție de persoană, unii sunt mai șocați, unii sunt mai dezamăgiți decât alții. Alții sunt mai puțini surprinși, însă consecințele acestei politici împotriva căreia nu avem argumente să spunem „Nu e așa, americanii nu vor să fie prieteni cu rușii, de fapt sunt prieteni cu noi europenii”, în lipsa acestor argumente trebuie să ne confruntăm cu această realitate, această întoarcere a armelor. Și în final ceea ce titrează ziarele pe ambele părți ale Atlanticului, este că e vorba de o trădare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Ce vedem din aceste discuții?”

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ: „Nu m-aș uita doar la discuțiile din ultimele 24 de ore dintre Trump și Zelenski și Trump și Putin, ci la ultimele săptămâni de negocieri în formate bilaterale fie în persoană, la Riad, fie la telefon. Trump a promis că va rezolva acest conflict în 24 de ore, a fost o promisiune electorală, majoritatea știam acest lucru, după aceea și-a modificat promisiunea și a spus că în primele 6 luni. Ceea ce am văzut din promisiunile administrației Trump ca obiectiv formulat în aceste negocieri, singurul lucru pe care l-am văzut a fost dorința administrației Trump de a înceta un război în care mor oameni. În afară de asta nu am văzut niciun scop și niciun fel de obiectiv stabilit de administrația Trump în relația cu Ucraina și în relația cu Rusia. Și atunci vedem diferite încercări ale administrației Trump cu delegații cu discuții la telefon și ieri și astăzi, să ducă o negociere pentru un armistițiu, pentru un început către un tratat de pace permanent. Dacă e să ne uităm la rezultat din ultimele săptămâni, avem zero rezultate. Absolut nimic nu s-a obținut.”

Totodată, Joja spune că rușii nu au nevoie de un armistițiu.

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ:În ultima parte a existat pe platformele social media mai multe postări precum că s-a hotărât un armistițiu, că rușii au acceptat un armistițiu parțial privind structurile energetice din Ucraina și cinci minute mai târziu, această promisiune, cel puțin înfățișată de americani, deoarece rușii nu au promis așa ceva, a fost nerespectată, deoarece au bombardat o parte a sistemului din Sloviansk, Donețk.”

La 18 martie, Casa Albă a confirmat că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului limitată, pentru 30 de zile, în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina. Cei doi lideri au convenit ca negocierile pentru încetarea totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace să înceapă imediat, dar Kremlinul a transmis ulterior că președintele Putin are mai multe condiții.