Agentia Federala de Transport Aerian din Rusia a propus companiilor aeriene ruse sa inceapa zboruri regulate catre Coreea de Nord, in cel mai recent semn de crestere a legaturilor dintre cele doua tari, a informat cotidianul rus Kommersant pe 20 noiembrie, potrivit hotnews.ro.

Publicat:21.11.2023, 09:04

Agentia a trimis propunerea companiilor aeriene de top din Rusia Aeroflot si Aurora, care au confirmat ca sunt „pregatite teoretic”.

„Avand in vedere noile realitati de politica externa, Rusia formeaza noi parteneriate, a caror constructie si dezvoltare nu este foarte confortabila fara zboruri directe din Moscova”, a declarat Oleg Panteleev, seful Aviaport, potrivit Kommersant.

Actuala modalitate principala de a ajunge in Coreea de Nord cu avionul din Rusia este din orasul Vladivostok, din estul indepartat al Rusiei, cu compania aeriana de stat nord-coreeana Air Koryo, care are doar doua zboruri pe saptamana programate.

Expertii citati de Kommersant credeau ca zborurile propuse ar fi in mare parte de natura comerciala, dar au adaugat ca este posibila si o mica crestere a turismului. Operatorii de turism care au organizat excursii in Coreea de Nord nu au primit o propunere similara de restabilire a tururilor.

Zborurile din Rusia catre Coreea de Nord au fost suspendate in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Zborurile Vladivostok-Phenian au fost reluate in august 2023.

Inainte de pandemie, turismul regulat se desfasura doar cu operatori de tururi oficiale. Kommersant a spus ca astfel de calatorii erau rare, constand de obicei dintr-un grup de 10-15 persoane la fiecare sase luni.

De acum, zborurile propuse intre Moscova si Phenian vor avea in continuare o escala la Vladivostok, desi exista posibilitatea unor zboruri directe intre capitale in viitor.

Cu toate acestea, este putin probabil ca traficul dintre Moscova si Phenian sa depaseasca cateva mii de oameni pe an, a declarat o sursa anonima pentru Kommersant.

Mai multe voci occidentale au criticat comertul cu armament dintre Rusia si Coreea de Nord, dar inalti oficiali ai celor doua tari au respins categoric ca ar exista asa ceva.

La 13 octombrie, Casa Alba a acuzat Phenianul ca a furnizat Rusiei un transport de armament, calificand acest lucru drept o evolutie ingrijoratoare.

Imagini cu munitia nord-coreeana au aparut online pe 21 octombrie, zi in care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat senin ca acuzatiile SUA potrivit carora Moscova primeste asistenta militara din partea Coreei de Nord sunt simple „zvonuri".

Totusi, in timp ce participa la o receptie la Phenian, Lavrov a spus ca Moscova apreciaza „profund" sprijinul „de neclintit si de principiu" al Coreei de Nord pentru „operatiunea speciala” rusa din Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.