Socul abia acum vine: urmeaza perioada strangerii recoltei atat in Romania, cat si in Ucraina, care va cauza o supraaglomerare in ambele tari, a explicat pentru cititorii Libertatea Igor Cobelea, director al Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Igor Cobelea este coordonatorul companiei ucrainene care se ocupa pe teritoriul Romaniei de transbordarea cerealelor venite dinspre tara aflata in razboi. Numele companiei este Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Strategia URSS creeaza si azi efecte economice
Ucraina are un ecartament mai lat de cale ferata decat Romania. O mostenire istorica.
„A fost o strategie dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial sa existe diferenta de ecartament intre Romania si URSS. Este un subiect strategico-militar, astfel incat in caz de razboi trenurile sa nu poata patrunde cu incarcaturi in celalalt stat”, spune Igor Cobelea. „Sunt doar cateva statii in Romania, langa frontiera, care folosesc ecartamentul larg. Acolo vin vagoanele incarcate cu cereale din Ucraina si altele goale din Romania si are loc transbordarea, adica trecerea produselor dintr-un vagon in altul”, explica specialistul.
In mod normal la o transbordare planificata din timp se folosesc silozuri si celule de depozitare. Dar nu este cazul Ucrainei si Romaniei, spune el.
La Vadul Siret sunt 6.000 de vagoane care asteapta sa fie descarcate
„Din pacate, in cazul Ucrainei si Romaniei se foloseste transbordarea directa. Trebuie sa ajunga in statie ambele vagoane concomitent. Este greu de planificat, trebuie timp, trebuie resurse operative. Adica trebuie sa coordonezi procesele din Caile Ferate ale Ucrainei, numite Ukrzaliznitia si cele de la CFR”, povesteste Igor Cobelea pentru Libertatea, adaugand ca la statia feroviara Vadul Siret din Ucraina sunt acum 6.000 de vagoane care asteapta sa fie descarcate.
Directorul Ukrainian Global Trading LNZ Group mentioneaza ca a fost sustinut de la inceputul razboiului de CFR Infrastructura si CFR Marfa, care au urgentat aprobarile necesare pentru activitatea de transbordare.
Ucraina exporta de 3 ori mai multe cereale decat Romania
„Ucraina exporta 60-65 de milioane de cereale pe an. Romania – circa 22 de milioane. 80% din importurile si exporturile ucrainene se desfasurau prin 14 porturi. Acuma totul este blocat. Erau 40 de terminale mari in Ucraina pe langa porturi care aveau suprafata unei patrimi dintr-un centru judetean mai mare. Acolo sunt celule de depozitare, linii de tren, utilaje, depozite, cisterne. Si nimic nu mai functioneaza!”, explica Igor Cobealea.
Infrastructura ucraineana dupa declansarea razboiului – un rau ce curge invers
Specialistul compara situatia din Ucraina cu curgerea apei intr-un fluviu. „Izvoarele mici se prefac in paraiase, in rauri sau fluvii care se revarsa in mare si la un moment dat, pe neasteptate, apa trebuie sa curga in directia opusa. Tot asa si infrastructura ucraineana trebuie sa functioneze acum in regim invers, dar nu prea se descurca fara timp si investitii”, analizeaza directorul Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Sistemul este gandit sa functioneze altfel, de aceea el este supraaglomerat si functioneaza mult mai lent.
Vine si productia romaneasca de cereale
In Romania in perioada sezonului agricol se observa oricum un deficit de vagoane, locomotive si depozite pentru pastrarea temporara a recoltei. „Imaginati-va ca la acele 20-22 de milioane de tone de cereale din Romania care produc un deficit de vagoane, se mai adauga inca 10-20 de milioane de tone din Ucraina! Va fi o supraaglomerare nu numai la intrare in Romania, ci peste tot!”, mentioneaza Igor Cobelea.
Staroste din Cerbauti: mult din recolta din 2021 se afla in depozite
O parte a recoltei de anul trecut si acum se afla in depozitele din Ucraina. „Porturile principale prin care aveau loc exporturile noastre sunt blocate, iar alte optiuni nu au fost gasite. Depozitele sunt pline cu recolta din 2021. Ce vom face peste 3-4 saptamani cand vom incepe secerisul nu prea stim. Avem o mare problema la capitolul pastrarii recoltei”, a declarat pentru Libertatea Radu Cociurca, starostele satului Berestea, din regiunea Cernauti.
Blocarea exporturilor sau desfasurarea lor lenta creeaza probleme mari pe teritoriul Ucrainei. In plus, o mare parte din solurile fertile ale Ucrainei se afla in teritoriile ocupate de Rusia.
Ucraina solicita silozuri temporare
Ministerul politicii agrare si alimentatiei de la Kiev s-a adresat catre guvernele SUA, Canadei, Marii Britanii si statelor UE sa o ajute cu utilaje pentru pastrarea temporara a cerealelor. Potrivit presei ucrainene, primele silozuri temporare au fost deja trimise. Un oficial ucrainean a declarat ca in toamna, cand se incheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge pana la 15 milioane de tone.
Urmeaza o supraaglomerare atat in Ucraina, cat si in statele vecine, neadaptate la o astfel de capacitate de produse agricole tranzitate.
Din 20 de milioane de tone de stocuri, doar 1,2 milioane sunt exportate lunar din Ucraina
Ucraina are peste 20 de milioane de tone de stocuri de cereale si se vor mai adauga inca cereale din recolta noua. Doar in aprilie Ucraina a exportat 1,2 milioane de tone, analizeaza Igor Cobelea, director al Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Perspectivele economice ucrainene par destul de sumbre in viitorul apropiat din aceasta cauza. In plus, statele africane care erau principalii consumatori ar putea fi afectate in mod direct.
Intr-o zona care se intinde din nordul Kenyei pana in Somalia si in mari parti ale Etiopiei, pana la 20 de milioane de oameni ar putea muri de foame, potrivit estimarilor Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU.
Asadar, in timp ce in Ucraina se vor pierde milioane de tone de cereale, oamenii din Africa vor muri de foame.
Cooperare accelerata cu UE
„Daca undeva apare cerere in cantitati mari, aceasta oricum va fi peste un anumit timp satisfacuta”, pare oricum optimist Igor Cobelea, subliniind ca asa este logica vietii economice.
In acelasi timp, specialistul mentioneaza ca totul ce se face, se face spre bine pentru ca Ucraina oricum se apropie, vrand-nevrand, de UE si isi consolideaza relatiile economice cu vecinii din Vest.