Autoritatea de reglementare bancara din UE a anuntat marti ca va fi deschisa o procedura de faliment privind principala subsidiara din Europa a celei mai mari banci rusesti, Sberbank, slabita de sanctiunile financiare impuse in urma invaziei Ucrainei, potrivit AFP.

Ultimul update: 02.03.2022, 07:13 Publicat:02.03.2022, 07:11

Aceasta subsidiara cu sediul in Austria, Sberbank Europe AG, care are aproape 4.000 de angajati, va fi supusa „procedurilor de insolventa” in aceasta tara, a declarat aceasta autoritate, Consiliul unic de rezolutie (CRU).

Activele clientilor institutiei vor fi garantate pana la 100.000 de euro, asa cum prevede legislatia europeana in acest domeniu.

Daca aceasta entitate se indreapta spre lichidare probabila, s-a gasit totusi o solutie pentru doua subfiliale din Croatia si Slovenia, adauga autoritatea europeana.

Sberbank AG avusese recent o mare problema de cash-flow pentru ca nimeni nu-i mai imprumuta bani in urma sanctiunilor decise de Uniunea Europeana, care urmaresc „asfixierea” sistemului bancar si financiar rus prin taierea accesului la pietele de capital.

Depozitele clientilor sai se topeau si nu exista nicio posibilitate de sprijin din partea companiei-mama rusa: banca centrala rusa a interzis institutiilor rusesti sa trimita fonduri catre tarile care impuneau sanctiuni.

CRU, pe de alta parte, a permis salvarea a doua filiale ale Sberbank Europe tinand cont de „interesul public” pe care acestea il reprezinta: capitalul sucursalei croate a Sberbank este vandut bancii postale croate, iar cel al filialei slovene catre banca locala Nova ljubljanska banka (NLB).

Drept urmare, aceste doua institute vor putea continua sa functioneze normal incepand de miercuri, fara impact asupra clientilor. Acestia „fac parte acum din grupuri bancare bine infiintate, solide si stabile”, asigura comunicatul de presa al CRU.

Sberbank Europe opereaza in total 185 de sucursale si are 3.933 de angajati, cu un bilant total de 13,64 miliarde de euro.

Pe langa Austria, Croatia si Slovenia, este prezenta si in Bosnia si Hertegovina, Cehia, Ungaria, Serbia si Germania.

De la Budapesta la Zagreb, clientii bancii ruse Sberbank s-au trezit luni neputinciosi, gasind usile inchise dupa anuntarea dificultatilor filialei europene.

Multi dintre ei si-au exprimat furia si consternarea mergand la unitatile in cauza pentru a incerca sa-si retraga banii.

UE a exclus 7 banci rusesti din SWIFT

UE a convenit sa excluda sapte banci rusestidin sistemul de mesagerie financiara SWIFT, printre care si VTB Bank PJSC si Bank Rossiya, dar nu si Sberbank PJSC si o banca detinuta partial de gigantul rus Gazprom PJSC, scrie Bloomberg.

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit sa excluda sapte banci rusesti din sistemul de mesagerie financiara SWIFT, dar au crutat pe cel mai mare creditor al natiunii, Sberbank PJSC, si o banca detinuta partial de gigantul rus Gazprom PJSC. VTB Bank PJSC si Bank Rossiya se numara printre bancile care s-ar confrunta cu o interdictie de la sistemului de mesagerie care permite tranzactii in valoare de trilioane de dolari in intreaga lume, potrivit oficialilor citati de Bloomberg.

Celelalte institutii de pe lista sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC si VEB.RF. Unele tari, inclusiv Polonia, au facut eforturi pentru ca mai multe banci sa fie incluse in masura, au spus doua dintre persoane.
 

Sursa: