Războiul din Ucraina s-ar încheia „instant” dacă autoritățile de la Kiev ar fi de acord să se retragă de pe teritoriile pe care le controlează în prezent și să renunțe la ambițiile de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat miercuri, 23 aprilie, publicației franceze Le Point, reiterând astfel condițiile Moscovei privind încetarea conflictului pe care Ucraina și aliații săi internaționali le-au respins în mod repetat, scrie hotnews.ro.
Peskov a prezentat cerințele Moscovei pentru încetarea focului, inclusiv recunoașterea deplină a pretențiilor Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene pe care armata rusă le ocupă parțial, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, statutul de neutralitate pentru Ucraina și încetarea oricărui sprijin militar occidental.
„Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare vor înceta instantaneu”, a declarat Peskov.
„Aceste patru regiuni sunt înscrise în constituția noastră ca parte integrantă a Rusiei”, a insistat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, potrivit The Kyiv Independent.
Kremlinul a anexat cele patru regiuni ucrainene în urma unor referendumuri contestate vehement de către comunitatea internațională, la sfârșitul anului 2022, incluzând în contituție prevederea că aceste provincii ucrainene sunt parte a Federației Ruse.
Deși Moscova a declarat peninsula Crimeea, anexată încă din 2014, și toate cele patru regiuni ucrainene ca făcând parte din Rusia, forțele ruse nu le controlează nici acum în totalitate. Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv aproape toată regiunea Luhansk, două treimi din Donețk și aproximativ 73% din Zaporojie și Herson, precum și întreaga peninsulă Crimeea.
Peskov a respins, de asemenea, legitimitatea așa-numitei „coaliții a bunăvoinței” („coaliția celor dispuși”), o grupare de 31 de națiuni care s-au angajat să trimită forțe de menținere a păcii și să ofere garanții de securitate Ucrainei în cazul încheierii unui acord de pace cu Moscova.
„Dacă această coaliție există înainte sau după semnarea unui acord este un detaliu pentru noi. Cel mai important lucru este locul din care provin acești soldați”, a precizat Peskov.
Rusia consideră orice desfășurare de trupe străine, în special din țările NATO, un risc de securitate, potrivit reprezentantului Kremlinului.
Întrebat dacă Rusia ia în considerare extinderea militară dincolo de Ucraina, Peskov a respins ideea. El a insistat că Rusia nu are „nicio problemă sau pretenție teritorială” față de statele baltice sau nordice. Moscova a negat însă că intenționează să invadeze Ucraina chiar înainte de începutul „operațiunii militare speciale”, care a fost demarată în februarie 2022.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a lăudat, de asemenea, pe președintele american Donald Trump ca fiind un „lider puternic” dispus să se angajeze în dialog, sugerând că acest lucru îl diferențiază de precedenta administrație americană.
„Putin apreciază oamenii puternici”, a arătat Peskov.
Propunerea finală a administrației Trump pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina ar include concesii majore Rusiei, inclusiv recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Moscovei asupra peninsulei Crimeea, împreună cu recunoașterea „de facto” a ocupării de către forțele ruse a celor patru regiuni ucrainene, a scris publicația americană Axios marți, citând surse pe care nu le-a dezvăluit.
Axios a notat că garanțiile de securitate propuse pentru Ucraina rămân vagi.
Conducerea de stat Ucrainei, împreună cu partenerii săi europeni, au respins ferm orice acord prin care sunt cedate teritorii suverane ale Ucrainei.
„Acest lucru încalcă Constituția noastră. Acesta este teritoriul nostru, teritoriul poporului ucrainean”, a afirmat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Miercuri, președintele american Donald Trump l-a mustrat pe Zelenski după ce acesta a anunțat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, afirmație pe care republicanul a catalogat-o drept „o declarație incendiară” ce va îngreuna încheierea unui acord de pace cu Moscova, a relatat anterior în cursul zilei Reuters.
„Această declarație este foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”, a scris Trump, într-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că peninsula Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă „și nici măcar nu este un punct de discuție”.
„Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum unsprezece ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc de armă?”, a mai scris Trump miercuri, în postarea lui de pe Truth Social.
Anterior, vicepreședintele american J.D. Vance a avertizat că Washingtonul poate renunța la eforturile de a intermedia un armistițiu în Ucraina dacă Moscova și Kievul nu sunt de acord cu termenii aflați în prezent în discuție.
„Am făcut o propunere foarte explicită atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună «da» sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces”, a declarat Vance reporterilor în timpul unei vizite de patru zile în India.
Afirmațiile lui JD Vance, similare cu unele emise anterior de președintele Donald Trump, au venit în ziua în care diplomați de top din SUA și Europa nu s-au prezentat la o nouă rundă de discuții de pace în Ucraina la Londra.
„Cred că a sosit momentul să facem, dacă nu pasul final, unul dintre pașii finali – și anume, la un nivel general, părțile să spună că vom opri crimele, că vom îngheța liniile teritoriale la un nivel apropiat de cel în care se află astăzi”, a declarat Vance.
Vicepreședintele american a recunoscut că planul ar necesita atât Rusiei, cât și Ucrainei „să renunțe la o parte din teritoriul pe care îl dețin în prezent”.