Inca de anul trecut, la inceputul razboiului, unitatile blindate ruse au dezamagit. Imagini cu numeroase tancuri rusesti distruse au fost publicate de mass-media, devenind chiar subiect de glume, scrie hotnews.ro

Publicat:19.02.2023, 08:28

Acestea erau eliminate cu destula usurinta, mai ales de echipele anti tanc ucrainene, avand in dotare deja faimoasele FGM-148 Javelin americane.

Sigur, au existat si numeroase cazuri in care tancurile rusesti au fost abandonate din cauza defectiunilor mecanice sau chiar a lipsei de combustibil, fiind cunoscut faptul ca pentru rusi intregul razboi din Ucraina reprezinta un cosmar logistic.

Cum s-a ajuns aici?

In perioada razboiului rece, dar si ulterior, numarul tancurilor produse in Rusia a fost urias, depasind cu mult capacitatile de productie al rivalilor vestici. Ei bine, pentru a incerca sa aflam acest lucru, trebui facuta o scurta analiza a tacticilor sovietice, ulterior ruse, privind lupta cu tancurile.

O doctrina depasita pentru secolul XXI

Inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial rusii au adoptat ideea de a arunca valuri de tancuri asupra inamicului cu intentia evidenta de a-l coplesi. Incercau astfel sa-si utilizeze avantajul capacitatilor mari de productie ale industriei de armament.

Modelele rusesti de tancuri nu au excelat niciodata privind capacitatile de lupta, sau calitatea executiei, dar au fost mereu masinarii simple, usor de intretinut, si mai ales au avut avantajul de a fi ieftin de fabricat, ceea ce le-a permis sa produca cantitati uriase.

Problema lor este ca in era raboiului tehnologizat de astazi, victoria intr-o lupta nu mai apartine intotdeauna numarului. Pur si simplu nu mai este fezabil sa arunci valuri de blindate asupra inamicului, mai ales nesprijinite de infanterie.

Pentru a vedea exact unde este problema, vom incerca sa analizam doua modele emblematice de tanc produse in era sovietica si modernizate ulterior, pe care rusii le folosesc in Ucraina.

Modelul T-72, sau cum o idee inovatoare va performa totusi slab

Prototipul acestui tanc a fost dezvoltat incepand cu anul 1967 de catre Birourile de Proiectare Morozov, avand ca baza predecesoarele T-62 si T-64. La inceput s-a dovedit a fi un succes, beneficiind, fata de cele anterioare de prezenta unui tun puternic, model 2A46M de calibrul 125 mm, cu teava lisa, precum si de un blindaj compozit.

In plus, costul producerii unui T-72 era la jumatate fata de cel al unui T-64, de exemplu, exact ceea ce sovieticii isi doreau.

De ce sunt drumurile Ucrainei presarate de carcase de T-72 distruse?

Acest tanc a fost conceput pentru a fi usor de utilizat si intretinut, de catre o armata de recruti, cum avea URSS la acea vreme. Problema este ca o armata de recruti nu va fi niciodata in stare sa faca manevre sofisticate cum cer blindatelor.

Da, este usor de intretinut, dar si aici au aparut grave probleme, in conditii coruptiei endemice care s-a dezvoltat in anii de sfarsit ai razboiului rece, dar mai ales in perioada de dupa caderea URSS.

O alta problema a acestui model este si faptul ca, fiind considerat un tanc usor (41,5 tone), sasiul nu suporta imbunatatiri majore ale blindajului. In plus, munitia este depozitata in compartimentul turelei, ceea ce reprezinta o mare slabiciune.

In ceea ce priveste teatrele de operatiuni unde a fost desfasurat, T-72 a avut evolutii slabe. Un exemplu elocvent il constituie pierderea a 44 de exemplare ale acestui model in timpul primului razboi cecen.

Sa nu uitam ca aici rusii s-au confruntat cu un inamic putin numeros si slab inarmat. Evident, au existat imbunatatiri ale modelului, cum ar fi termoviziunea, dar acestea nu au facut nici acum din T-72 un tanc eficace pe campul de lupta al secolului XXI.

T-90, sau mandria fortelor armate ruse

Cel mai modern model de tanc pe care rusii il folosesc in Ucraina este T-90. Acesta a intrat in serviciu in 1995, avand la baza modelul T-72. Poate asta a fost si problema lui inca de la inceput: faptul ca inginerii rusi au lucrat cu o platforma de pornire gata viciata.

S-a ales ca punct de pornire predecesorul sau, T-72, datorita simplitatii sale, precum si a costului redus de productie.

Imbunatatirile aduse constau in blindajul reactiv KONTAKT-5, mitraliera model KORD cu o raza de pana la 2 km., ce poate fi actionata remote, spre deosebire de T-72.

De asemenea, pe T-90 este prezent SHTORA-1, sistem de protectie activa electro-optica, conceput pentru a perturba indicatorul laser si telemetrul laser al rachetelor ghidate antitanc.

Si totusi, de ce coloanele de T-90 nu sunt deja in mijlocul Kievului?

Raspunsul este unul simplu. In primul rand rusii nu au reusit sa asigure un sprijin adecvat pentru tancuri, din partea infanteriei, desi acest lucru este vital.

Apoi, T-90 este obligat, datorita incercactorului automat, sa depoziteze munitia in mijlocul turelei, ceea ce il face sa fie vulnerabil la atacurile venite de sus. Este un fapt cunoscut ca blindajul unui tanc este cel mai subtire deasupra.

In plus T-90, este vulnerabil in continuare atacurilor cu rachete lansate de echipe anti tanc avand celebrele Javelin.

Sistemul de protectie SHTORA-1 ar fi trebuit sa faca inutile aceste rachete anti tanc, de ce nu se intampla asta?

IRA, ca si SHTORA-1 sunt menite sa avertizeze atunci cand vehiculul este tintit cu astfel de rachete, dar traiectoria balistica absolut neobisnuita a proiectilelor Javelin, precum si faptul ca acestea sunt echipate cu sistemul de ghidaj ITAS, fac ca aceste sisteme de aparare sa devina cumva redundante.

Au existat numeroase promisiuni ca T-90 va fi modernizat. Lipsa fondurilor, dar mai ales deturnarea lor in buzunarele generalilor si oficialilor rusi corupti, a facut ca acest lucru sa nu se intample intr-un mod semnificativ.

Sosirea modelului Leopard 2 in Ucraina – va fi acesta decisiv?

Primele tancuri germane Leopard 2 sosesc in Ucraina. Militarii ucraineni deja au fost instruiti in folosirea lor. Acest model se bucura de o reputatie speciala, fiind dotat cu cele mai moderne sisteme defensive, dar si de atac.

Tancurile Leopard sunt considerate tancuri grele, avand 62 de tone, dar greutatea lor difera, in functie de varianta. Blindajul din a treia generatie, compozit, include otel de inalta rezistenta, wolfram si matrice din plastic cu placute din ceramica.

Toate variantele sunt echipate cu sisteme de conducere a focului digitale, precum si sisteme avansate de stabilizare a tunului extreme de avansate.

Ce-l face deosebit fata de tancurile rusesti?

In primul rand doctrina militara pentru care a fost construit, si ulterior dezvoltat. Este capabil a face manevre complicate si rapide, atat de necesare luptelor de blindate, fiind menit a asigura o protectie optima celor patru membri ai echipajului, in acelasi timp.

Pe hartie, Leopard 2 nu este foarte diferit de T-90-ul rusesc. Totusi, mentenanta efectuata cu simt de rapundere, modernizarile efectuate la timp, dar in primul rand tacticile de lupta pentru care a fost construit il fac de temut.

Modul cum se va comporta in lupta va depinde de numarul folosit, precum si de imprejurarile tactice.

Un lucru este sigur, si anume, prin aparitia acestui model in arsenalul ei, armata ucraineana nu castiga doar la capitolul imagine, dar acum tancurile rusesti au un adversar real.

Referinte:

- Jerchel, Michael - Leopard 2 Main Battle Tank 1979-1998;

- Zaloga, Steven - T-72 Main Battle Tank 1974-93;

- Perret, Bryan - Soviet Armour Since 1945;

- Marsh Gelbart - Tanks : Main Battle Tanks and Light Tanks ​