Organizarea de alegeri în Ucraina după încheierea războiului cu Rusia va avea nevoie de mai mult timp decât este stipulat în lege, a declarat luni Comisia electorală centrală de la Kiev, într-o evaluare difuzată luni, relatează hotnews.ro.
„Trebuie să adoptăm o lege privind specificităţile alegerilor post-război”, a declarat preşedintele comisiei, Oleg Didenko, într-un interviu acordat portalului de ştiri Ukrainska Pravda.
Încă de la începerea invaziei ruse în februarie 2022 în Ucraina este în vigoare legea marţială, care nu autorizează organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare. În rândul politicienilor ucraineni şi în societate există un consens larg pentru a adera la această situaţie juridică şi pentru a organiza alegeri numai după o posibilă încheiere a războiului.
Absenţa alegerilor este folosită constant de Rusia ca argument pentru a pune sub semnul întrebării legitimitatea preşedintelui Volodimir Zelenski. Mandatul normal al lui Zelenski a expirat în mai anul trecut, iar cel al parlamentului ucrainean în august 2024.
Potrivit legilor actuale, alegerile prezidenţiale şi parlamentare trebuie să fie programate în termen de 30 de zile după ridicarea legii marţiale. Didenko a afirmat că procesul electoral este stabilit la 60 de zile pentru alegerile parlamentare şi la 90 de zile pentru cele prezidenţiale.
O problemă majoră este votul în străinătate pentru milioanele de ucraineni ce trăiesc în străinătate sau în zonele ocupate de ruşi. Conform estimărilor lui Oleg Didenko, există între 5 şi 6 milioane de alegători ucraineni eligibili în străinătate sau în zonele ocupate de Rusia. „În mod natural, nu ştim cum va arăta migraţia în perioada post-conflict. Acest număr ar putea scădea”, a spus Didenko.
Totuşi, este de aşteptat ca în străinătate să voteze câteva milioane de persoane şi de aceea este luată în considerare crearea de secţii de vot suplimentare. De asemenea, sunt discutate varianta votului prin corespondenţă şi cea a votului electronic.