Franța va oferi aproximativ 2 miliarde de euro (2,15 miliarde de dolari) ajutor militar suplimentar Kievului, a anunțat miercuri președintele Emmanuel Macron, acuzând Rusia de reinterpretarea și rescrierea recentelor acorduri de încetare limitată a focului în Ucraina, informează hotnews.ro.

„Pot anunța astăzi 2 miliarde de euro de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina”, a declarat Macron, într-o conferință de presă, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Paris.

Macron a adăugat că rachetele antitanc, rachetele sol-aer și dronele fac parte din noul ajutor în materie de echipamente militare care urmează să fie furnizat Kievului.

„Este vorba despre Ucraina”, a precizat el.

Macron: Rusia trebuie să accepte un armistițiu de zile în Ucraina fără „precondiții”

Președintele francez a mai afirmat miercuri că Rusia trebuie să accepte o încetare a focului de 30 de zile oferită de Ucraina „fără precondiții”, acuzând Moscova că încă arată o „dorință de război”.

Vorbind alături de Zelenski, Macron a precizat că aceasta este acum o „fază decisivă pentru a pune capăt războiului de agresiune” purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a salutat Kievul pentru că și-a „asumat riscul păcii”.

Rusia „reinterpretează discuțiile privind încetarea focului”

Emmanuel Macron a insistat că Rusia reinterpretează ceea ce a fost convenit în cadrul discuțiilor privind încetarea focului.

„Observ astăzi că Rusia este întotdeauna tentată să reinterpreteze ceea ce discutăm și convenim”, a spus liderul de la Palatul Elysee.

„În timp ce spune că vrea pace, Rusia continuă să lovească intens teritoriul ucrainean, inclusiv ținte civile. Condamnăm aceste bombardamente”, a punctat el.

Dupa ce a anunțat că Franța va oferi sprijinul militar suplimentar de 2 miliarde de dolari pentru țara devastată de război, el a insitat că Moscova nu poate dicta condițiile pentru o pace durabilă în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Paris, unde a fost primit de Emmanuel Macron în această seară, înainte de summitul de mâine al „coaliției bunăvoinței”, adică a țărilor dispuse să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.