Chiar și pentru soldații ucraineni angajați în luptele brutale purtate la sute de kilometri de capitală, decizia președintelui Volodimir Zelenski de a promulga legea privind agențiile care alcătuiesc infrastructura anticorupție a țării, construită în ultimul deceniu, a fost percepută ca o lovitură dură, scrie miercuri principala publicație de limbă engleză de la Kiev, scrie hotnews.ro.
Zelenski a semnat un controversat proiect de lege care riscă să distrugă independența Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Special Anticorupție (SAPO), în seara zilei de 22 iulie, în timp ce în marile orașe ucrainene au izbucnit proteste împotriva acestei decizii. Proiectul de lege, adoptat de parlament cu câteva ore înainte – și într-un ritm neobișnuit de rapid –, subordonează cele două instituții anticorupție principale procurorului general, care este numit de președintele țării.
Deputații și activiștii din opoziție au avertizat că acest lucru va împiedica agențiile anticorupție să ancheteze funcționari de rang înalt fără aprobarea președintelui.
„Cred că guvernul (lui Zelenski) și-a arătat încă o dată adevărata față, pe care o vedem din 2019”, a declarat, pentru The Kyiv Independent, un operator de drone în vârstă de 32 de ani, cunoscut sub indicativul de război „Arhitectul”.
„Doar că războiul ne-a distras atenția”, a adăugat el.
Pentru „Arhitect” și mulți alți soldați ucraineni care își amintesc foarte bine Revoluția EuroMaidan din 2013-2014, care l-a înlăturat de la putere pe fostul președinte pro-Kremlin Viktor Ianukovici și a adus reforme prooccidentale, inclusiv înființarea NABU și SAPO un an mai târziu, ceea ce s-a întâmplat pe 22 iulie este un lucru familiar. „Arhitectul” era atunci student și organiza proteste în orașul său natal din vestul țării, Liov.
În timp ce unii soldați au susținut că cele două agenții nu au avut niciodată o autonomie reală în practică pentru a investiga înalți oficiali din cauza presiunilor venite de sus, criticii spun că măsura lui Zelenski a distrus practic lupta Ucrainei împotriva corupției și a obstrucționat speranțele țării de integrare în UE în viitor.
Reacționând la indignarea publică crescândă după ce mii de ucraineni au ieșit în stradă miercuri, Zelenski și-a apărat decizia de a promova legea, afirmând că era necesară pentru a „curăța” influența rusă.
Criticii spun că agenții ruși ar putea lucra în orice agenție guvernamentală – și că există motive să fie căutați și investigați –, dar că acest lucru nu este un motiv valabil pentru a distruge instituții.
Făcând ecoul unor îngrijorări ale unor soldați ucraineni care au vorbit publicația de la Kiev și care s-au simțit trădați de președintele lor, „Arhitectul” a acuzat autoritățile că vor să „creeze aici propria lor mică Rusie”, într-un mod care îi amintește de Ianukovici.
„Dar aici este Ucraina, nu Rusia”, a spus „Arhitectul”.
„(n-red Autoritățile ucrainene) nu vor reuși”, a precizat el.
Un număr necunoscut de soldați ucraineni au căzut deja apărând țara în timp ce luptau pentru viitorul Ucrainei democratice, notează The Kyiv Independent. Raportul din iunie al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington estimează că numărul morților ucraineni pe câmpul de luptă se situează între 60.000 și 100.000, dar Kievul nu a publicat propriul bilanț al victimelor.
„Ucrainenii mor în fiecare zi pentru o țară în care trebuie să existe justiție și statul de drept”
Petro Kuzyk, comandant de batalion în Garda Națională a Ucrainei, consideră că democrația în Ucraina este acum apărată de soldații ucraineni, care își mențin pozițiile de pe front în ciuda lipsei de muniție, și nu de oficialii guvernamentali care, în opinia lui, vor „să câștige puncte politice pentru ei înșiși”.
Condamnând această decizie rapidă ca fiind „o greșeală fatală a autorităților”, Kuzyk a declarat că se teme că abolirea independenței instituțiilor anticorupție ar putea oferi guvernului oportunități suplimentare de a reprima opoziția nedorită.
„Cel mai dezgustător lucru este că, pe fondul unui număr mare de scandaluri de corupție în care sunt implicați reprezentanți ai guvernului, aceasta pare o încercare, foarte primitivă, de a legaliza bunurile pe care le-au furat de la poporul ucrainean”, a declarat Kuzyk pentru publicația citată.
Un comandant adjunct de companie, din Brigada 80 Aeropurtată, cunoscut sub indicativul de „Al Treilea”, și-a exprimat îngrijorarea că această măsură controversată ar putea fi „o distragere a atenției de la evenimente complet diferite” împotriva Ucrainei care au loc pe scena politicii externe, cum ar fi negocierile de pace.
Delegațiile ucraineană și rusă se întâlnesc miercuri la Istanbul, în Turcia, pentru a treia rundă de negocieri de pace, care au înregistrat progrese minore de la începutul lor, în luna mai.
„Al Treilea”, care provine din orașul Donețk, ocupat de Rusia din 2014, este îngrijorat de rezultatul negocierilor de pace. Soldatul a subliniat, de asemenea, că instabilitatea internă joacă în cele din urmă în favoarea Rusiei.
„Slăbiciunea noastră ca societate și ca instituții de stat reprezintă, de fapt, puterea inamicului nostru”, a spus el.
Soldații ucraineni care au discutat cu The Kyiv Independent au declarat că vor continua să lupte indiferent de evoluția situației din capitală.
Un operator de drone în vârstă de 31 de ani, care folosește numele de cod „Crimeea”, numele peninsulei sale natale, anexată de Rusia din 2014, a declarat că decizia lui Zelenski de a retrage independența instituțiilor anticorupție nu îi afectează motivația de a continua lupta.
„Nu luptăm pentru NABU sau pentru altcineva, ci pentru pământul nostru, pe care (trupele ruse) încearcă să ni-l ia”, a spus „Crimeea. Ucrainenii mor în fiecare zi pentru o țară în care trebuie să existe dreptate și stat de drept”, a declarat, la rândul lui, un soldat de infanterie în vârstă de 46 de ani, care a participat la Revoluția Euromaidan și care folosește pseudonimul „Mamai”.
„Eliminarea NABU și SAPO pare o trădare a acestei speranțe”, a spus infanteristul.
„Returnat cu semnătura președintelui ucrainean”
Zelenski a promulgat marți o lege controversată care suprimă independența agențiilor anticorupție, o inițiativă calificată drept un „recul serios” de către UE, care și-a exprimat „profunda îngrijorare”, au relatat anterior AFP și Agerpres.
„Returnat cu semnătura președintelui ucrainean”, a indicat marți seara site-ul parlamentului ucrainean. Mesajul a dispărut pentru scurt timp după publicare, după care a reapărut.
Un înalt oficial ucrainean a confirmat pentru AFP că președintele Zelenski a semnat proiectul de lege.
Comisia Europeană, prin intermediul comisarului UE pentru extindere Marta Kos, și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la votul de marți, apreciind că este un „recul serios” pentru Ucraina în lupta împotriva corupției.
Respectarea statului de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, a adăugat ea.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat luni arestarea unui membru al agenției de combatere a corupției (NABU), suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, și au percheziționat sediul instituției.
Potrivit SBU, acest angajat al Biroului național anticorupție (NABU) „lucra în unitatea cea mai elitistă și cea mai secretă, D-2, și spiona pentru serviciile speciale ruse”.
Creat după revoluția Maidan din 2014 care a adus la putere forțele prooccidentale la Kiev, NABU se ocupă de combaterea corupției, un fenomen endemic în Ucraina ce afectează perspectivele de aderare ale acestei țări la Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen i-a cerut explicații lui Zelenski
Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut „explicații” președintelui Zelenski, după promulgarea legii care a provocat un val de proteste în Ucraina, a mai relatat AFP.
Ursula von der Leyen a exprimat puternice îngrijorări în ceea ce privește consecințele acestei legi care suprimă independența organismelor anticorupție și a cerut explicații guvernului ucrainean, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).
Acesta a mai afirmat că respectarea statului de drept și a luptei anticorupție sunt în centrul proiectului european.
„În calitate de țară candidată, Ucraina trebuie să respecte deplin aceste norme. Nu pot exista compromisuri”, a insistat purtătorul de cuvânt.
Mai multe sute de manifestanți au ieșit marți seară pe străzile capitalei ucrainene pentru a-și exprima nemulțumirea față de legea care suprimă independența agențiilor anticorupție.
Alți aliați ai Kievului, precum și ONG-uri din Ucraina, și-au exprimat îngrijorarea.
UE și-a exprimat deja de marți preocuparea, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, apreciind că este vorba despre un „regres grav” al Ucrainei în materie de luptă împotriva corupției.
„Limitarea independenței agențiilor anticorupție este un obstacol în calea aderării Ucrainei la UE”, a declarat și ministrul german de externe, Johann Wadephul.