Soldații ruși au încercat să pătrundă în spatele forțelor ucrainene în Torețk, din regiunea Donețk, prin tuneluri și canale subterane, în timp ce luptele din oraș continuă, a declarat Viktor Tregubov, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Hortiția, pe 31 martie, transmite techrider.ro.

Torețk, care se află la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Bahmut, ocupat de ruși, a cunoscut lupte crâncene în ultimele luni, iar Ucraina a lansat un contraatac la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. Orașul este, în mare parte, ocupat de trupele ruse.

Vorbind la televiziunea națională, Tregubov a declarat că trupele ruse au dificultăți în a se deplasa pe străzile din Torețk, astfel că au recurs la comunicații subterane pentru a încerca să avanseze în oraș.

„Deoarece acesta este, de asemenea, un sector prioritar, rușii încearcă să folosească orice șansă de a ocoli trupele ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Într-un caz similar, la începutul acestei luni, trupele ruse ar fi folosit o conductă de gaze pentru a se impune la periferia orașului Sudja, din regiunea rusă Kursk, pentru a-și ascunde mișcarea.

Strategia nu este nouă

În trecut, combatanții au încercat, de asemenea, să ajungă în spatele inamicilor pe sub pământ. De exemplu, în Evul Mediu era relativ comun ca forțele de atac să încerce să treacă pe sub zidurile orașelor asediate. Scopul era fie să prăbușească zidul prin slăbirea fundației sale, fie să creeze un punct de intrare ascuns în oraș.

Strategia a fost folosită pe larg și în Primul Război Mondial. Un caz celebru a fost Bătălia de la Messines din 1917. Forțele britanice au săpat tuneluri adânci sub liniile germane, la Messines Ridge, în Belgia, plantând mine masive. Pe 7 iunie, au detonat 19 mine, ucigând pe loc mii de soldați germani. Exploziile au permis trupelor britanice să avanseze și să cucerească terenuri-cheie, marcând unul dintre cele mai de succes exemple de luptă subterană și inginerie militară din timpul războiului.