O nava cargo care transporta cereale a parasit portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagra pentru prima data de la colapsul acordului privind cerealele, a declarat marti o sursa din industrie pentru Reuters. Aceasta este o evolutie majora si un test al capacitatii Ucrainei de a debloca porturile sale maritime pentru exportul de cereale, anunta hotnews.ro

Publicat:19.09.2023, 12:18

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a confirmat ca nava cargo Resilient Africa, venita saptamana trecuta in portul ucrainean Ciornomorsk, a plecat cu 3.000 de tone de cereale spre Bosfor.  „Aceasta este prima dintre cele doua nave care au intrat in Ciornomorsk saptamana trecuta printr-un coridor temporar pentru navele civile stabilit de Marina ucraineana", a precizat acesta pe Facebook.

Luna trecuta, Ucraina a anuntat un „coridor umanitar” in Marea Neagra pentru navele blocate in porturile sale inca de la inceputul razboiului (februarie 2022) si pentru a ocoli blocada de facto impusa de Rusia dupa ce Moscova a renuntat la acordul care permitea Kievului sa exporte cereale pe cale maritima.

Navele de transport marfa Resilient Africa si Aroyat au sosit sambata in Ucraina si urmau sa plece dupa ce au incarcat aproape 20.000 de tone de grau pentru Africa si Asia.

Sursa Reuters nu a mentionat numele navei care a plecat, dar baza de date MarineTraffic arata ca doar Aroyat mai era acostat marti dimineata in Ciornomorsk, port aflat la sud de Odesa.

Moscova a lansat frecvent atacuri cu drone si rachete asupra infrastructurii ucrainene de export de cereale, in ultima vreme mai ales asupra instalatiilor portuare de pe Dunare, la granita cu Romania.

Cele trei porturi maritime ale Odesei, inclusiv Ciornomorsk, au expediat zeci de milioane de tone de cereale in timpul invaziei Rusiei, in cadrul acordului mediat de ONU, dar din care Moscova a iesit in luna iulie a acestui an.

Cinci dintre cele cateva nave care erau blocate in Odesa au parasit portul, folosind „coridorul umanitar” temporar care se intinde de-a lungul coastei vestice a Marii Negre, pe langa Romania si Bulgaria.

Acordul privind cerealele din Marea Neagra a fost negociat de ONU si Turcia in iulie 2022 pentru a combate o criza alimentara globala agravata de invazia Rusiei in Ucraina. Ucraina si Rusia se numara printre primii exportatori de cereale din lume.

Majoritatea tarilor UE au sustinut luni necesitatea de a mentine unitatea blocului in ceea ce priveste comertul agricol ucrainean, a declarat ministrul spaniol al agriculturii in urma unei reuniuni la Bruxelles, adaugand ca se opune masurilor unilaterale.

O disputa legata de comertul cu produse agricole a creat luni o ruptura intre Kiev si unii dintre cei mai puternici aliati ai sai din Uniunea Europeana, dupa ce trei state membre au impus masuri unilaterale pentru a restrictiona importurile din Ucraina.

Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat vineri restrictii asupra importurilor, dupa ce Comisia Europeana a decis sa nu extinda interdictia de vanzare de produse agricole ucrainene in cele cinci tari vecine cu Ucraina, printre care se numara si Romania si Bulgaria.

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat luni ca va cere ministrilor Agriculturii si Economiei un ordin comun ca pe o perioada de 30 de zile sa se prelungeasca interdictia importului de cereale ucrainene, el aratand ca asteapta de la premierul Ucrainei o propunere de licentiere.

Sute de fermieri bulgari au protestat, luni, in punctele de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu si Vidin-Calafat, fata de decizia Comisiei Europene de a ridica interdictia privind importurile de cereale ucrainene in cele cinci state UE vecine ale Ucrainei.

Ucraina a anuntat luni ca va depune o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului cu privire la interzicerea importurilor de cereale din aceasta tara in Polonia, Ungaria si Slovacia.