Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, sustine ca nu sunt vazute conditii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor in razboiul din Ucraina si ca trebuie sa fim pregatiti pentru un razboi care va continua si va creste in intensitate in urmatoarele luni. El a mentionat ca aceste cateva luni pot da o anumita directie pentru viitorul acestui conflict declansat de Rusia, scrie hotnews.ro.
El a facut aceste declaratii sambata, la Prima TV, intrebat cum vede continuarea razboiului din Ucraina si daca poate deveni mai sangeros decat pana acum.
„Intensitate probabil sporita odata cu venirea primaverii”
„Va fi un razboi care va continua cu o intensitate probabil sporita odata cu venirea primaverii.
Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenteaza razboiul si nu este prima data cand iarna creeaza conditii pentru o parte putin mai lenta desi Rusia a incercat sa declanseze o ofensiva, mai degraba o incercare de a testa punctele vulnerabile din lantul de aparare ucrainean, este un front pe flancul estic si pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie si ceva de kilometri.
E lung, dar se pare ca aceste incercari ale Rusiei de a declansa o ofensiva de iarna-primavara, daca vreti, nu au mers foarte, foarte bine, asa cum nu a mers deloc bine intregul razboi pentru Federatia Rusa”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, citat de News.ro.
„Trebuie sa fim pregatiti pentru un razboi care va continua”
Intrebat daca sa ne asteptam la un razboi de durata, Mircea Geoana a raspuns ca astazi nu sunt vazute conditii politice pentru ca cele doua parti sa ajunga la masa negocierilor:
„De obicei, razboaiele se concluzioneaza la masa negocierilor.
De asemenea, trebuie sa spunem si un alt lucru - daca razboaiele pe care noi le tinem minte prin arhive sau bunicii si strabunicii nostri chiar le-au si trait, saracii de ei, har Domnului ca suntem in NATO, pentru ca acest lucru nu se mai intampla pe teritoriul Romaniei, pentru ca asta este frumusetea de a fi in NATO.
Este foarte clar ca niciuna dintre parti nu va sfarsi razboiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum incearca sa zica Putin, nici rusii nu au cum sa ajunga la Kiev”.
Chestionat daca este sigur ca rusii nu au cum sa ajunga la Kiev, Geoana a raspuns:
„Nu stii niciodata nimic sigur, dar este clar ca Ucraina este o tara care se lupta cu mic, cu mare pentru propria lor supravietuire, pentru existenta lor, pentru libertatea lor.
O fac foarte, foarte bine, ajutati si de noi, trebuie sa spunem ca si noi i-am ajutat. Si nu ii ajutam exclusiv cu echipamente militare, i-am ajutat cu doctrina militara, cu transformarea unei culturi de armata de tip sovietic intr-una de tip NATO si de asta sunt foarte performanti, unul pentru ca lupta cu alt eroism cand iti aperi tara, lupti intr-un fel, cand te duci intr-o agresiune fara sens, rusii au moralul mult mai scazut”.
El a insistat ca nu sunt conditii politice pentru incheierea rapida a acestui razboi, ci vedem o tactica veche, ruseasca si sovietica de folosire a cantitatii si cum efortul de recrutare de noi militari continua.
„Deci, trebuie sa fim pregatiti pentru un razboi care va continua, care va creste in intensitate in urmatoarele luni.
Opinia noastra este ca aceste cateva luni pot sa dea o anumita directie pentru viitorul acestui conflict.
Noi speram si ii ajutam pe ucraineni ca ei sa aiba capacitatea de a putea sa reziste si, de ce nu, sa aiba o contraofensiva de succes care sa le permita sa elibereze cat mai mult teritoriul ocupat ilegal de catre Federatia Rusa”, a adaugat secretarul general adjunct al NATO.