Dronele rusești au lovit în această dimineață blocuri și case în Harikov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Cel puțin 5 persoane și-au pierdut viața, iar alte 10 au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt salvatori, care s-au grăbit să intervină după o primă lovitură. Pe front, situația este sumbră, iar forțele Rusiei ar putea reuși să spargă linia de apărare a Ucrainei în anumite locuri, în cazul unui asalt major, au avertizat mai mulți înalți ofițeri ucraineni.

Publicat:04.04.2024, 17:36

Acesta este momentul în care o dronă rusească lovește orașul Harikov, chiar în momentul când au ajuns mașinile slavatorilor. 3 pompieri au murit, mașina lor fiind practic distrusă.

Acest salvator era împreună cu tatăl său la această operațiune. El a izbucnit în lacrimi  când și-a văzut tatăl mort.

 „-Vova tu mă auzi?
-Aud.”

Inițial dronele rusești au lovit clădiri rezidențiale, mai multi oameni fiind raniți.

Imaginile arată blocuri cu acoperișul distrus sau cu pereții darâmați. Salvatorii cu greu au putut ajunge în interiorul apartamentelor, scările fiind blocate de bucățile de beton.

 „Vitalie ajută!”

În total apărarea aeriană ucraineană a doborât 11 din cele 20 de drone tip Shahed lansate de Rusia, 15 vizau Harikovul. Ministerul Energiei al Ucrainei a raportat că, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Harikov, aproximativ 350 de mii de consumatori au rămas fără electricitate.

La câteva minute după ce au ajuns salvatorii, rușii au mai lansat câteva drone.

Asemenea tactică se numește double tap și a fost folosită ultima dată de ruși luna trecută la Odesa. Atunci 19 persoane au fost ucise iar alte 73 rănite. Majoritatea fiind salvatori și medici.

 “-Totul este bine.
-Nu îmi vine să cred!”

Situația de pe front este sumbră, iar ofițeri militari ucraineni de rang înalt spune ca este un risc foarte mare ca linia frontului să se prăbușească oriunde vor decide generalii ruși să își concentreze ofensiva. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj special pentru SUA la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are consecințe pe câmpul de luptă.