Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters, citate de Agerpres, scrie hotnews.ro. 

În schimb, Comisia vrea să pună la punct o nouă strategie pentru a pune capăt dependenței blocului comunitar de energia rusească până în 2027.

Strategia ar urma să fie anunțată la începutul lunii mai, însă deocamdată există puține detalii cu privire la conținut.

Executivul comunitar este așteptat ca până în luna iunie să propună cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, însă oficialii precizează că pregătirea măsurilor avansează cu încetineală.

Ultima dată când Comisia a vehiculat ideea de a interzice importurile de gaze lichefiate rusești a fost în luna ianuarie a acestui an, când a fost finalizat cel de al 16-lea pachet de sancțiuni.

Președintele SUA, Donald Trump, a spus în repetate rânduri că vrea ca UE să cumpere mai multe gaze din SUA iar oficialii UE văd în asta un posibil instrument de negociere pentru a convinge administrația americană să renunțe la tarifele sale.

Comisarul european pentru Comerț s-a întâlnit luni cu omologul său american pentru a discuta când vor începe negocierile. Executivul comunitar a precizat că reuniunea face parte dintr-un exercițiu de identificare a intențiilor și a adăugat că Washingtonul nu și-a clarificat încă solicitările.

„UE își face treaba. Acum este necesar pentru SUA să își clarifice poziția. La fel ca în orice negociere, asta trebuie să fie un drum cu două sensuri”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Un oficial european a declarat pentru Reuters că Bruxellesul nu vrea să riște să piardă gazele lichefiate rusești în urma sancțiunilor și astfel să renunțe la puterea sa de negociere.

De asemenea, Comisia Europeană și guvernele statelor membre se tem să creeze o nouă dependență de SUA, al treilea mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după Rusia și Norvegia.