Kievul și Washingtonul au semnat, miercuri, un acord promovat intens de președintele american Donald Trump, care va oferi Statelor Unite acces preferențial la proiectele noi cu resurse minerale ucrainene și va finanța investițiile pentru reconstrucția Ucrainei, scrie hotnews.ro.
Pământurile rare sunt un grup de 17 metale folosite pentru a produce magneți care transformă energia în mișcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte dispozitive electronice. Nu există înlocuitori viabili.
US Geological Survey (USGS), serviciul american de monitorizare geologică, consideră ca fiind critice 50 de minerale, inclusiv pământuri rare, nichel și litiu.
Mineralele critice sunt esențiale pentru sectoare ca apărarea, aparatele de înaltă tehnologie, industria aerospațială și energia verde.
Aproape două treimi din mineralele identificate de UE ca fiind critice
Ucraina are zăcăminte cu 22 dintre cele 34 de minerale identificate de UE drept critice, conform datelor ucrainene. Este vorba inclusiv despre materiale industriale și de construcții, feroaliaje, metale prețioase și neferoase și unele elemente de pământuri rare.
Potrivit Institutului de Geologie din Ucraina, țara deține pământuri rare precum lantanul și ceriul, utilizate în televizoare și corpuri de iluminat; neodim, folosit în turbinele eoliene și bateriile vehiculelor electrice, respectiv erbiu și ytriu, ale căror aplicații variază de la energia nucleară la lasere. Cercetările finanțate de UE au indicat, de asemenea, că Ucraina are rezerve de scandiu. Datele detaliate sunt secrete.
Forumul Economic Mondial a declarat că Ucraina este, totodată, un potențial furnizor cheie de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatită, fluorită și nichel.
Una dintre principalele rezerve de litiu din Europa
Serviciul Geologic de Stat susține că Ucraina are una dintre cele mai mari rezerve confirmate din Europa de litiu, estimată la 500.000 de tone. Acesta este vital pentru baterii, ceramică și sticlă.
Ucraina are rezerve de titan, situate în mare parte în nord-vestul și centrul țării, în timp ce litiul se găsește în centru, est și sud-est.
Rezervele ucrainene de grafit, o componentă cheie în bateriile vehiculelor electrice și reactoarele nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele se află în centru și vest.
Ucraina are, de asemenea, rezerve semnificative de cărbune, deși majoritatea sunt acum sub controlul Rusiei, în teritoriul ocupat.
Analiștii și economiștii din domeniul mineritului spun că Ucraina nu are în prezent mine de pământuri rare operaționale din punct de vedere comercial.
Cel mai mare producător mondial de pământuri rare și multe alte minerale critice este China.
Acordul a fost semnat miercuri la Washington
BBC a consultat un proiect al acordului semnat miercuri de SUA și Ucraina și a prezentat șapte concluzii ale înțelegerii, de la tonul mai dur pe care îl adoptă partea americană în ceea ce privește Rusia și până la faptul că documentul nu reprezintă nicio piedică pentru ambițiile ucrainene de aderare la UE.
Alte concluzii se referă la includerea petrolului și a gazelor naturale în acord, dar și la faptul că, potrivit premierului ucrainean, documentul nu impune Ucrainei să plătească vreo „datorie” către SUA, cum ceruse inițial Donald Trump în schimbul sprijinului oferit Kievului de fosta administrație de la Washington, cea condusă de democratul Joe Biden.