Într-o „operațiune specială” îndrăzneață din 1 iunie, agenția de securitate a statului ucrainean (SBU) a executat „Operațiunea Pânză de Păianjen”, utilizând camioane încărcate cu drone explozive minuscule pentru a lovi cinci baze aeriene rusești. Această operațiune meticulos planificată, care a durat 18 luni, a provocat pagube semnificative flotei de bombardiere strategice a Rusiei. Cel puțin 11 bombardiere grele – șapte Tupolev Tu-95 și patru Tu-22M – împreună cu un avion radar rar, Beriev A-50, și un avion de transport, au fost distruse sau grav avariate, transmite TrenchArt.

Interesant este că niciunul dintre cele 16 bombardiere Tupolev Tu-160 ale Rusiei nu a fost lovit în raid. Motivul, se pare, rezidă în țintele strategice ale SBU. Ucrainenii s-au concentrat pe bombardierele care erau implicate cel mai activ în bombardamentele aeriene ale Rusiei asupra orașelor ucrainene.

Aceste aeronave sunt foarte importante pentru Moscova, deoarece producția oficială de Tu‑160M (varianta modernizată) este estimată la aprox. 2–3 aeronave pe an.

Avioanele Tu-95, cu patru motoare și propulsie cu elice, capabile să transporte până la opt rachete de croazieră Kh-101 și cu o rază de acțiune de peste 3.200 km, sunt frecvent utilizate în aceste atacuri. Avioanele Tu-22M, cu două motoare și aripi cu geometrie variabilă, au participat și ele, deși mai rar, probabil din cauza lipsei rachetelor principale Kh-32.

Strategia Ucrainei și rolul Tu-160

În schimb, avioanele Tu-160 au „stat în mare parte pe marginea războiului”, potrivit expertului independent în aviație Tom Cooper. Valoarea lor principală este ca arme nucleare, două dintre avioanele cu patru motoare fiind în permanență în alertă cu rachete de croazieră cu încărcătură nucleară. Rata operațională redusă a flotei de bombardiere învechite a Rusiei, cu doar aproximativ 12 unități Tu-95 complet operaționale în orice moment, înseamnă că pierderea a șapte Tu-95 a fost o lovitură profundă.

tupolev tu-95 pe pista

Este posibil ca întreaga flotă Tu-160 să fie angajată în menținerea acestei forțe de descurajare nucleară critice, împiedicând astfel utilizarea lor în atacuri convenționale împotriva Ucrainei.

Prin urmare, SBU a ales în mod deliberat să vizeze bombardierele angajate activ în atacuri convenționale, mai degrabă decât să riște o escaladare prin lovirea activelor nucleare ale Rusiei.

În urma „Operațiunii Pânză de Păianjen”, Rusia a răspuns prin redistribuirea cu atenție a aproape tuturor avioanelor Tu-95 supraviețuitoare la baza aeriană Ukrainka din Extremul Orient al Rusiei, la aproximativ 6.000 km de granița cu Ucraina.

Avioanele Tu-160 par să se concentreze la baza aeriană Elizovo, la 5.600 km distanță, reflectând convingerea Rusiei că aceste baze îndepărtate se află în afara razei de acțiune imediate a unor noi atacuri ucrainene.