Trupele ruse s-au retras din Irpin la finalul lunii martie, insa curtile si casele locuitorilor din orasul de la periferia Kievului poarta inca urmele proiectilelor folosite in atacuri, relateaza CNN. Denumite flechettes, care in limba franceza inseamna „sageti mici”, prioectilele sunt fabricate din otel si odata lansate pot provoca rani extrem de grave si chiar ucide, motiv pentru care folosirea loc in zonele civile nu este acceptata.
”Sunt peste tot. Nu le poti scoate cu mainile, trebuie sa folosesti un cleste”, spune Volodimir Klimasevski, un localnic din Irpin care gaseste si acum micile proiectile ca niste cuie imprastiate in gradina lui si infipte adanc in peretii casei sale.
Ce sunt proiectilele flechettes
Cu o lungime de cativa centimetri, proiectilele flechettes sunt o inventie a Primului Razboi Mondial, cand Aliatii le-au folosit pentru a lovi cat mai multi soldati inamici.
Ele sunt introduse in obuze care, atunci cand sunt detonate pot imprastia mii de astfel de minisageti pe o suprafata extrem de mare. Proiectilele flechettes nu sunt interzise in razboi, insa folosirea lor in zonele populate de civili este interzisa de dreptul umanitar, din cauza naturii lor nediscriminatorii.
Anchetatorii ucraineni au descoperit cel putin 269 de cadavre in Irpin dupa retragerea trupelor ruse, anunta la mijlocul lunii aprilie Serhiy Panteleyev, prim-adjunctul sefului principal al departamentului de investigatii al politiei, citat de The Guardian.
Cu o populatie de aproximativ 62.000 de locuitori inainte de razboi, Irpin a fost unul dintre principalele puncte ale confruntarilor cu trupele ruse inainte ca acestea sa se retraga din regiunile de nord ale Ucrainei pentru a-si intensifica ofensiva in est.