Artileria ucraineana a provocat pana acum pierderi grele armatei lui Putin, dupa ce pozitiile militarilor rusi au putut fi de mai multe ori localizate precis dupa semnalul telefoanelor mobile folosite de catre acestia. Cel mai recent exemplu l-a reprezentat atacul devastator cu rachete Himars de Anul Nou, in care cel putin 89 de rusi au murit la Makiivka. Motivul oficial, prezentat de oficialii Moscovei, l-a reprezentat folosirea in numar mare a telefoanelor mobile, chiar la miezul noptii, de catre soldatii rusi. Dar, in armata rusa, indisciplina bate teama de moarte: militarii continua sa foloseasca smartphone-urile, in ciuda ordinelor care interzic folosirea comunicatiilor civile pe linia frontului, scrie digi24.ro.

Folosirea de catre soldati a telefoanelor care sunt interzise a permis inamicului sa localizeze tinta, a declarat armata rusa. Conform Moscovei, in noaptea de Anul Nou, la ora locala 00:01, ucrainenii au tras sase rachete Himars asupra scolii din Makiivka, unde se adaposteau mai multi recruti rusi proaspat mobilizati pe frontul din Ucraina. Patru rachete au lovit cladirea in plin. 

Autoritatile ruse nu au oferit niciun detaliu in plus, insa informatiile vehiculate de bloggeri si corespondenti de razboi pro-rusi au mentionat ca in bombardament au murit, de fapt, sute de militari. In plus, la subsolul cladirii in care militarii se adapostisera - o scoala -  se afla un depozit de munitii. 

Conform New York Times, acesta este doar ultimul exemplu dintr-un lung sir de erori similare: inca din primele zile ale invaziei din Ucraina, soldatii rusi si-au folosit fara restrictii telefoanele mobile si chiar si-au incarcat diverse clipuri pe retelele sociale, actiuni care i-au ajutat pe ucraineni sa afle precis pozitiile unitatilor Moscovei, ori sa le intercepteze cu usurinta convorbirile.

Astfel, dupa aproape un an de razboi, in ciuda interdictiilor impuse de superiori, militarii rusi continua sa-si sune sotiile, iubitele, parintii, sau sa vorbeasca intre ei la telefoane folosind retelele mobile nesecurizate. 

Greseli similare au facut inclusiv militarii ucraineni, care, la fel ca rusii, si-au sunat sotiile, iubitele, parintii sau au vorbit intre ei folosind retele mobile nesecurizate. Fortele separatiste pro-ruse din Donbas s-au folosit inca din 2014 de datele mobile pentru a monitoriza sau localiza soldatii ucraineni de pe linia frontului, au recunoscut oficiali de la Kiev.

Citeste mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cum-a-ajuns-telefonul-mobil-cel-mai-mare-ucigas-de-rusi-pe-frontul-din-ucraina-2206795

Informatiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, in conformitate cu legislatia aplicabila, doar in limita a 120 de caractere.

Pe linia frontului, banalul „celular” devine o arma mortala 

Astfel, in 2014, ucrainenii aveau sa afle primii, pe propria piele, riscurile folosirii mai multor telefoane, simultan. La putin timp dupa ce un grup mai mare de militari isi foloseau simultan telefoanele, urma, de regula, un baraj de artilerie asupra pozitiilor lor. 

Acum, in 2023, dupa aproape 9 ani de conflict, ambele armate si-au „rafinat” abilitatea de a se folosi de semnalele emise de celulare pentru localizarea inamicului si tintirea cu precizie a pozitiei acestuia.  

Practic, in razboiul modern, banalul telefon mobil devine o amenintare extrem de serioasa si se poate transforma rapid intr-un veritabil instrument al mortii. 

Cu toate acestea, retelele sociale continua sa fie pline de postari si inregistrari realizate cu telefonul de catre militarii ambelor tabere. Desi nu se cunosc exact pierderile suferite de armata ucraineana ca urmare a folosirii acestor dispozitive, acestea sunt mult mai putin „severe” decat cele inregistrare in randurile militarilor rusi, conform NYT. 

O posibila explicatie: ucrainenii folosesc inclusiv reteaua Starlink, care foloseste comunicatii securizate direct prin satelit, fara a mai apela la infrastructura terestra (relee de telefonie mobila). 

Cum reuseste soldatul rus sa vorbeasca la telefon, desi acesta i-a fost confiscat de catre superior: fura un telefon de la un ucrainean 

Chiar inainte de invazia din Ucraina, ofiterii superiori le-au confiscat militarilor rusi telefoanele mobile. Cu toate acestea, soldatii au reusit sa ocoleasca regulile si regulamentele si au inceput sa fure telefoanele ucrainenilor, inclusiv cele ale militarilor ucisi. 

 In numeroasele interceptari facute de ucraineni, soldatii rusi sunt auziti plangandu-se de atitudinea superiorilor sau calitatea armamentului. Dar cei mai multi dintre rusi nu stiau insa ca datele mobile ale telefoanelor smart le tradau pozitia: acest lucru le-a permis, nu de putin ori, ucrainenilor, sa localizeze precis pozitia trupelor Moscovei, uneori pana la nivelul unei cladiri de apartamente. 

De asemenea, in primele luni ale invaziei, un numar extrem de ridicat de generali - cel putin 11 - si ofiteri superiori rusi au fost ucisi in Ucraina. Acestia au folosit linii nesecurizate si telefoane mobile, conform oficialilor militari americani, ceea ce le-a permis trupelor ucrainene sa ii localizeze precis si sa transmita apoi rapid coordonatele artileriei. Aceasta practica nu mai este insa folosita in prezent de ofiterii rusi, care folosesc acum sisteme securizate de comunicatii criptate. 

In unele cazuri, folosirea de telefoane mobile devine o activitate extrem de periculoasa inclusiv pentru civili: NYT prezinta un caz petrecut in luna aprilie: niste ucraineni care locuiau intr-un sat aflat la circa 4 kilometri de linia frontului au descoperit o zona in care telefoanele lor aveau retea.

In momentul in care localnicii au inceput sa-si foloseasca simultan smartphone-urile, zona a inceput sa fie bombardata intens de rusi. In cele din urma, ucrainenii au inteles ca e mai sigur sa-si inchida sau sa-si comute telefoanele in modul „Avion” si sa evite sa se stranga mai multi in acelasi loc.