Oficialii ucrainieni au anuntat miercuri ca generalul-maior rus Oleg Mityaev a fost ucis in timpul luptelor intense de la periferia orasului Mariupol, acesta fiind al patrulea general al Moscovei neutralizat de la debutul invaziei armatei Federatiei Ruse in Ucraina. Moartea lui Mityaev, care era comandantul diviziei 150 de pusti motorizate, reprezinta o noua lovitura suferita de fortele lui Vladimir Putin si ridica semne de intrebare legate de prezenta generalilor rusi pe campul de lupta, precum si de incapacitatea Rusiei de a-si proteja ofiterii superiori.
Potrivit informatiilor, generalul Oleg Mityaev a fost ucis de membri ai batalionului Azov dupa ce telefonul nesecurizat pe care l-a folosit i-a tradat locatia.
Oficialii ucrainieni au declarat ca Mityaev a murit in timpul unui asalt al rusilor undeva in apropierea orasului Mariupol, un oras din sud-estul Ucrainei, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte de pana acum dintre cele doua tabere.
Generalul rus a fost comandantul celei de-a 150-a divizii de pusti motorizate a armatei ruse, o unitate relativ noua formata in 2016, cu sediul in regiunea Rostov, aproape de granita cu Ucraina. Kievul sustine ca unitatea a fost creata pentru a lua parte la conflictul din zonele controlate de separatistii rusi din estul Ucrainei, desi Moscova a negat constant ca armata sa a fost implicata in luptele din acele regiuni. Rusia nu a confirmat inca moartea sa.
Cu doar cateva zile inante, pe 11 martie, generalul-maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a combinata, a fost ucis si el pe campul de lupta, insa circumstantele mortii sale nu au fost date publicitatii.
Alti doi ofiteri rusi de rang inalt au fost si ei eliminati de fortele ucrainiene. Generalul-maior Vitaly Gerasimov, seful de stat major al armatei 41 combinate a Rusiei, a fost ucis pe 7 martie in luptele din apropierea orasului estic Harkov. Localitatea, aflata aproape de granita cu Rusia, a fost atacata sustinut de fortele ruse.
Armata ucraineana a publicat o inregistrare a ceea ce a spus ca sunt doi oficiali rusi din serviciile de securitate FSB care discutau despre moartea lui Gerasimov si se plangeau ca retelele lor de comunicatii securizate nu mai functioneaza in Ucraina.
Gerasimov a fost implicat in al doilea razboi cecen, in operatiunea militara rusa din Siria si in anexarea Crimeei de catre Rusia in 2014.
De asemenea, generalul-maior Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al armatei 41 combinate, a fost ucis de un lunetist pe 3 martie. La fel ca si Gerasimov, Suhovetsky a facut parte din operatiunile militare ale Rusiei in Crimeea si in Siria.
Spre deosebire de ceilalti generali, moartea lui Suhovetsky a fost raportata in presa rusa, iar presedintele Putin a confirmat intr-un discurs ca un general, pe care nu l-a numit, a murit in Ucraina. Moartea ofiterului a fost raportata initial in Rusia de un grup de veterani pe platforma de socializare VKontakte.
Analistii cred ca aproximativ 20 de generali conduc operatiunile rusesti in Ucraina, ceea ce inseamna ca, daca toate decesele raportate sunt confirmate, o cincime dintre generalii rusi au fost ucisi in actiune pana in prezent.
In plus, pe langa cei patru generali, rusii au pierdut mai multi colonei (intre care colonelul Andrei Zaharov, comandantul Regimentului 6 de tancuri al Diviziei 90 de tancuri, ucis langa Kiev; Konstantin Zizevsky, colonel din regimentul de garda; locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigazii 61 Marine Separate etc.), precum si o serie de alti ofiteri superiori, un numar neobisnuit de mare pentru trei saptamani de ostilitati si in conditiile in care Moscova se astepta la o invazie rapida si fara prea multe obstacole.
Potrivit informatiilor, fortele speciale ucrainene au vizat ofiterii si liderii militari rusi cu drone pilotate de la distanta si arme speciale, cum ar fi pusti cu luneta de mare putere furnizate de aliatii NATO.
Tinte principale
Cum se explica insa acest numar relativ mare de ofiteri rusi de rang inalt pierduti de Rusia in primele saptamani de conflict? Expertii militari au oferit mai multe explicatii.
Invazia Rusiei nu merge conform planurilor, in conditiile unei rezistente acerbe din partea ucrainienilor. Din acest motiv, generalii rusi – fara indoiala aflati sub presiunea formidabila a conducerii de la Moscova, exasperata de lentoarea inaintarii – s-au aventurat mult prea aproape de linia frontului. Combinata cu multitudinea de probleme cu care se confrunta fortele ruse, precum lipsa de alimente sau combustibil, decizia ofiterilor superiori de a incerca sa impulsioneze un avans ce pare ca bate pasul pe loc si sa-i incurajeze pe soldatii demoralizati devine explicabila.
Este neobisnuit ca astfel de ofiteri de rang inalt sa se puna in pericol apropiindu-se atat de campul de lupta, iar sursele occidentale cred ca ei au facut acest lucru pentru a obtine un anumit control asupra operatiunilor care, in unele zone, s-au blocat aproape complet. (Nu este exclus insa si ca ei sa fi fost pe linia frontului in tranzit sau doar in inspectie).
„Generalii rusi sunt ucisi in Ucraina pentru ca continua sa se apropie de linia frontului pentru a incerca sa schimbe personal soarta invaziei sovaitoare,” au declarat oficiali occidentali citati de Business Insider.
Oficialii vestici au comentat deciziile ofiterilor rusi de a merge pe linia frontului, afirmand: „Pentru ca lucrurile merg prost, (generalii rusi) trebuie sa se apropie de front pentru a-si ghida trupele in operatiuni… Trebuie sa ofere o supraveghere mai atenta, avansand si mai mult si devenind astfel vulnerabili la actiunile inamice.”
Si nu doar ofiterii de pe teren se confrunta cu probleme. Exista relatari ca generalii din Moscova au propriile lor probleme. Saptamana trecuta, secretarul ucrainean al Apararii, Oleksiy Danilov, a sustinut ca Putin a concediat pana la opt generali din cauza pierderilor militare ale tarii sale in timpul invaziei.
Deficiente majore de securitate in tabara rusa. Problemele fortelor Federatiei Ruse in ceea ce priveste lipsa de provizii, de combustibil, starea precara a unor vehicule, etc. au fost semnalate constant de la inceputul invaziei. La acestea se adauga si deficiente grave in planurile de securitate si protectie personsala pentru ofiteri superiori, precum si penetrarea, de catre ucrainieni, a sistemelor lor de comunicatie.
Pentru ca Ucraina sa vizeze anumiti ofiteri rusi, trebuie sa stie unde sunt acestia. Analistii spun ca Rusia a folosit uneori canale deschise de comunicatii care ar putea oferi indicii despre unde sunt situate anumite tinte.
„Daca rusii folosesc telefoane mobile sau radiouri analogice pentru a comunica cu ofiterii superiori, ucrainenii au totul pe tava,” a declarat analistul Konrad Muzyka de la Rochan Consulting. Este exact ceea ce s-a intamplat cu generalul Gerasimov.
Structura rigida a ierarhiei armatei. Armata Rusiei este in mod traditional extrem de rigida ierarhic, deloc flexibila cu ofiteri implicati in activitati de zi cu zi. Desi acest lucru incepe sa se schimbe, situatia ar putea explica de ce generalii au simtit nevoia sa dirijeze operatiunile de pe front.
„In ultimii ani, a existat o schimbare majora pentru a forta comandantii de batalion sa gandeasca independent intr-un mod care sa le dea libertatea de a lua decizii,” a declarat Muzyka. „Dar acest lucru a fost introdus in urma cu doar trei ani, asa ca poate nu a avut inca un efect adecvat asupra performantei lor.” (Prin comparatie, armata americana tinde sa tina ofiterii de rang inalt in spatele liniei frontului, lasand o mare parte din conducerea in situatii de lupta ofiterilor juniori si altor gradati care comunica situatia urmand lantul de comanda. Datorita in parte acestei structuri, este rar ca armata SUA sa piarda generali in zonele de conflict in care actioneaza).
Mark Cancian, consilier principal al International Security Program din cadrul CSIS si colonel in retragere al Corpului de Marina, a spus si el ca generalii rusi au o traditie de a conduce trupele in lupta, inca de pe timpul Uniunii Sovietice si al Armatei Rosii. Dar vulnerabilitatea unei forte invadatoare ii face pe acesti ofiteri mai susceptibili la atac in aer liber, a adaugat el pentru Military.com.
Ucrainienii vaneaza in mod special comandantii militari rusi. Nu ar fi prima data in istoria conflictelor militare cand se intampla acest lucru. Surprinzatoare in acest razboi este doar eficienta ucrainienilor.
Unii experti cred de altfel ca este foarte probabil ca Ucraina sa vizeze ofiteri rusi de nivel superior. „Nu cred ca acesta este un accident. Unul este un accident, dar atat de multi sunt deja tinte,” a declarat Rita Konaev de la Universitatea Georgetown pentru BBC.
Vorbind pentru Wall Street Journal, o persoana din cercul apropiat al presedintelui Zelenski a spus ca Ucraina are o echipa de informatii militare dedicata eliminarii ofiterilor rusi de rang inalt, inclusiv generali de mare profil, piloti, comandanti de artilerie etc.
Eliminarea ofiterilor rusi intareste moralul ucrainienilor. Avand in vedere ca armata Ucrainei este depasita numeric, decizia Kievului de a vana generali si ofiteri superiori rusi ar putea fi o parte importanta a razboiului informational, potrivit Ritei Konaev.
„Presupunand ca exista un element care-i vizeaza pe generalii rusi, acest lucru alimenteaza moralul Ucrainei. Exista elementul de a fi victorios. Este un lucru care inspira.”
Cu alte cuvinte, neutralizarea ofiterilor rusi are darul nu doar de a scadea si mai mult moralul armatei invadatoare. Acest lucru creste si determinarea si increderea aparatorilor ucrainieni, fiind si un boost pentru moralul civililor din tara atacata.
Un lucru recunoscut si de colonelul John Barranco, un membru al Corpului de Marina din SUA, care a declarat ca vanarea generalilor rusi se poate dovedi a fi o strategie eficienta pentru ucraineni. „Cred ca dauneaza moralului Rusiei si cred ca ajuta moralul ucrainean. Cred ca are un impact tactic. Acesti ofiteri sunt in fata pentru un motiv.”