Rusia a solicitat marți organismului internațional de control al armelor chimice de la Haga să investigheze presupusa utilizare de muniții toxice interzise de către Rusia împotriva forțelor ucrainene, informează Reuters, potrivit hotnews.ro.

O cerere de deschidere a unei anchete a fost înaintată de Kiev către organul de conducere al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Cererea a venit după ce agențiil de informații olandeze și germane au afirmat vineri că dețin dovezi privind utilizarea pe scară largă a armelor ilegale de către Rusia de-a lungul liniei frontului.

OIAC a creat o echipă similară în 2018 pentru a examina acuzațiile de utilizare a armelor chimice în Siria. Echipa de investigare și identificare a constatat că forțele guvernamentale siriene și militanții Statului Islamic au utilizat arme chimice interzise în războiul civil care a început în martie 2011.

Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia, în mai anul trecut, de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic mai toxic decât agenții de control al revoltelor și utilizat pentru prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC ), o agenție de dezarmare cu sediul la Haga și 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzațiile inițiale aduse de ambele țări erau „insuficient fundamentate”.

Ambele părți au negat utilizarea armelor chimice în conflict, care s-a intensificat când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Ucraina solicită prin prezenta directorului general al Organizației să ia măsuri pentru instituirea unui mecanism independent și imparțial (pentru) investigarea cazurilor de presupusă utilizare a armelor chimice în Ucraina”, se arată într-o copie a cererii transmise agenției Reuters.

Se solicită ca mecanismul să fie împuternicit să „colecteze dovezi suplimentare și să identifice autorii, organizatorii și sponsorii unei astfel de utilizări”.

Cererea a fost depusă la începutul celor patru zile de reuniuni cu ușile închise ale Consiliului Executiv al OIAC, format din 41 de țări. Organismul de dezarmare nu a făcut pentru moment declarații privind cererea venită de la Kiev.

Cel puțin trei decese în rândul ucrainienilor au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat Agenția de Informații Militare olandeză, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat autorităților sanitare ucrainene simptome asociate armelor chimice.

Luni, Marea Britanie a vizat două persoane și o entitate rusă în cadrul regimului său de sancțiuni împotriva armelor chimice, în ultimul său efort de a pedepsi Moscova pentru războiul din Ucraina.