Trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că atacul efectuat de forțele ruse asupra unor „ținte civile” în orașul Sumî din nord-estul țării „încalcă orice linie a decenței”, relatează hotnews.ro.

„Ca fost lider militar, înțeleg modul de țintire, iar acest lucru este greșit”, a reacționat generalul-locotenent în retragere, duminică, într-o postare pe X.

În duminica Floriilor, două rachete rusești încărcate cu bombe cu dispersie au lovit centrul orașului Sumî, într-un atac soldat cu moartea a cel puțin 32 de persoane și peste 80 de răniți, potrivit The Spectator.

Președintele Franței consideră atacul arată nevoia urgentă de a impune Rusiei o încetare a focului.

„Toată lumea știe că doar Rusia dorește acest război. Astăzi este clar că doar Rusia vrea să continue cu el, arătându-și disprețul față de viața umană, de dreptul internațional și de eforturile diplomatice depuse de președintele (Donald) Trump”, a scris Macron, într-un mesaj postat pe X.

Kremlinul nu l-a dorit pe Kellogg la discuțiile dintre SUA și Rusia

În 13 martie, după absența lui Kellogg de la întâlnirile SUA-Rusia din Arabia Saudită, NBC News relata că emisarul a fost exclus de la discuțiile din Arabia Saudită pentru că nu a fost dorit acolo de Kremlin, conform informațiilor dezvăluite de un oficial al administrației Trump și un oficial rus.

„Kellogg este un fost general american, prea apropiat de Ucraina. Nu este genul nostru de persoană, nu de calibrul pe care îl căutăm”, a declarat un oficial rus pentru NBC News, dorind să rămână anonim în condițiile în care nu a fost autorizat să discute public despre acest subiect.

Președintele Rusiei s-a întâlnit în schimb cu Steve Witkoff, emisarul administrației Trump pentru Orientul Mijlociu, de trei ori în ultimele două luni. Cea mai recentă discuție a avut loc chiar vineri, la Sankt Petersburg, și a durat peste patru ore, potrivit presei ruse de stat.

Duminică, potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că discuțiile cu echipa președintelui american Donald Trump avansează foarte bine, dar că este prea devreme pentru a fi așteptate rezultate imediate, din cauza nivelului de daune aduse relațiilor în perioada fostului lider al SUA, Joe Biden.

Recent, The Times l-a acuzat pe Keith Kellogg că a sugerat că Ucraina ar putea fi împărțită precum Berlinul după Al Doilea Război Mondial, însă oficialul american a negat că ar fi făcut aceste afirmații.