Decizie crucială pentru Ucraina. Cancelarul Germaniei a anunțat că partenerii occidentali nu mai impun restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Kievului pentru a fi utilizate împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei. Kremlinul a calificat această decizie drept periculoasă și care subminează eforturile de pace.
În cadrul unui forum de discuții organizate de o televiziune germană, cancelarul Friedrich Merz a anunțat, în premieră, că partenerii occidentali nu mai impun nicio restricție privind raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei.
Friedrich MERZ, CANCELARUL GERMANIEI: „Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei – nici din partea Regatului Unit, nici din partea Franței, nici din partea noastră. Nici SUA nu impun restricții. Acest lucru înseamnă că Ucraina se poate apăra acum, de exemplu, atacând poziții militare din Rusia.”
Asta înseamnă că numeroase baze militare rusești sunt acum în pericol, inclusiv cele din Crimeea ocupată.
Friedrich MERZ, CANCELARUL GERMANIEI: „Nu apărăm Ucraina doar de dragul Ucrainei – deși și asta ar fi suficient. O apărăm pentru că apărăm, de fapt, întreaga Europă. Voi continua să depun toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv.”
Anunțul făcut azi de Friedrich Merz a ajuns repede la Moscova, iar purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a calificat decizia ca find una periculoasă și se pare că ar putea fi folosită de ruși pentru tergiversarea discuțiilor de pace.
Dmitri PESKOV, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL PREȘEDINTELUI FEDERAȚIEI RUSE: „Dacă aceste decizii au fost într-adevăr luate, ele sunt în totală contradicție cu aspirațiile noastre de a ajunge la o soluție politică și cu eforturile depuse în acest sens. Este, așadar, o decizie destul de periculoasă.”
Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acțiune de la SUA, Marea Britanie și Franța - inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP - dar inițial i s-a permis să le desfășoare doar împotriva forțelor militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit datelor tehnice, un sistem ATACMS ar putea lovi ținte de la 300 până la 500 de kilometri adâncime în spatele liniei frontului.