Rusia a folosit deja un numar „urias” de arme si tipuri de munitii in cele patru luni si jumatate de la declansarea invaziei in Ucraina. Printre cele mai controversate astfel de arme sunt cele incendiare, inclusiv asa-numitul „fosfor alb”, o substanta gelatinoasa de consistenta cerii, care, atunci cand arde, produce o perdea groasa de fum alb, ideala pentru mascarea propriilor trupe. Fosforul alb este insa extrem de periculos atunci cand este folosit in zonele civile populate si provoaca arsuri extrem de grave la contactul cu pielea, informeaza The Moscow Times.
Intr-o inregistrare video publicata pe 1 iulie, doua avioane rusesti Su-30 zboara razant deasupra Insulei Serpilor si o bombardeaza la o zi dupa ce Moscova confirma oficial retragerea de pe insula.
Din imagini, filmate in infrarosu si surprinse cel mai probabil de o drona, se observa cum avioanele lanseaza niste bombe care produc explozii extrem de luminoase. Conform sefului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, proiectilele lansate de rusi sunt bombe cu fosfor, arme incendiare a caror utilizare este interzisa impotriva civililor, dar nu si impotriva tintelor militare, in virtutea unei Conventii semnate in 1980 la Geneva.
Prin natura lor, armele incendiare sunt extrem de periculoase: in primul rand, ele sunt arme ”nediscriminatorii”, in sensul ca pot fi folosite pe arii extinse, ceea ce sporeste riscul de a fi aruncate asupra civililor. In plus, aceste arme provoaca rani extrem de grave.
„Arsurile provocate de fosforul alb sunt extrem de neplacute. Daca pui apa, e si mai rau”
Armele incendiare au la baza substante inflamabile. Atunci cand ard, ele produc flacari extrem de luminoase: acesta este si motivul pentru care aceste arme sunt folosite inclusiv la iluminarea tintelor in conditii de vizibilitate reduse.
La contactul cu oxigenul, fosforul alb arde la o temperatura de 800 de grade Celsius. In contacct cu pielea umana, fosforul alb arde pana la os, conform expertilor consultati de Moscow Times.
„Arsurile provocate de fosforul alb sunt extrem de neplacute, pentru ca in acest caz nu vorbim despre focul obisnuit: daca pui apa, e si mai rau”, a declarat Brian Castner, expert Amnesty International.
Pana in prezent, Moscova nu a confirmat oficial folosirea de fosfor alb in Ucraina. In schimb, in luna februarie, in primele zile ale invaziei Ucrainei, ministerul rus al Apararii a acuzat Kievul ca foloseste acest tip de arma in „suburbiile Kievului”.
Ucrainenii au acuzat in luna mai armata rusa ca a folosit fosfor alb in Donetk la bombardarea unei scoli din regiune.
De asemenea, rusii au fost acuzati ca au folosit fosforul alb si la bombardarea fostei uzine Azovstal din Mariupol. Cu aceasta ocazie, ucrainenii au spus ca „ocupantii insisi sustin ca au fost folosite obuze incendiare 9M22C cu straturi de termit”. Bombele cu termita sunt insa diferite de cele cu fosfor - chiar daca pot fi confundate cu acestea. Termita arde la peste 2.000 de grade Celsius si nu produce fum alb, specific fosforului alb.
In luna aprilie, Zelenski a acuzat Rusia ca a folosit fosforul alb. Primele acuzatii referitoare la folosirea acestei arme incendiare au fost facute in luna martie, la o luna dupa invadarea Ucrainei de catre armata rusa.