Spre deosebire de SUA, marele sau aliat, Israelul nu a furnizat nici pana acum armament Ucrainei, iar un motiv ar fi ca statul pune in balanta interesele occidentale si propriile interese regionale in Orientul Mijlociu, transmite stirileprotv.ro.
Chiar daca este presat de Occident sa livreze armament Ucrainei, Israelul, un aliat proeminent al NATO si al armatelor occidentale, nu s-a rezumat decat la ajutoare umanitare, cu toate ca statul evreu are una dintre celei mai puternice forte militare. Dar, potrivit Business Insider, Israelul are in vizor o alta lupta.
Sursa citata noteaza ca tara pune in balanta interesele occidentale si propriile interese regionale in Orientul Mijlociu.
Rusia permite Israelului sa desfasoare operatiuni care vizeaza fortele legate de Iran in Siria, lucru pe care nu doreste sa il puna in pericol.
De la startul invaziei provocate de presedintele rus Vladimir Putin in Ucraina, in urma cu aproape un an, SUA si tarile aliate au oferit Kievului zeci de miliarde de dolari in asistenta de securitate pe scara larga.
Expertii din Orientul Mijlociu spun ca acest lucru este cauzat de faptul ca ca Israelul are o relatie complicata cu Rusia si colaboreaza cu aceasta tara pentru a desfasura operatiuni in Siria. In acelasi timp, Israelul a reusit sa gaseasca adesea un echilibru intre interesele marilor puteri globale si propriile interese pentru a evita conflictul.
In februarie 2022, Israelul a fost cel mai mare beneficiar cumulat al asistentei externe americane - cea mai mare parte sub forma de sprijin militar. Totodata, statul se poate mandri cu una dintre cele mai puternice armate din lume, inarmata cu drone si avioane de lupta avansate si chiar cu arme nucleare, desi acest lucru nu este recunoscut in mod public.
Cum SUA si statele NATO se asteptau ca Israelul sa sustina Ucraina cu arme, Israelul a ales, insa, sa nu condamne invazia Rusiei si nici pe Vladimir Putin.
Inca din primele zile ale razboiului, Israelul a furnizat ajutor umanitar si echipamente pentru fortele de urgenta - eforturi care au continuat sub noul guvern de dreapta condus de premierul Benjamin Netanyahu. Dar tara nu a oferit niciun ajutor militar letal direct Ucrainei, in ciuda rugamintilor din partea conducerii de la Kiev.
De ce este complicata relatia Israelului cu Rusia
Relatia complicata a Israelului cu Rusia are multiple aspecte. Pentru inceput, Israelul gazduieste mari comunitati rusesti si ucrainene, in timp ce ambele tari gazduiesc populatii evreiesti.
"Cum te descurci cu tari - care au comunitati evreiesti - si care se cearta intre ele? Trebuie sa ai grija cum actionezi fara sa pui in pericol una sau cealalta comunitate evreiasca", a declarat pentru Insider Yossi Mekelberg, membru asociat al programului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord din cadrul Chatham House.
Dar problema care ramane in prim-plan atunci cand vine vorba de reticenta Israelului de a trimite ajutor militar in Ucraina implica Siria vecina si un conflict obscur intre Israel si dusmanul sau regional, Iranul.
Rusia controleaza o mare parte din spatiul aerian deasupra Siriei si permite Israelului sa lanseze operatiuni care vizeaza activele legate de Iran si transporturile de arme catre reprezentantii sai regionali, cum ar fi Hezbollah, cu sediul in Liban, care este desemnata ca organizatie terorista straina de catre Departamentul de Stat al SUA.
"Rusia nu incearca sa doboare avioanele israeliene, iar avioanele israeliene nu incearca sa distruga bateriile antiaeriene rusesti", a declarat pentru Insider Jon Alterman, director al Programului pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.
Chiar daca Moscova permite Israelului sa limiteze influenta iraniana in Siria, Rusia si Iranul si-au sporit legaturile militare si sprijinul pe parcursul razboiului din Ucraina. Teheranul a furnizat Kremlinului drone sinucigase, pe care fortele rusesti le-au folosit pentru a bombarda orasele ucrainene si infrastructura civila a tarii.
Un oficial britanic de rang inalt a declarat in decembrie ca Rusia cauta, de asemenea, o aprovizionare masiva cu rachete balistice din partea Iranului si ca este pregatita sa ofere in schimb un sprijin militar "fara precedent" acestei tari.
Lupta indirecta cu Iranul, data pe teritoriul Siriei
In teorie, amenintarea reprezentata de cooperarea dintre Rusia si Iran in acest spatiu ar parea sa fie cel mai probabil impulsul pentru ca Israelul sa ofere sprijin suplimentar Ucrainei, a declarat Alterman, dar Israelul este reticent sa piarda libertatea de actiune pe care o are in Siria, deoarece percepe Hezbollahul ca fiind un pericol imens.
"Ar fi nevoie de foarte mult pentru ca Israelul sa simta ca ar trebui sa puna in pericol libertatea de actiune impotriva acestor eforturi de reaprovizionare care trec prin Siria", a spus el. Asadar, chiar si cu aceste legaturi militare din ce in ce mai stranse intre Moscova si Teheran, Israelul nu a facut eforturi pentru a dota Ucraina cu ajutorul letal necesar pentru a invinge Rusia.
Relatiile internationale au ocazional un comportament "contradictoriu" si "paradoxal", a explicat Mekelberg - o politica ar putea sa nu aiba prea mult sens in ansamblu, dar functioneaza pentru un caz specific, chiar daca aceasta contrazice o pozitie in alta problema.
Un alt exemplu al acestui comportament contradictoriu este faptul ca Rusia nu vrea ca Iranul sa aiba prea multa influenta in Siria si este fericita ca Israelul isi desfasoara operatiunile in tara. Ar fi putut opri comportamentul israelian cu mult timp in urma daca ar fi vrut, a adaugat Mekelberg.
"Fiecare tara are un set complicat de interese, asa ca Israelul si Rusia au o anumita intelegere. Dar ai putea argumenta ca Rusia si Iranul coopereaza intr-o serie de moduri, unele dintre acestea fiind considerate amenintatoare de Israel, deoarece Israelul considera Iranul atat de amenintator", a declarat Alterman.
"Asadar, mi se pare ca ceea ce face Israelul si ceea ce Israelul se asteapta ca tarile sa faca este sa echilibreze intre parteneri si intre interese, astfel incat nimeni sa nu primeasca suta la suta din nimic."
Raspunsul Israelului la razboiul din Ucraina nu pare sa fie un motiv major de ingrijorare la Washington si nu este singura tara cu legaturi solide cu SUA - precum Coreea de Sud si India - care a evitat sa trimita direct ajutor letal Ucrainei.
Saptamana trecuta, agentia de presa Axios a relatat ca SUA au intrebat Israelul daca ar putea transfera rachetele antiaeriene Hawk scoase din uz, dar ramane de vazut daca Israelul incalca protocolul si decide sa transfere un ajutor militar letal Ucrainei. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat recent la CNN ca ar lua in considerare trimiterea de armament catre Kiev, dar subit Moscova a avertizat ca acest demers ar duce la o escaladare a conflictului, potrivit The Times of Israel.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.