Europa intenționează să trimită forțe de descurajare în Ucraina, în ciuda poziției Federației Ruse. Au decis cei aproximativ 30 de lideri, care s-au întâlnit azi la Paris pentru a discuta despre consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina negocierile pentru încetarea focului și despre rolul aliaților într-un eventual acord de pace. După summit aliaţii Ucrainei au exclus orice ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei, iar președintele Zelenski prezent și el la discuții a declarat că condițiile impuse de Rusia pentru o încetare a focului în Marea Neagră sunt nerealiste și că Moscova încearcă să prelungească negocierile pentru a acapara mai mult teritoriu.

La reuniunea de la Paris, care este al treilea summit organizat de președintele francez Emmanuel Macron, pe fondul temerilor privind schimbarea de politică americană în privința Ucrainei și a Europei s-au adunat aproximativ 30 de lideri, inclusiv conducerea Uniunii Europene.

După summmit președintele Emmanuel Macron a anunțat că forțele de descurajare din mai multe țări vor opera în Ucraina.

Emmanuel MACRON, PREȘEDINTELE FRANȚEI: "Luăm în calcul acoperirea zonei maritime, aeriene și terestre. Această forță de descurajare nu va substitui forța care va asigura pacea pe linia de contact, nici o armată ucraineană pe care ne-o dorim puternică.”

Macron nu a precizat cum va funcționa misiunea și pe ce bază va intra în Ucraina. Totodată țările europene urmează să formeze un grup de lucru care în trei săptămâni va pregăti propunerea pentru monitorizarea acordulului de 30 de zile de încetare a focului la Marea Neagră.    De asemeena toți participanții la summit au convenit în unanimitate că nu este momentul ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate.

Keir STARMER, PREMIERUL MARII BRITANII: “Acum nu este momentul să fie ridicate sancțiunile, dimpotrivă am discutat despre modul în care putem spori sancţiunile" să creștem sancțiunile, ca să sprijinim inițiativa SUA de aduce Rusia la masa negocierilor.”

La summit a participat și președintele Volodimir Zelenski, care aseară a fost primit la palatul Elysee de Emmanuel Macron.

Zelenski a declarat că condițiile impuse de Rusia pentru o încetare a focului în Marea Neagră sunt „nerealiste” și că Moscova încearcă să prelungească negocierile pentru a acapara mai mult teritoriu.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Rusia vrea să continue acest război și tărăgănează. E nevoie de presiuni asupra Rusiei ca războiul să se termine cu adevărat.”

Într-o declarație emisă în urma ultimei runde de discuții cu delegații ruși din Arabia Saudită, SUA au promis să reducă anumite restricții economice impuse Rusiei, ca parte a unui acord pentru o încetare limitată a focului în Ucraina. Statele Unite „vor contribui la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, vor reduce costurile asigurărilor maritime și vor îmbunătăți accesul la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții. În vreme ce Ucraina și-a exprimat la rândul său opoziția față de o astfel de concesie, SUA au semnalat că se gândesc dacă să accepte.