Kremlinul a declarat, duminică, că discuțiile cu echipa președintelui american Donald Trump avansează foarte bine, dar că este prea devreme pentru a fi așteptate rezultate imediate, din cauza nivelului de daune aduse relațiilor în perioada fostului lider de la Casa Albă, Joe Biden, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.

Donald Trump, care spune că vrea să fie amintit ca un făuritor de pace, a afirmat în repetate rânduri că își dorește să pună capăt „băii de sânge” pe care o provoacă de trei ani războiul din Ucraina, pe care administrația sa îl prezintă acum drept un conflict prin proxy între SUA și Rusia, o poziție similară cu cea a Moscovei.

Emisarul special al lui Trump, Steve Witkoff, a discutat cu președintele rus Vladimir Putin, vineri, la Sankt Petersburg, în a treia întâlnire pe care au avut-o în ultimele două luni.

„Totul decurge foarte bine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru cel mai cunoscut corespondent al televiziunii ruse de stat, Pavel Zarubin, când a fost întrebat despre diferențele de viziune în ceea ce privește starea relațiilor dintre Moscova și Washington.

Contacte Rusia-SUA la mai multe niveluri

Contactele au avut loc la mai multe niveluri, a precizat Peskov, inclusiv prin intermediul Ministerului de externe, al serviciilor de informații și al emisarului prezidențial pentru investiții, Kirill Dimitriev.

„Însă, desigur, este imposibil să ne așteptăm la rezultate imediate”, a adăugat reprezentantul Kremlinului, invocând ceea ce el a descris a fi daune aduse relațiilor bilaterale în mandatul lui Joe Biden.

Rusia a invadat Ucraina pe scară largă în 24 februarie 2022, iar ofensiva a declanșat cea mai gravă confruntare dintre Moscova și Occident după Criza rachetelor cubaneze din 1962, evenimentul considerat a fi momentul în care cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear deliberat.

În timp ce Witkoff se afla la Sankt Petersburg pentru a discuta cu Putin, Trump a transmis un mesaj pe rețelele sociale și a îndemnat Rusia „să se miște”.

Presa de stat a precizat că discuțiile dintre președintele Rusiei și emisarul special american au durat peste patru ore.

Întrebat dacă se apropie o întâlnire între Putin și Trump, Peskov a spus că Rusia și SUA „merg împreună pe această cale cu mare răbdare”, dar că încearcarea de a restabili relațiile necesită o muncă serioasă și minuțioasă. El a sugerat că organizarea unui astfel de summit „necesită mai multă muncă, necesită mai mult timp”.

Liderii europeni și Ucraina descriu invazia Rusiei drept o ofensivă pentru a acapara teritorii în stil imperialist. În prezent, forțele Moscovei controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean.

Vladimir Putin portretizează „operațiunea militară specială” din Ucraina ca fiind parte a unei bătălii cu un Occident aflat în declin, pe care îl acuză că a umilit Rusia după Căderea Zidului Berlinului din 1989 prin extinderea NATO și printr-o intruziune în ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei, inclusiv în Ucraina.