Germania a început să finanțeze sisteme de arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea Ucrainei. Potrivit unui articol publicat în cotidianul conservator german Die Welt, a fost semnat un contract inițial pentru finanțarea construcției a peste 500 de drone cu rază lungă de acțiune Antonov-196, scrie marți agenția de presă DPA, scriu hotnews.ro.
Aceste drone kamikaze au o rază de acțiune de 1.200 de kilometri și transportă o încărcătură explozivă de 50 de kilograme. Acest lucru le face potrivite pentru atacarea așa-numitelor ținte „mai ușoare”, aflate la distanțe mai mari, care nu sunt protejate în mod special, inclusiv depozite și rezervoare de combustibil.
Ministerul Apărării de la Berlin nu a confirmat ce anume este finanțat de Germania. Guvernul german și-a schimbat politica de comunicare și invocă necesitatea secretului în ceea ce privește ajutorul militar acordat țării devastate de război.
La jumătatea lunii iunie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au confirmat la Kiev că Germania și Ucraina doresc să se angajeze împreună în producția de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune. Au fost menționate drone, rachete de croazieră și rachete de artilerie.
Sistemele de armament urmează să fie fabricate ulterior în ambele țări. Se preconizează că, ulterior, forțele armate germane ar putea fi echipate din ce în ce mai mult cu ajutorul capacităților programului, conform articolului din Die Welt.
Șeful diplomației germană, în vizită secretă la Odesa
Marți, ministrul german de externe, Johann Wadephul, s-a aflat într-o vizită ținută secretă în orașul-port Odesa, din sudul Ucrainei.
Ministrul a sosit cu mașina de la Kiev în orașul de la Marea Neagră, fiind însoțit de o delegație restrânsă, din motive de securitate, portul fiind o țintă cheie pentru atacurile cu rachete și drone lansate de Rusia, au relatat DPA și Agerpres.
Wadephul a fost însoțit și de omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga.
Din cauza amenințării atacurilor rusești, vizita a fost ținută secretă până când Wadephul a plecat spre Republica Moldova.
Cu aproximativ un milion de locuitori, Odesa este al treilea oraș ca mărime din Ucraina, după Kiev și Harkov.
Rafinăriile sale de petrol, industriile chimice și de prelucrare a metalelor și importanța sa ca centru de transport au făcut din orașul port Odesa o țintă cheie a rachetelor balistice rusești lansate din Peninsula Crimeea ocupată.
Sâmbătă, două persoane au fost ucise într-un atac cu drone asupra unui bloc din Odesa, iar alte 14 au fost rănite.
Vizita lui Wadephul a avut loc la o zi după ce a efectuat prima lui vizită în capitala Ucrainei de când a preluat portofoliul externelor luna trecută. Ministrul a promis o cooperare strânsă în domeniul apărării între Germania și Ucraina.
Berlinul este unul dintre principalii susținători ai Kievului în apărarea țării împotriva invaziei rusești.