Președintele Vladimir Putin își dorește pace în Ucraina, iar oficialii ruși lucrează intens cu cei Statele Unite în acest sens, dar conflictul este atât de complicat încât progresul rapid pe care îl dorește Washingtonul este dificil de realizat, a declarat miercuri Kremlinul, potrivit Reuters, conform hotnews.ro.

„Președintele rămâne deschis metodelor politice și diplomatice de rezolvare a acestui conflict”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la Vladimir Putin.

Peskov a avertizat însă că obiectivele Rusiei trebuie să fie atinse și că preferința Moscovei este de a atinge aceste obiective pe cale pașnică.

El a menționat că Putin și-a exprimat dorința de a purta discuții directe cu Ucraina, dar că nu a existat încă niciun răspuns din partea Kievului.

„Din păcate, nu am auzit nicio declarație în acest context din partea Kievului. Deci nu știm dacă Kievul este pregătit sau nu”, a declarat Peskov miercuri.

Trump și Putin au calendare diferite

Președintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt războiului de peste trei ani din Ucraina și și-a exprimat dorința de a face acest lucru cât mai repede – deocamdată fără succes.

„Înțelegem că Washingtonul dorește să obțină un succes rapid în acest proces”, a declarat Peskov în limba engleză.

Dar TASS l-a citat pe Peskov spunând că cauzele profunde ale Ucrainei sunt prea complexe pentru a fi rezolvate într-o singură zi.

Trump a declarat marți că este de părere că Putin vrea să oprească războiul din Ucraina. El a spus de asemenea că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi capturat întreaga Ucraină.

„Dacă nu eram eu, cred că ar fi vrut să preia întreaga țară”, a spus Trump. Președintele SUA a refuzat să spună dacă Statele Unite ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei în cazul în care Washingtonul ar renunța la negocieri.

Temerile europenilor

Varianta ca SUA să se retragă din negocierile pentru încheierea războiul a început să fie discutată tot mai intens în ultimele săptămâni. Potrivit Financial Times, oficialii europeni și ucraineni au devenit tot mai convinși că Trump este pregătit să profite de orice fel de progres obținut în această săptămână și să anunțe o astfel de retragere.

Interlocutorii cotidianului britanic au mai adăugat că complexitatea conflictului și refuzul lui Vladimir Putin de a accepta cererile-cheie ale SUA și Ucrainei, cum ar fi menținerea unei forțe militare ucrainene postbelice, l-au făcut pe Trump să își reevalueze angajamentul față de un acord de pace.

Luni, președintele rus a oferit un armistițiu de trei zile în perioada 8-10 mai, când Rusia sărbătorește victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial – dar rămâne de văzut dacă încetarea focului va funcționa.

Kremlinul a respins însă marți propunerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a declara un armistițiu de 30 de zile.

Rusia, scrie Reuters, nu și-a respectat promisiunile anterioare de a întrerupe ostilitățile în perioada Paștelui și nu a respectat nici armistițiul privind infrastructura energetică.

Condiții maximaliste

Luni, Rusia și-a înăsprit și mai mult condițiile, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând că Moscova consideră „recunoașterea internațională” a controlului său asupra a cinci regiuni ucrainene drept un „imperativ” pentru orice acord.

Oficialii americani „au început să fie îngrijorați de faptul că nu se întorc cu nimic din discuțiile cu Rusia” și au început să prezinte idei pentru o înțelegere care s-ar putea încadra în calendarul rapid al lui Trump, a declarat o persoană informată cu privire la discuții.

Însă presiunea lui Trump pentru o încheiere rapidă a războiului s-a lovit de intransigența lui Putin de a accepta termeni care nu corespund cerințelor sale maximaliste, precum „denazificarea” Ucrainei.