Președintele american Donald Trump spune că îl consideră „pregătit” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să cedeze Crimeea Rusiei ca parte a oricărui acord de încetare a focului, în contextul în care discuțiile privind un armistițiu au intrat, luni, într-o săptămână considerată critică de către Washington, relatează agenția AFP. Liderul de la Kiev a declarat însă în repetate rânduri că nu va face acest lucru, scrie hotnews.ro.

Comentariile lui Trump au venit la o zi după ce s-a întâlnit cu Zelenski în timpul funeraliilor Papei Francisc, întâlnire care a rupt gheața după disputa publică aprinsă între liderul american și omologul său ucrainean ce a avut loc la Casa Albă la sfârșitul lunii februarie.

„Oh, cred că da”, le-a spus Trump reporterilor la întoarcerea în SUA, după ce a fost întrebat în statul New Jersey dacă îl consideră pe Zelenski pregătit să „renunțe” la Crimeea.

Trump a adăugat că, în timpul discuțiilor de la Vatican, au vorbit „pe scurt” despre soarta Crimeii, ocupată și anexată în urma unui referendum ilegal organizat de Moscova în 2014.

Liderul american în vârstă de 78 de ani, care s-a lăudat înainte de învestirea pentru al doilea mandat de președinte că va pune capăt războiului din Ucraina „într-o singură zi”, a provocat temeri la Kiev și printre aliații occidentali că va înclina spre poziția Moscovei.

AFP notează însă că Trump a părut tot mai nerăbdător față de Putin în ultimele zile.

Atac cu drone și rachete asupra Ucrainei după întâlnirea Trump-Zelenski

Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete în noaptea de după discuțiile de la Vatican, ucigând patru persoane în regiunile din estul Ucrainei și rănind alți civili.

„Vreau să se oprească din tras, să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord”, a declarat Trump duminică, întrebat ce așteaptă de la Putin. „Cred că avem contururile unui acord și vreau să-l semneze”, a adăugat el.

Casa Albă a avertizat că, în lipsa unui progres rapid, și-ar putea retrage rolul de mediator. Trump a indicat că va acorda procesului de pace „două săptămâni”.

Secretarul de stat american Marco Rubio a subliniat duminică importanța săptămânii care urmează. „Suntem aproape, dar nu suficient de aproape” de un acord pentru oprirea luptelor, a declarat Rubio pentru postul NBC. „Cred că aceasta va fi o săptămână foarte critică”, a mai spus acesta.

Washingtonul nu a dezvăluit oficial detalii ale planului său de pace, dar informațiile obținute de presa din SUA arată că acesta presupune înghețarea actualei linii a frontului și acceptarea controlului rusesc asupra Crimeei în schimbul încetării ostilităților.

Rusia pretinde că a anexat patru teritorii din estul și sudul Ucrainei, devastate de războiul declanșat de Vladimir Putin în februarie 2022, deși nu deține control militar deplin asupra lor. Putin a proclamat în septembrie 2022 anexarea la Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

În prezent, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Trump: „Crimeea va rămâne la Rusia”

Donald Trump a declarat într-un interviu publicat vineri, înainte să se întâlnească la Roma cu Zelenski, că peninsula „Crimeea va rămâne la Rusia”, în contextul în care care administrația sa face presiuni pentru a convinge Ucraina să accepte un acord de pace pe care Kievul și aliații săi europeni îl consideră dezavantajos.

„Crimeea va rămâne la Rusia. Și Zelenski înțelege acest lucru, și toată lumea înțelege că este la ei de mult timp. A fost la ei cu mult înainte să apară Trump. Din nou, acesta este războiul lui Obama. Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Eu îl numesc războiul care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”, a spus Donald Trump.

Președintele american a subliniat că rușii „au avut submarine acolo cu mult înainte de perioada despre care vorbim, de mulți ani”. „Oamenii din Crimeea vorbesc în mare parte limba rusă”, a adăugat el.

Trump a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat revistei Time, în care a mai spus că SUA sunt aproape de a obține un acord de pace în negocierile cu Rusia și Ucraina.

Zelenski: „Poziția noastră rămâne neschimbată

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, după publicarea interviului acordat de Trump, că peninsula Crimeea aparține Ucrainei și că poziția Kievului nu s-a schimbat.

„Poziția noastră rămâne neschimbată: doar poporul ucrainean are dreptul să decidă care sunt teritoriile Ucrainei. Constituția Ucrainei prevede clar că toate teritoriile temporar ocupate… aparțin Ucrainei, poporului ucrainean”, a spus Zelenski, într-o conferință de presă la Kiev.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu difuzat de CBS News că Rusia va continua să lovească obiective folosite de armata ucraineană. Întrebat despre un atac recent asupra Kievului soldat cu victime civile, Lavrov a susținut că „ținta atacată nu era complet civilă”.

Președintele Zelenski a transmis că Rusia a desfășurat aproape 70 de atacuri duminică și a avertizat că „presiunea mondială asupra Rusiei pentru a încheia acest război este în continuare insuficientă”.

Oficiali ucraineni și europeni au respins săptămâna trecută unele dintre propunerile Statelor Unite privind încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, venind cu contrapropuneri care vizează aspecte precum teritoriile și sancțiunile.

Principalele divergențe dintre cele două propuneri vizau ordinea în care să fie abordate chestiunile teritoriale, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, garanțiile de securitate și dimensiunea armatei ucrainene.

Propunerea europeană și ucraineană amână discuțiile detaliate despre teritorii până după încheierea unui acord de încetare a focului.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, duminică, că Ucraina nu ar trebui să accepte ultima propunere a președintelui american Donald Trump cu privire la cedarea de teritorii în schimbul unui armistițiu cu Rusia, deoarece ar fi similară cu o „capitulare”.