Retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina ar fi una din principalele condiţii pentru ridicarea sau modificarea sancţiunilor Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters, potrivit stirileprotv.ro.
Ţările membre ale UE au reînnoit cele două cadre de sancţiuni ale blocului comunitar împotriva Rusiei pentru încă şase luni, la sfârşitul lunii ianuarie şi la începutul acestei luni. Orice modificare a sancţiunilor necesită unanimitate în rândul celor 27 de state membre.
"Sfârşitul agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei şi retragerea necondiţionată a tuturor forţelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele precondiţii pentru modificarea sau ridicarea sancţiunilor", a declarat purtătorul de cuvânt citat.
SUA mediază acorduri separate cu Rusia și Ucraina
SUA au încheiat marţi acorduri separate cu Ucraina şi Rusia pentru a pune capăt atacurilor lor pe mare şi împotriva obiectivelor energetice, Washingtonul acceptând să facă presiuni pentru ridicarea unor sancţiuni împotriva Moscovei.
Rusia a declarat marţi că Statele Unite au fost de acord să o ajute în ridicarea unei serii de sancţiuni occidentale şi restricţii asupra companiilor din sectoarele alimentar şi al îngrăşămintelor şi în domeniul transportului maritim, ca precondiţii pentru un acord de securitate maritimă în Marea Neagră.
Într-un comunicat separat, Kremlinul a declarat marţi că acordurile privind armistiţiul pe Marea Neagră nu vor intra în vigoare decât dacă vor fi restabilite legăturile dintre unele bănci ruseşti şi sistemul financiar internaţional.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins cererea Moscovei, afirmând că aceste lucruri nu au fost negociate, iar înţelegerile la care s-a ajuns nu necesită reducerea sancţiunilor pentru a intra în vigoare.
Kievul şi Moscova au declarat că se vor baza pe Washington în privinţa respectării acordurilor, exprimându-şi în acelaşi timp scepticismul că cealaltă parte le va respecta.
Negocieri internaționale în Arabia Saudită
Acordurile au fost încheiate după discuţii paralele în Arabia Saudită, care au urmat apelurilor telefonice separate de săptămâna trecută între Donald Trump şi cei doi preşedinţi, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
Acordul privind armistiţiul pe mare abordează o problemă care a fost critică la începutul războiului, când Rusia a impus o blocadă navală de facto Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, agravând criza alimentară mondială.
Ulterior, luptele maritime au reprezentat o parte relativ redusă a războiului, deoarece Rusia şi-a retras forţele navale din estul Mării Negre după o serie de atacuri ucrainene de succes.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.