Reprezentanti ai Rusiei si Ucrainei s-au intalnit saptamana trecuta in Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de razboi care ar fi conditionat de reluarea exporturilor rusesti de amoniac catre Asia si Africa prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat Reuters trei surse care au cunostinta despre intalnire.

Sursele (care au cerut sa nu le fie dat numele) au declarat ca discutiile au fost mediate de statul arab din Golf si nu au inclus Natiunile Unite, in ciuda rolului central al ONU in negocierea acordului (in curs de desfasurare) privind exportul de produse agricole din trei porturi ucrainene de la Marea Neagra. Amoniacul este folosit pentru fabricarea ingrasamintelor.

Delegatiile din Rusia si Ucraina au discutat un mare schimb de prizonieri
Delegatii ruse si ucrainene au mers in capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei sa reia exporturile de amoniac in schimbul unui schimb de prizonieri care ar urma sa elibereze un numar mare de prizonieri ucraineni si rusi, au precizat sursele.

Reuters precizeaza ca nu a putut afla ce progrese au fost inregistrate in cadrul discutiilor.

Ambasadorul ucrainean in Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat ca „eliberarea prizonierilor nostri de razboi face parte din negocierile privind demararea exporturilor rusesti de amoniac", adaugand: „Bineinteles ca vom cauta modalitati de a face acest lucru cu orice ocazie".

Bodnar a declarat ca nu stie daca a avut loc o intalnire in Emiratele Arabe Unite.

Putin a declarat miercuri ca oficialii rusi vor lucra pentru a debloca ingrasamintele rusesti imobilizate in porturile europene si pentru a relua exporturile de amoniac.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Ministerul Apararii si Ministerul de Externe al Rusiei si cel al Ucrainei nu au raspuns la solicitarile de comentarii ale Reuters. Intrebat daca Organizatia Natiunilor Unite a fost implicata in discutii, un purtator de cuvant al organizatiei a refuzat sa comenteze.

Conditia Moscovei, exportul de amoniac printr-o conducta de la Marea Neagra
Exportul de amoniac rusesc ar urma sa se faca prin intermediul unei conducte existente ce iese catre Marea Neagra. Conducta a fost proiectata sa pompeze pana la 2,5 milioane de tone de gaz amoniac pe an din regiunea rusa Volga catre portul ucrainean Pivdennyi de langa Odesa, pentru a fi trimis mai departe catre cumparatorii internationali.

Acesta a fost inchis dupa ce Rusia si-a trimis trupele in Ucraina la 24 februarie.

Exportul de amoniac nu a facut parte din reinnoirea acordului privind coridorul de cereale sustinut de ONU, care a restabilit transportul maritim comercial din Ucraina.

Saptamana trecuta, Rebeca Grynspan, secretarul general al agentiei ONU UNCTAD, care conduce negocierile privind ingrasamintele, a declarat ca este optimista ca Rusia si Ucraina ar putea ajunge la un acord cu privire la termenii pentru exportul de amoniac rusesc prin conducta, fara a oferi detalii.

Volodimir Zelenski a pus in mod public mai multe conditii inainte de a permite Rusiei sa reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri si redeschiderea portului Nikolaev din Marea Neagra.

Rusii au eliberat peste 1.000 de prizonieri pana acum
Nici Rusia, nici Ucraina nu au publicat cifre oficiale cu privire la numarul de prizonieri de razboi pe care i-au facut de la invadarea Rusiei in februarie. La 29 octombrie, presedintele ucrainean a declarat ca, din martie, Rusia a eliberat un total de 1.031 de prizonieri.

Rusia si Ucraina au dezvaluit putine detalii despre intalnirile directe dintre reprezentantii celor doua tari, dupa ce au abandonat negocierile de incetare a focului in primele saptamani de dupa declansarea invaziei.

Eforturile facute de Abu Dhabi urmeaza exemplul Arabiei Saudite, care a obtinut o victorie diplomatica prin obtinerea eliberarii, in septembrie, a luptatorilor straini capturati in Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudita, este membra a aliantei petroliere OPEC+, care include Rusia, si a mentinut, de asemenea, relatii bune cu Moscova, in ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei din cauza invaziei.

Presedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecuta, unde a discutat cu presedintele Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi sa medieze pentru un acord privind amoniacul, au declarat doua dintre surse.

Ucraina este un producator important de cereale si oleaginoase. Rusia este cel mai mare exportator de grau din lume si un important furnizor de ingrasaminte pe pietele globale.

Incepand din iulie, Moscova a declarat in mod repetat ca transporturile sale de cereale si ingrasaminte, desi nu sunt vizate direct de sanctiuni, sunt limitate deoarece sanctiunile ingreuneaza procesul de plata sau obtinerea de nave si de polite de asigurare pentru incarcaturi.

Sursa: