Statele Unite au anunțat miercuri că au aprobat o vânzare de armament în valoare de 322 milioane dolari pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei și vehiculele sale blindate de luptă, relatează hotnews.ro.
Anunțul noilor vânzări de echipament a venit după ce Washingtonul a suspendat temporar unele livrări de arme către Ucraina la începutul acestei luni, chiar dacă Kievul se confrunta cu atacuri intense ale Rusiei cu rachete și drone, notează joi AFP.
Vânzarea echipamentelor destinate rachetelor de apărare antiaeriană de tip HAWK și a serviciilor de întreținere va costa până la 172 de milioane de dolari, în timp ce echipamentele și serviciile pentru vehiculele de luptă Bradley vor totaliza până la 150 de milioane de dolari, a anunțat Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității și Apărării (DSCA) din SUA.
Vânzarea echipamentelor HAWK propuse „va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând-o în continuare pentru a desfășura misiuni de autoapărare și securitate regională cu o capacitate de apărare aeriană mai robustă”, a precizat DSCA.
Echipamentele și serviciile Bradley vor contribui la satisfacerea „nevoii urgente a Ucrainei de a consolida capacitățile locale de întreținere pentru a menține rate operaționale ridicate pentru vehiculele și sistemele de arme furnizate de Statele Unite”, a mai transmis agenția americană.
Departamentul de Stat a aprobat vânzările, iar DSCA a transmis notificarea necesară Congresului SUA, care trebuie să aprobe tranzacțiile.
Cea mai recentă propunere de vânzare de echipamente militare către Ucraina urmează unei alte propuneri anunțate la începutul lunii mai, în valoare de 310,5 milioane de dolari, pentru instruire și întreținerea avioanelor de vânătoare F-16.
Președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în 2022 și s-a arătat puțin dispus să pună capăt conflictului, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite.
Sub conducerea fostului președinte Joe Biden, Washingtonul s-a angajat să acorde Ucrainei asistență militară în valoare de peste 65 de miliarde de dolari.
Însă președintele Donald Trump, sceptic de multă vreme în privința acordării de sprijin Ucrainei, nu a urmat acest exemplu. El nu a anunțat niciun nou pachet de ajutor militar pentru Kiev de la revenirea lui la putere, în ianuarie.