Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu pentru publicația franceză Le Point că războiul din Ucraina ar înceta imediat dacă Rusia ar primi controlul total asupra celor patru regiuni pe care le-a anexat în 2022. Peskov a mai spus că se lucrează la stabilirea unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump, pentru că „vor amândoi rezultate” în ceea ce privește problema războiului din Ucraina, dar problema conflictului nu poate fi rezolvată fără ca relația Washington - Moscova să redevină una „normală”, scrie digi24.ro.
În interviul acordat Le Point, Dmitri Peskov a spus că pentru ca o întrevedere între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin să aibă loc trebuie ca „întâlnirea să fie productivă. Trump și Putin vor amândoi rezultate. Acesta este motivul pentru care se fac lucrări pregătitoare”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat, referitor la relațiile bilaterale SUA - Rusia și războiul din Ucraina că „sunt două probleme complet diferite. Pe de o parte, negocierile bilaterale, pe de altă parte, problema ucraineană. Dar reglementarea conflictului cu Ucraina fără restabilirea unor relații normale între Washington și Moscova este imposibilă”.
Oficialul rus a spus că „Putin susține încetarea focului”, iar când a fost întrebat dacă „războiul s-ar încheia instantaneu” în cazul încare Ucraina ar fi de acord ca Rusia să primească controlul asupra celor patru regiuni pe care le-a anexat în 2022, Peskov a replicat: „Dacă Ucraina își retrage trupele din aceste patru regiuni, da. Toate aceste patru regiuni sunt înscrise în Constituția noastră ca părți integrante ale Rusiei”.
Cele patru regiuni la sunt Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
„Există încă teritorii în aceste regiuni care, din punctul nostru de vedere, sunt ocupate de actualul regim de la Kiev”, a continuat Peskov, acceptând că Rusia nu deține controlul total asupra celor patru regiuni. Purtătorul a explicat utilizarea termenului „ocupat” prin faptul că, „în urma rezultatelor referendumurilor, aceste teritorii au intrat în granițele administrative ale Federației Ruse. Din punctul nostru de vedere, aceasta este o situație atât de jure, cât și de facto”.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 30 septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, decrete pe care le-a intitulat „tratate de aderare” prin care Rusia a anexat oficial, din punctul său de vedere, patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Interviul din Le Point apare în contextul în care vicepreşedintele american JD Vance a somat miercuri Moscova şi Kievul să ajungă la un acord, altfel SUA „se vor retrage” din acest proces. El a sugerat să „îngheţe liniile teritoriale la un nivel apropiat de cele care sunt în prezent”. „Aceasta înseamnă că ucrainenii şi ruşii trebuie să-şi abandoneze o parte din teritoriul pe care îl deţin în prezent. Vor trebui să recurgă la schimburi teritoriale”, a adăugat el.
„Ultima ofertă” a lui Trump pentru un acord de pace
Axios a publicat marți seară un articol în care vorbește despre „ultima ofertă” a lui Trump pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, cadru de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor zonelor ocupate de la invazia din 2022.
Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump
Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei în Crimeea.
„Recunoașterea de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donetsk, Kherson și Zaporojie.
O promisiune că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
Ridicarea sancțiunilor impuse începând din 2014.
O cooperare economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
Ce primește Ucraina conform propunerii lui Trump
„O garanție solidă de securitate” care implică un grup ad-hoc de țări europene și, eventual, și țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
Trecerea neîngrădită a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.
Alte elemente ale planului
Centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare instalație de acest tip din Europa - va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi exploatată de SUA, energia electrică fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.
Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută. După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să întrerupă invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, după cum a relatat Financial Times. Acesta este cel mai mare gest din partea lui Putin de până acum pentru a semnala că este dispus să facă pace, dar oficialii europeni rămân sceptici.