La aproape o luna dupa anuntarea invaziei in Ucraina, ordonata de Vladimir Putin, ce va decide presedintele rus? Poate castiga Putin razboiul in Ucraina? La o luna dupa inceperea ofensivei ruse, situatia este fara indoiala mai dificila decat isi imagina, dar mai trebuie platit pretul ca sa-si realizeze scopurile, estimeaza unii experti, citati de presa belgiana. El dispune si de porti de iesire diplomatice daca va fi nevoie, dar se poate astepta la provocari serioase daca opteaza pentru o ocupare a intregii Ucraine.
Care sunt scopurile razboiului?
Ele nu s-au schimbat la proba focului: sa obtina "neutralitatea" si "demilitarizarea" Ucrainei, altfel spus neintegrarea acestei foste republici sovietice in NATO.
Kremlinul nu mai mizeaza in schimb neaparat pe rasturnarea presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, devenit un simbol al rezistentei in ochii lumii occidentale.
"Planul initial care era probabil un razboi fulger permitand preluarea foarte rapid a controlului asupra Kievului si caderea guvernului ucrainean, nu a functionat", arata Marie Dumoulin, experta la Consiliul european de relatii internationale (ECFR).
Ofensiva rusa se impiedica de o rezistenta ucraineana neasteptata care complica situatia pentru stapanul Kremlinului, obisnuit cu succese militare mai imediate, de la anexarea Crimeii in 2014 la interventia in Siria de partea lui Bashar al-Assad.
"Putin mizeaza inca pe faptul ca nu va dura, ca va sfarsi prin a se impune prin volum, oricare ar fi rezistenta pe teren", arata Frederic Charillon, profesor de relatii internationale la universitatea Clermont Auvergne si autor al lucrarii "Razboaie de influenta".
In fata dificultatilor armatei ruse pe teren si a cascadei de sanctiuni care se abat asupra Rusiei, el "se indreapta totusi din ce in ce mai mult spre un razboi de distrugere si de pedepsire", adauga universitarul francez.
"Problema nu este atat ce vrea sa obtina, ci cum si cu ce pret", subliniaza Tatiana Stanovaia, cercetatoare la Carnegie Moscow Center.
"Va lua timp, va produce mai multe drame, dare el este convins ca nu are de ales si ca indeplineste o misiune istorica", aceea de a restabili influenta ruseasca.
Sa castige razboiul, cu ce pret?
Daca armata ucraineana, prinsa in cleste in estul tarii, se prabuseste, Moscova va prelua, potential, controlul asupra unei tari de circa 40 de milioane de locuitori, mai mare decat Franta, care ii va servi drept zona tampon fata de Alianta atlantica.
Dar Rusia risca atunci si sa se trezeasca in fata unei situatii insurectionale. "Va trebui sa reziste pe teren. Sa ramai stapanul unui teritoriu fiind hartuit de o insurectie este foarte dificil", spune Frederic Charillon, amintind ca americanii s-au confruntat cu aceeasi provocare in Irak si in Afganistan.
Unii se tem si de o escaladare militara din partea Rusiei, de la recurgerea la arma chimica la atacuri ale convoaielor occidentale care aduc ajutor militar si umanitar Ucrainei.
"Cel mai probabil este ca Putin isi va spori eforturile si ca se va trece la o strategie de razboi murdar pentru a creste costul uman pentru ucraineni si a-i forta sa capituleze", indica Marie Dumoulin.
Care sunt portitele de iesire?
Daca situatia se impotmoleste sau ramane incerta, Vladimir Putin poate salva aparentele smulgand concesii politice Kievului si incasand castiguri teritoriale.
"Cheia pentru Putin este forta, presiunea si victoria. El nu se poate retrage fara sa fi obtinut cateva trofee", analizeaza Abbas Gallyamov, analist politic rus independent si fost redactor de discursuri la Kremlin.
"El are nevoie de un acord privind neutralitatea Ucrainei. Dar evident ca nu este suficient. El vrea si recunoasterea (anexarii) Crimeii si a (independentei) republicilor separatiste proruse Lugansk si Donetk", estimeaza el.
Si daca Ucraina nu subscrie la asemenea cerinte, Rusia va putea totusi sa se prevaleze de castiguri teritoriale in estul tarii, cu un obiectiv cheie, sa asigure continuitatea intre Donbas, portul Mariupol la marea de Azov si Crimeea in sud.
"Nu este exclus ca rusii sa incerce apoi sa impinga ofensiva pana la Odesa, pentru a prelua controlul asupra intregului litoral ucrainean la Marea Neagra", considera Marie Dumoulin.
Putin amenintat?
Cu cat va dura mai mult razboiul, "fara perspectiva de solutionare rapida", cu atat tensiunile vor fi mai susceptibile sa se agraveze pana la "ruptura sistemului de putere la Kremlin", considera Institutul francez de relatii internationale (Ifri) intr-o nota de analiza.
Unii actori ai sistemului, oligarhi, sefi de servicii de securitate, ar putea fi tentati sa-i spuna "stop" lui Vladimir Putin, chiar sa-l dea jos, vor sa creada unii analisti.
"Deocamdata, nu vad niciun semn de acest fel in elita rusa", tempereaza totusi Tatiana Stanovaia. "Chiar daca o parte a acestei elite este socata de razboi, politic, ea nu este gata sa se ridice impotriva", spune ea.