Distrugerile cauzate de confruntarea dintre fortele ruse si ucrainene care lupta pentru controlul orasului Soledar din estul Ucrainei sunt dezvaluite in imaginile din satelit, scrie hotnews.ro.
Mai jos se poate vedea diferenta intre cum arata Soledar la 1 august 2022 si cum arata la 10 ianuarie 2023, in timp ce craterele realizate de bombe caracterizeaza peisajul si drumurile din jurul orasului producator de sare din Donetk.
De asemenea, imagini din satelit de pe 3 ianuarie 2023 arata mii de cratere pe campurile de langa drumurile din jurul orasului Bahmut.
O mare parte din pagubele au fost cauzate in ultimele saptamani, in timp ce fortele rusesti incearca sa cucereasca orasul, dupa luni in care nu au reusit sa cucereasca niciun oras cheie din Ucraina.
Semnificatia strategica a orasului Soledar este contestata de analistii militari, dar daca Rusia reuseste sa stabileasca controlul deplin asupra orasului ar fi o victorie simbolica pentru Kremlin.
Viceministrul ucrainean al aparari, Hanna Maliar, sustine ca rusii nu tin cont de pierderile grele suferite si continua sa asalteze orasul minier din regiunea Donetk.
„Luptele sunt aprige in directia Soledar", a declarat Maliar. "Ei (rusii) se deplaseaza peste propriile lor cadavre".
Sute de civili raman prinsi in Soledar, a spus Ucraina, in timp ce luptele sangeroase continua pentru controlul orasului minier, in mare parte distrus, din estul Ucrainei.
Pavlo Kirilenko, guvernatorul Donetkului, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineana ca 559 de civili au ramas in Soledar, inclusiv 15 copii, care nu au putut fi evacuati.
Cum justifica seful Wagner obsesia pentru Soledar
Cu o populatie de aproximativ 10.000 de locuitori inainte de razboi, acesta are o valoare strategica redusa in sine, dar este un punct de reper in lupta de uzura a rusilor spre vest.
Prigojin considera ca Soledar ii ofera acces la bogatii minerale, o rezerva de arme de foc si un loc mai sus in ierarhia Kremlinului.
„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar si Bakhmut, care este de fapt o retea de orase subterane”, a spus seful Wagner, Evgheni Prigojin, care considera ca soldatii, tancurile si vehiculele de lupta se pot deplasa la o adancime de 80-100 de metri prin aceasta retea subterana.
Prigojin, care probabil si-ar creste capitalul politic la Moscova daca ar captura Bahmut, avand in vedere rolul grupului Wagner in luptele de acolo, a spus ca stocuri de arme au fost depozitate in complexele subterane inca din Primul Razboi Mondial.
Armata ucraineana afirma joi ca desfasoara contraatacuri in Soledar, la o zi dupa ce seful Wagner spunea ca a cucerit in totalitate orasul.
Armata ucraineana a declarat joi ca desfasoara contraatacuri in Soledar, orasul din estul tarii care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei. "Dupa mai multe zile de retragere, am facut chiar un mic avans", a declarat Brigada 46 aeromobila a Ucrainei pe Telegram. "Gara este a noastra. Mina este a noastra. Asteptam sprijin. Soledar este Ucraina", potrivit CNN.